Takaisin Utöhön

Maanantaiaamuna 4.9.2017 lähdin klo 06:n aikoihin kohti Utötä, matkalla hain Kuusiston ”välivarastosta” vielä muutaman laatikon uusia kirjojamme mukaan. Lämpötila oli 10 astetta ja keli tuulinen – laivamatkalla 15-17 m/s ja puuskissa yli 20 m/s. Kannella tuli oltua kovin niukasti, enemmänkin viimeistelin sisätiloissa Ruotsin matkan kuviani. Lintuporukkaa meni Jurmoon Tuomisen Kari ja Virtasen Juhani, Utöhön tuli mm. Pirkko ja Markku Paakkanen lintureissulle. Utössä vastassa oli Outi ja vieraana olleet Niko ja Linni, jotka lähtivät samalla laivalla mantereelle. Kotosalla pysyteltiin loppupäivä, pari varpushaukkaa sentään näkyi.

OUTI OLI KUVANNUT VIIKONLOPPUNA VAIKUTTAVAN NÄKÖISEN AURINGONLASKUN (Kuva: Outi Sarjakoski)

OUTI OLI KUVANNUT VIIKONLOPPUNA VAIKUTTAVAN NÄKÖISEN AURINGONLASKUN (Kuva: Outi Sarjakoski)

Tiistai 5.9.2017 oli edelleen kovatuulinen päivä – itätuulta 15 m/s, puuskissa enemmänkin. Aurinkoista ja lämpöä oli vielä 15 astetta. Staijia aamulla pari tuntia luotsiaseman suojassa, lisäksi saarikierroksella käytiin itä- ja eteläosat. Havaintoja olivat mm. 3 kuikkaa, mustalintu, 24 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, hiirihaukka, 3 harmaahaikaraa ja kahlaajia 5 tylliä, 5 valkovikloa ja suokukko. Eteläkärjessä hyöri 20 keltavästäräkkiä mutta linnut olivat tuulen takia tänään paljolti ”piilossa”.

TUULIHAUKKOJA ON NYT PALJON, ETENKIN NUORIA LINTUJA

TUULIHAUKKOJA ON NYT PALJON, ETENKIN NUORIA LINTUJA

Keskiviikkona 6.9.2017 itätuuli hiljalleen heikkeni, illalla vain 6 m/s. Taivas oli pääosin aurinkoinen ja lämpöä 15 astetta. Staijia taas runsas pari tuntia aamulla plus kierrettiin saaren itäosa ja kyläaluetta. Muuttavana näkyi mm. 7 kuikkaa, kaakkuri, 16 pilkkasiipeä, 41 mustalintua, 29 varpushaukkaa, 10 tuulihaukkaa, sinisuohaukka, hiirihaukka ja mehiläishaukka. Paikallisia olivat mm. 6 valkovikloa, 2 suokukkoa, puukiipijä ja luotokirvinen. Muuttavia pikkulintuja on vielä niukasti, mutta muutamia punarintoja, fyllareita, kirjosieppoja ja leppälintuja toki havaittiin.

PUNARINTOJEN MUUTTO ON JO KÄYNNISSÄ

PUNARINTOJEN MUUTTO ON JO KÄYNNISSÄ

Torstaina 7.9.2017 oli tuuli edelleen itäkoillisessa mutta ei paha, vain 5-6 m/s. Taivas oli pilvessä ja lämpöä 13 astetta. Aamulla runsas pari tuntia staijia, mutta muuten koko päivä kului kotihommissa: saunalla ovien ja terassin maalausta plus kuvauspaikan viimeistelyä, lisäksi s/y Taivaanvuohen nosto, pesu ja talvitelakointi Tykkihalliin. Puuhaa riitti! Lintuja näimme mm. 3 kuikkaa, 12 mustalintua, 3 harmaahaikaraa, meriharakka, valkoviklo, 22 varpushaukkaa, 7 tuulihaukkaa, nuolihaukka ja sinisuohaukka.

KUVAUSPAIKKA SAUNALLAMME ALKAA HILJALLEEN VALMISTUA ENTISTÄ TOIMIVAMMAKSI

KUVAUSPAIKKA SAUNALLAMME ALKAA HILJALLEEN VALMISTUA ENTISTÄ TOIMIVAMMAKSI

Perjantaina 8.9.2017 oli puolipilvistä, ennustusten vastaisesti ei satanutkaan, tuuli oli länsiluoteesta 4-7 m/s ja lämpöä 15 astetta. Staijia taas runsaat pari tuntia luotsiasemalla ja kompattiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä nähtiin mm. 6 kuikkaa, 14 pilkkasiipeä, 153 mustalintua, noin 200 koirashaahkaa, lisäksi muuttavana 3 harmaahaikaraa, 24 varpushaukkaa, 6 tuulihaukkaa, nuolihaukka ja 2 sinisuohaukkaa. Saaressa nähtiin mm. 3 valkovikloa, 3 suosirriä sekä 2 suopöllöä Teerikallion alueella.

HARMAASIEPPOJA ON VAIN MUUTAMIA

HARMAASIEPPOJA ON VAIN MUUTAMIA

Lauantai 9.9.2017 alkoi vesisateella, joka kuitenkin loppui jo klo 9 aikoihin. Tuuli oli etelästä 6-7 m/s ja lämpöä vielä 17 astetta. Staijailin tunnin luotsiasemalla, lisäksi kylän ja itäosan komppaus ja iltapäivällä pihastaijia. Lintuja edelleen nihkeästi – mainittavia mm. harmaahaikara, 12 varpushaukkaa, 7 tuulihaukkaa, 2 nuolihaukkaa, taivaanvuohi ja syksyn eka lapinkirvinen Teerikallion reunalla. Saaressa oli ainakin viisi muuta lintuharrastajaa, mm. Petri Laine. Paakkaset lähtivät aamulaivalla mantereelle.

VARPUSHAUKKA SAALISTI NUOREN KÄPYTIKAN

VARPUSHAUKKA SAALISTI NUOREN KÄPYTIKAN

Sunnuntaina 10.9.2017 oli aluksi reipasta (13-15 m/s) etelätuulta ja pilvistä, myöhemmin tuuli heikkeni ja aurinkokin näyttäytyi. Lämpöä oli tänään enimmillään 17 astetta. Staijia yhteensä tunti luotsiasemalla plus etelä- ja itäosien sekä kylän komppausta. Mainittavimmat havainnot olivat 3 harmaahaikaraa, 2 käkeä, 8 tuulihaukkaa, 7 varpushaukkaa, 6 suosirriä, hetken paikalla ollut pulmussirri eteläkärjen luodoilla ja tylli. Saaressa hiukan jo pikkulintujakin – muutama leppälintu, fyllari, punarinta, harmaasieppo ja meidän saunalla nuori pikkusieppo, lisäksi räkättejä oli ilmestynyt 29. Yksi varpushaukka saalisti saareen eksyneen nuoren käpytikan ja kantoi sen tikan kuolinhuutojen säestämänä läheisen talon kuistille, ehdin jonkun kuvankin saada ennen kuin häipyi saaliineen. Illansuussa kävin vielä kuvaamassa Markuksen löytämää koiras kiertokiitäjää, tosi komean kokoinen kiitäjä!

KIERTOKIITÄJÄÄ EN OLLUT AIEMMIN KUVANNUT

KIERTOKIITÄJÄÄ EN OLLUT AIEMMIN KUVANNUT

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.