Staijikaverit näkivät suulan

Torstaina 6.4.2017 taivas oli pilvetön, tuuli oli kääntynyt luoteeseen 7-9 m/s ja lämpöä oli iltapäivällä hetken jo 6 astetta. Saari oli edelleen hiljainen lepäilevistä linnuista, mainittavin oli ehkä 4 tilhen porukka. Staijattiin luotsiaseman suojassa runsaat neljä tuntia ja nähtiin mm. kaakkuri, valkoposkihanhi, 16 merihanhea, tuulihaukka, 2 varpushaukkaa, kurki, selkälokki, 342 mustalintua, 7 pilkkasiipeä ja 161 ruokkia. Lounaispuolen luodoilla, Hamnskär-Bådan välillä, hyöri 15 merisirrin parvi, ja luotsiaseman edustalle laskeutui kevään eka jouhisorsa, koiras. Kyhmyjoutsenet ovat jo pitkään rakentaneet pesää lounaiskärkeen ja varispari rakentaa pesää Gamla Postenin mäntyihin. Kevät etenee. Illalla saareen saapui lintureissulle Hyvärisen Ismo.

PUNATULKKUJEN KEVÄTMUUTTO JATKUU VIELÄ

PUNATULKKUJEN KEVÄTMUUTTO JATKUU VIELÄ

Perjantaina 7.4.2017 tuuli lännestä 4-7 m/s, illalla voimistui luoteistuuli. Päivä oli puolipilvinen ja lämpö hipoi jo 7 astetta. Saaressa oli edelleen melko rauhallisesti pikkulintuja, niinpä pääosa päivästä staijattiin. Merellä/muuttavana nähtiinkin ihan mukavasti liikettä, mm. 3 kuikkaa, 3 kaakkuria, 3 Gaviaa, 19 Anseria (ilm metsähanhia), 3 kanadanhanhea, 152 allia, 1357 mustalintua, 12 pilkkasiipeä, 58 tukkakoskeloa, hiirihaukka, vuoden eka kalasääski, 4 kurkea, 8 merikihua (1 vaalea) ja 189 ruokkia. Saaressa havaittiin mm. 7 ristisorsaa, harmaasorsa, jouhisorsa, 2 suopöllöä (toinen eteläniemessä, toinen muuttava), tilhi, 7 peukaloista, 44 rautiaista, 95 punarintaa, kuusitiainen ja mustavaris. Hamnskärskläpparnilla oleskeli tänään 24 merisirriä. Saareen saapui illalla pari uutta, ei tuttua, lintuharrastajaa.

MUSTAVARIKSIA ON TÄNÄ KEVÄÄNÄ OLLUT YLLÄTTÄVÄN MONTA

MUSTAVARIKSIA ON TÄNÄ KEVÄÄNÄ OLLUT YLLÄTTÄVÄN MONTA

Lauantaina 8.4.2017 sää oli puolipilvinen, tuuli oli aluksi luoteesta 5-6 m/s, myöhemmin lännestä 7-8 m/s. Näkyvyys oli hyvä, lämpöä enimmillään 6 astetta. Staijattiin luotsiasemalla auringonnoususta alkaen noin 6 tuntia. Mainittavimmat havainnot olivat kanadanhanhi, 2 kaakkuria, kuikka, Gavia sp, silkkiuikku, 7 ristisorsaa, jouhisorsa, 54 allia, 306 mustalintua, 88 pilkkasiipeä, 66 tukkakoskeloa, 2 kurkea, varpushaukka, 7 isokuovia, 6 merikihua ja 206 ruokkia. Puolen päivän aikaan jouduin poistumaan staijipaikalta kotikulmille, kun Willströmin Vili tuli talven jälkeen kytkemään vesiliitännät saunallemme ja tarvitsi minua apumieheksi. Kesken työn touhumme tuli Mikolta ja Ismolta tieto, että suula lentää Bådanin suunnalla kohti kaakkoa! Olin paikalla runsaassa 2 minuutissa mutta saapuessani juosten luotsiasemalle lintu kuulemma samalla hetkellä hävisi horisonttiin. No, ihan hyvä etten itse nähnyt vain jotain pientä pistettä. Hyväksyttynä uusi laji (303) Utölle. Vähän tietty harmitti, kun staijaan täällä reilusti yli tuhat tuntia vuodessa ja juuri tuolla hetkellä olin poissa pelipaikalta – mutta aina ei voi voittaa… Onnittelut toki staijikavereille :-). Saaressa nähtiin myös lehtokurppa, suopöllö ja 12 tikliä sekä Hamnskärin luodoilla jälleen 20 merisirriä. Iltalaivalla saareen saapui mm. Varesvuon Markus ja Minna sekä pari muutakin kuvaajaa, Partti ja Martikainen.

ERINOMAINEN RAUTIAISKEVÄT KÄYNNISSÄ

ERINOMAINEN RAUTIAISKEVÄT KÄYNNISSÄ

Sunnuntaina 9.4.2017 saaressa oltiin koko aamu ja aamupäivä paksun sumun verhoamia (näkyvyys alle 500m) ja ilma selkiintyi vasta klo 13 aikoihin. Tuuli oli etelälounaasta 5-7 m/s ja lämpöä oli iltapäivällä reilut 6 astetta. Komppausta harrastettiin ja iltapäivällä vähän staijiakin merelle. Päivän mainittavimmat havainnot olivat 3 ristisorsaa, kevään ekat 5 lapasorsaa, 104 mustalintua, 25 pilkkasiipeä, Gavia sp, 2 varpushaukkaa, 2 isokuovia, 4 merikihua ja 8 ruokkia sekä paikallisina 3 luotokirvistä, tilhi, 5 peukaloista, 36 rautiaista, 100 punarintaa, kuusitiainen, punatulkku ja mustavaris. Jotain kuitenkin.

MERIHARAKAT HAKEUTUVAT JO REVIIREILLEEN

MERIHARAKAT HAKEUTUVAT JO REVIIREILLEEN

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.