Lajisto monipuolistuu, pikkurarejakin

Torstaina 20.4.2017 puhalsi voimakas lounaistuuli, aluksi 7-9 ja iltapäivällä 13-16 m/s. Taivas oli puolipilvinen ja illansuussa alkoi lännestä käsin vesisade. Lämpöä oli tänään jo 6 astetta mutta tuuli toki viilensi. Staijia aamulla vajaa kolme tuntia ja kylän, Enskärin ja itäosan komppaus. Tuulen kääntymisestä huolimatta saaressa oli edelleen niukasti lintuja. Merellä näkyi mm. kuikka, kaakkuri, mustakurkku-uikku, 11 valkoposkihanhea, 173 mustalintua, 39 pilkkasiipeä, 3 merikihua, isokuovi ja 33 ruokkia. Tratten-Svartbådan alueella oli nyt näkyvissä 5+11 merisirriä. Saarikierros ei tuottanut muuta mainittavaa kuin 2 ristisorsaa ja 4 luotokirvistä. Illalla saareen saapui paljon lisää luontoväkeä, mm. lähes kolmekymmentä kuvaajaa Jussi Murtosaaren johdolla sekä lisäksi lintureissulle Järvisen Mikko, Hilkka Rämänen ja Hannu Tammelin.

YKSINÄINEN TÖYHTÖHYYPPÄ ON JO PITKÄÄN VIIHTYNYT SAARESSA

YKSINÄINEN TÖYHTÖHYYPPÄ ON JO PITKÄÄN VIIHTYNYT SAARESSA

Perjantaina 21.4.2017 oli yöllisen sateen jälkeen utuista mutta näkyvyys selkeni vähitellen jo aamupäivällä. Taivas oli pääosin aurinkoinen, tuuli oli lännessä (6-9 m/s) ja lämpöäkin 7 astetta.

SINITIAINEN AIKOO PESIÄ SAUNALLAMME

SINITIAINEN AIKOO PESIÄ SAUNALLAMME

Staijia nelisen tuntia luotsiasemalla ja saaressa kiertelyä. Merellä/muuttavana nähtiin mm. kuikka, kaakkuri, 97 mustalintua, 18 pilkkasiipeä, 24 ruokkia, merikihu, kevään ekat 4 kalatiiraa, 2 varpushaukkaa ja kurki. Saaressa havaittiin mainittavaa mm. 2 mustakurkku-uikkua, 2 ristisorsaa, itärannalla yksinäinen merisirri, tilhi, mustavaris, tiltaltti, urpiainen ja 22 vihervarpusta. Huuhkaja päivysti illalla Kobbanilla.

TIKLIT KÄYVÄT JUOMA-ALTAALLA

TIKLIT KÄYVÄT JUOMA-ALTAALLA

Lauantaina 22.4.2017 oli kova luoteistuuli, aamulla 8 m/s mutta myöhemmin 13-17 m/s. Sadekuuroja saatiin pitkin päivää ja lämpöä oli enimmillään 5 astetta. Staijia 4 tuntia luotsiasemalla ja vähän saarikomppaustakin. Merellä nähtiin mm. 2 kuikkaa, 15 Anseria, 27 pilkkasiipeä, 83 mustalintua, 41 ruokkia, 10 merikihua, metsäviklo ja merisirrejä 11 Bådanilla, 12 itärannan luodoilla ja illalla noin 50 Pattskärin eteläluodoilla. Päivän laji oli luotsiaseman edustan haahkaparveen avomereltä etelästä ”pudonnut” 2kv koiras kyhmyhaahka, joka viihtyi paikalla pitkälle iltapäivään. Jokunen dokumenttikuvakin tuli spektasta otettua luotsiaseman seinustalta eli huomattavan kaukaa.. Saaressa havaittiin mm. 2 mustakurkku-uikkua, mustavaris edelleen, tuulihaukka, sinisuohaukka, tilhi ja ainakin 20 luotokirvistä. Eriksson & knit lähtivät mantereelle ja illalla saareen saapuivat Lagerroosin Jari ja Kari Kekki.

DOKUMENTTIKUVA 2kv KOIRAS KYHMYHAAHKASTA

DOKUMENTTIKUVA 2kv KOIRAS KYHMYHAAHKASTA

Sunnuntaina 23.4.2017 oli mainio lintupäivä. Sää oli aurinkoinen, luoteistuuli puhalsi aluksi 8-9 m/s, myöhemmin heikkeni (5 m/s), lämpöä oli 6 astetta. Näkyvyys oli hyvä mutta päivällä lämpöväreily alkoi haitata. Staijia 6 tuntia luotsiasemalla ja iltapäivällä tehtiin koko saaren kierros. Merellä ja muuttavana nähtiin mm. 6 kuikkaa, 5 kaakkuria, 3 Gaviaa, 2 laulujoutsenta, 52 pilkkasiipeä, 268 mustalintua, 33 ruokkia, harmaasorsa ja 11 merikihua. Tiirojen muutto oli alkanut – yhteensä 52 yksilöä, joista määritetyistä useimmat olivat kalatiiroja, mutta ainakin pari lapintiiraakin nähtiin. Kyhmyhaahka oleskeli edelleen eteläniemen – Patteriniemen välisellä merialueella ja merisirrejä nähtiin lukuisia parvia (suurimmissa noin 40 yks) Trattenin – Bådanin – Pattskärin alueella, kokonaissumma oli ainakin 130 yksilöä. Muuttavana havaittiin myös mm. 18 kurkea, 3 isokuovia, varpushaukka, ad-muuttohaukka (kevään eka), uuttukyyhky ja 25 sepelkyyhkyä. Puolen päivän jälkeen löysimme Outin kanssa haarahaukan kaartelemasta saunalahden yllä, kierteli hetken kyläalueella ja lähti korkeutta ottaen kaakkoon. Sana kulki hyvin niin että kaikki (saareen jääneet) ehtivät nähdä milkkarin.

HAARAHAUKKA PYÖRÄHTI TÄNÄÄN SAARESSA

HAARAHAUKKA PYÖRÄHTI TÄNÄÄN SAARESSA

Saarikierros tuotti myös mm. 2 ristisorsaa, 2 mustakurkku-uikkua, mustavariksen, rantasipin, tuulihaukan, urpiaisen, 6 tikliä ja komean koiras sepelrastaan jalkapallokentältä, kevään eka sekin. Mantereelle lähti tänään paljon väkeä, mm. kuvaajaryhmä sekä Tammelin ja Rämänen.

KEVÄÄN EKA SEPELRASTAS SAAPUI VARSIN MYÖHÄÄN

KEVÄÄN EKA SEPELRASTAS SAAPUI VARSIN MYÖHÄÄN

Utön pesimäaikaiset lintujen rauhoitusalueet ja puolustusvoimien alueet on syytä ottaa vakavasti. Toivoisi, että vierailevat kuvaajatkin ymmärtäisivät antaa linnuille pesimä- ja ruokailurauhan.

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.