Merisirrien uusi Suomen ennätys

Maanantai 3.4.2017 oli hieno lintupäivä. Sää oli pilvipoutainen, heikko (4-7 m/s) pohjoistuuli, lämpöä oli 3 astetta ja näkyvyys oli aivan kristallinkirkas puoleenpäivään saakka, myöhemmin pientä väreilyä. Staijattiin noin 6 tuntia luotsiasemalla ja nähtiin mm. kaakkuri, silkkiuikku, naaras uivelo, 451 mustalintua, 3 pilkkasiipeä, vuoden ekat harmaasorsat (2k1n), 11 ruokkia, 2 merikihua, harmaahaikara, ampuhaukka, varpushaukka ja vihdoin eka hiirihaukkakin. Aamupäivän ehdoton huippu olivat merisirrit, joita ensin löytyi pitkään paikalla pysytellyt noin 80 yksilön parvi Hamnskärskläpparnalta. Vähän myöhemmin löytyi Grimsörarnan ulkoluotojen ympäriltä valtaisa pallomainen, muotoaan alati muuttava, välillä nauhamaisesti kiemurteleva sirriparvi, jossa oli vähintään noin 700 merisirriä! Parvi hajosi välillä 2-3 osaan, palasi taas yhteen ja laskeutui luodoille. Parvi/parvet nähtiin uudelleen lennossa muutamia kertoja ja soitto Jurmoon takasi sen, että osa parvesta nähtiin (Helstola) myös Jurmon länsipäästä. Suurin Suomessa koskaan yhdestä paikasta havaittu merisirrimäärä! Haukottiin koko porukalla henkeä hämmästyksestä.

HAAHKOJA ON SAAREN YMPÄRILLÄ VAJAA TUHAT, VÄHEMMÄN KUIN AIEMPINA VUOSINA

HAAHKOJA ON SAAREN YMPÄRILLÄ VAJAA TUHAT, VÄHEMMÄN KUIN AIEMPINA VUOSINA

Saaresta löytyi mm. sarvipöllö, ristisorsa, isolepinkäinen, 2 taivaanvuohta, lehtokurppa, ylilentävä pulmunen, 2 luotokirvistä, kuusitiainen, 2 västäräkkiä ja Disa oli nähnyt aamulla ruokinnallaan kevään ekan nokkavarpusen. Iltapäivällä mantereelle lähtivät reissuunsa tyytyväiset Knaapi, Laitinen, Vuorinen, Lindeman ja Sällylä.

KOTTARAISET OVAT NYT ÄÄNEKKÄITÄ

KOTTARAISET OVAT NYT ÄÄNEKKÄITÄ

Tiistai 4.4.2017 oli ns. välipäivä – täydellinen vastakohta eiliselle. Paksu sumu (näkyvyys alle 500m) verhosi saaren lähes koko ”valoisan” ajan, vasta illalla klo 18 jälkeen oli hieman näkyvyyttä. Lounaistuuli oli navakka (12-15 m/s) ja kylmä (maksimi 3 astetta). Kiersin sumussa koko saaren lukuun ottamatta eteläniemeä mutta mitään uutta ei löytynyt. Mainittavia 2 ristisorsaa, 2 luotokirvistä, 2 naakkaa, punajalkaviklo ja taivaanvuohi, punarintoja ja pikkurastaita oli toki jonkun verran. Keskityin pitkästä aikaa tekemään vähän kotihommia ja kuvaamaan ruokinnan lintuja.

MUUTTAVIA NAAKKOJA ON OLLUT USEINA PÄIVINÄ

MUUTTAVIA NAAKKOJA ON OLLUT USEINA PÄIVINÄ

Keskiviikkona 5.4.2017 aamulla vähän satoi, myöhemmin poutaantui ja iltapäivä oli jo aurinkoinen. Tuuli oli edelleen navakka, nyt lounaasta 10-12 m/s. Lämpötila kipusi jo 5 asteeseen ja ilma vähän utuinen. Mikko oli työhommissa ja niinpä staijailin yksin kolmisen tuntia majakan suojassa plus komppasin koko saaren paitsi Enskärin. Muutto
oli varsin hiljaista, mainittavaa Gavia, 385 mustalintua, 5 ruokkia, merikihu ja 3 varpushaukkaa. Saarikierroksella näkyi mm. lehtokurppa, vuoden eka käpytikka, nokkavarpunen Disan pihalla ja suopöllö lähti Teerikallion kupeesta laskeutuen Pattskärille. Saaressa oli jonkin verran punarintoja, rautiaisia, peukaloisia ja rastaita mutta määrät pudonneet muutaman päivän aikana.

nokkavarpunen_01_Korppoo_04_17

DOKUMENTTITASON KUVAT NOKKAVARPUSESTA JA SUOPÖLLÖSTÄ TÄLTÄ PÄIVÄLTÄ

DOKUMENTTITASON KUVAT NOKKAVARPUSESTA JA SUOPÖLLÖSTÄ TÄLTÄ PÄIVÄLTÄ

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.