Inoja, hipö ja runsaasti lintuväkeä

Maanantaina 25.9.2017 oli edellisiä vaisumpi lintupäivä. Itätuuli puhalsi sitkeästi 9-10 m/s, taivas oli pilvetön ja lämpöä 16 astetta. Pari tuntia aamustaijia luotsiasemalla plus saaren komppaus Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä näkyi mm. 6 kuikkaa, 5 Gaviaa, 52 mustalintua, 35 allia, 2 valkoposkihanhea ja 2 ruokkia (pitkästä aikaa). Petolintuja havaittiin 14 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, mehiläishaukka, sinisuohaukka, nuolihaukka ja 2 ampuhaukkaa. Muita havaintoja olivat mm. myöhäinen liro, edelleen punakuiri, sinirinta ja pikkulepinkäinen, lapinkirvinen, lapinsirkku, 2 harmaasieppoa, 3 pikkukäpylintua ja käpytikka. Mantereelle lähtivät Helske, Kormano, Lumio, Lunden ja Vuokko ja saareen saapui mm. Saarnion Japi, Jukka Rannikko, Veijo Nurminen, Pasi Kaunisto (kuvaamaan) ja Varesvuon Markus.

HIPPIÄINEN ON NYT RUNSAIN LAJI SAARESSA

HIPPIÄINEN ON NYT RUNSAIN LAJI SAARESSA

Tiistaina 26.9.2017 jatkui itätuuli, nyt 6-10 m/s. Ilma oli aurinkoinen mutta välillä puolipilvinen, lämpöä oli 16 astetta. Staijia taas pari tuntia mutta merellä oli hiljaista (mantereella sumua), koko saari kierrettiin. Nähtiin mm. 2 kuikkaa, 12 mustalintua, 20 allia, 18 varpushaukkaa, 15 tuulihaukkaa, 2 ampuhaukkaa, hiirihaukka, mehiläishaukka ja nuolihaukka. Aamulla, jo hetki ennen auringonnousua, Enskärin yli saapui lentäen hiiripöllö, joka jäi noin 20 minuutiksi majakan antenneille, kunnes nousi korkealle ja hävisi takaisin pohjoiseen päin. Hiiripöllö(”hipö”)vaellus on siis saavuttanut Utön!

HIIRIPÖLLÖ TARKKAILI SAARTA HETKEN AIKAA MAJAKAN HUIPULLA

HIIRIPÖLLÖ TARKKAILI SAARTA HETKEN AIKAA MAJAKAN HUIPULLA

Muita havaintoja olivat mm. harmaahaikara, 2 käpytikkaa, 2 kuusitiaista (syksyn ekat), 4 lapinkirvistä, lapinsirkku, punakuiri ja sinirinta edelleen, suokukko, 7 pikkusieppoa, harmaasieppo, 24 kivitaskua, 3 isokäpylintua, 2 pikkukäpylintua ja 2 taigauunilintua. Inot havaittiin lyhyesti lammashaka – Gamla Posten alueella ja sääaseman lähellä. Pikkulintuja oli tänään mukavan runsaasti, erityisesti hippiäisiä, tiltaltteja, pajulintuja (8), metsäkirvisiä, peukaloisia ja rautiaisia. Utuisena iltana kuului kovaa rastasmuuttoa, lähinnä laulurastaita, ja ylimuuttavan kaulushaikaran (ilmeisesti 2 yksilöä) ääntä.

LAULURASTASMUUTTO ON NYT VILKASTA

LAULURASTASMUUTTO ON NYT VILKASTA

Keskiviikkona 27.9.2017 oli lähes koko päivä vaihteeksi pilvistä mutta tuuli oli edelleen sitkeästi idässä, nyt 6-9 m/s. Lämmintä oli 16 astetta. Staijia runsas tunti ja taas kompattiin koko saari. Merellä/muuttavana näkyi mm. 3 kuikkaa, 30 allia, merikihu, 8 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, hiirihaukka ja admuuttohaukka (itäniityn yli etelään). Saaresta löytyi mm. 3 jänkäkurppaa, 2 suopöllöä, 5 taivaanvuohta, 2 käpytikkaa, lapinsirkku, 2 pikkusieppoa, myöhäinen ruokokerttunen, 2 pensastaskua ja taigauunilintu – tällä kertaa saunalahden rannan pihlajissa ja myöhemmin kaupan lähellä. Kaupan luona nähtiin iltahämärissä myös kehrääjä. Pikkulintuja oli jälleen kohtuullisen mukavasti, erityisesti hippiäisiä, tiltaltteja, leppälintuja ja peukaloisia. Mantereelle lähtivät tänään Antero Topp vaimonsa Maaritin kanssa sekä Varesvuon Markus ja saareen saapui iltapäivällä reippaasti lisää lintuväkeä ja kuvaajia, mm. Puputti, Trogen, Vuorinen, Lindeman, Kahila, Murtosaari, Norha jne.

PEUKALOISTEN SYYSMUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

PEUKALOISTEN SYYSMUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

ENSIMMÄISET KUUSITIAISET ILMESTYIVÄT SAAREEN

ENSIMMÄISET SYKSYISET KUUSITIAISET ILMESTYIVÄT SAAREEN

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.