Syysmuutto kiihtyy

Torstaina 28.9.2017 oli jälleen pilvistä koko päivän, itäkaakkoista tuulta 7-11 m/s ja lämpöä vain 12 astetta. Staijia luotsiasemalla pari tuntia ja koko saaren kierros. Lintuja oli saaressa kohtalaisesti. Merellä ja muuttavana havaittiin mm. 4 kuikkaa, kaakkuri, 126 allia, 105 mustalintua, 2 harmaahaikaraa, 9 varpushaukkaa, kanahaukka, 5 tuulihaukkaa, ampuhaukka, hiirihaukka, kalasääski, 2 sinisuohaukkaa ja iltapäivällä saaren päällä pari rundia tehnyt ad-naaras arosuohaukka. Syksyn kolmas macro täällä saarella.

HUONOHKO DOKUMENTTIKUVA NAARAS AROSUOHAUKASTA

HUONOHKO DOKUMENTTIKUVA NAARAS AROSUOHAUKASTA

Muita lajeja olivat mm. suopöllö, isolepinkäinen, 4 käpytikkaa ja pikkulinnuista mm. sinirinta, myöhäinen pensassirkkalintu (itärannan vadelmissa), 2 lapinkirvistä, pikkusieppo, 2 kirjosieppoa ja nyt 3 taigauunilintua. Illalla saareen saapui Outi ja paljon lisää lintuväkeä (yli 15 henkeä), mm. Lahdenpää, Haikonen, Vickholm, Markkula, Degerstedt, Koistinen, Teivonen jne (APLAn retki). Kyllä nyt pitäisi kaikki linnut löytyä!

TILTALTTIEN MUUTTO ON TÄYDESSÄ VAUHDISSA

TILTALTTIEN MUUTTO ON TÄYDESSÄ VAUHDISSA

Perjantaina 29.9.2017 oli kaunis syyspäivä. Taivas oli puolipilvinen, itätuuli oli heikentynyt 4-6 m/s ja lämpöä oli 14 astetta. Mainio retkisää! Staijia aamulla pari tuntia ja koko saaren komppaus, komppaajiakin nyt riitti ”joka paikkaan”. Mainittavimpia muuttohavaintoja olivat 23 valkoposkihanhea, 3 sepelhanhea, 2 kuikkaa (+1 sp), silkkiuikku, 51 mustalintua, 19 harmaahaikaraa, 5 kapustarintaa ja petolintuja 2 mehiläishaukkaa, 6 hiirihaukkaa, 2 piekanaa, ruskosuohaukka, kanahaukka, 13 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa ja ampuhaukka. Saaressa nähtiin mm. suopöllö, 4 jänkäkurppaa, 4 käpytikkaa ja aika paljon pikkulintuja, joista mainittavia 8 kangaskiurua, 3 lapinkirvistä, keltavästäräkki, 2 sinirintaa, 20 leppälintua, lehtokerttu, 5 pikkusieppoa ja isokäpylintu. Päivän ”stara” oli Vickholmin ja Markkulan aamupäivällä itärannalta löytämä naaraspukuinen sinipyrstö, joka pienen kateissa olon jälkeen löytyi uudelleen ja nähtiinkin kaikkien iloksi saaren itäosassa aina iltahämärään asti. Viihtyi pääosan ajasta itärannan ruovikon tuntumassa, lahden pohjukassa. Illalla saareen saapui lisää lintuporukkaa, mm. Kuusiston Kimmo, Metsärannan Rami, Petri Ahti, Erkki Jokinen, Ilkka Laitinen, Tuula Suihko ja Kari Laamanen.

sinipyrsto_01_Korppoo_09_17

PÄIVÄN TÄHTI - SINIPYRSTÖ - JA LINTUPORUKKAA ITÄRANNALLA KUN LINTU OLI VIELÄ KATEISSA VÄHÄN LÖYTÖHETKEN JÄLKEEN (alempi kuva: Outi Sarjakoski)

PÄIVÄN TÄHTI – SINIPYRSTÖ – JA LINTUPORUKKAA ITÄRANNALLA KUN LINTU OLI VIELÄ KATEISSA LÖYTÖHETKEN JÄLKEEN (alempi kuva: Outi Sarjakoski)

Lauantaina 30.9.2017 oli pilvistä, edelleen itätuulta 5-9 m/s ja lämpöä enää 11 astetta. Staijia taas aamulla pari tuntia luotsiasemalla ja koko saaren komppausta. Lintuja oli tänään paljon liikkeellä, mm. muutamia tuhansia peippoja, 1700 vihervarpusta, 200 rautiaista, 230 punarintaa, 63 peukaloista, 1000 hippiäistä, 22 leppälintua, 60 tiltalttia ja 91 pikkukäpylintua. Muuttavia olivat myös 76 metsähanhea, 200 valkoposkihanhea, 103 sepelhanhea, 2 kuikkaa, 12 harmaahaikaraa ja petolintuja 2 sinisuohaukkaa, kanahaukka, 15 varpushaukkaa, 6 tuulihaukkaa, 5 ampuhaukkaa, nuolihaukka ja 2 nuorta muuttohaukkaa. Saaressa nähtiin mm. sarvipöllö, illalla huudellut huuhkaja, 12 käpytikkaa, kapustarinta, tylli ja 2 suokukkoa. Pikkulinnuista mainittakoon aiempien lisäksi mm. lapinkirvinen, lapinsirkku, sinirinta, lehtokerttu, kirjosieppo, 3 harmaasieppoa, 5 pikkusieppoa, 2 isolepinkäistä, isokäpylintu ja hotellin pihalla taigauunilintu. Saarnion Japi ilmoitti em lisäksi myös mm. 2 lyhytnokkahanhea, 2 kirjosiipikäpylintua, isokirvisen, pulmusen ja 3 taigauunilintua. Mantereelle lähtivät mm. Vuorinen, Lindeman, Puputti, Trogen ja Kaunisto, saareen saapui Riku Lumiaro.

PIKKUKÄPYLINTUJA LIIKKUU KOHTALAISESTI

PIKKUKÄPYLINTUJA LIIKKUU KOHTALAISESTI

Sunnuntaina 1.10.2017 oli ”pimeän” pilvistä koko päivä, itäkaakkoinen tuuli puhalsi 5-7 m/s ja lämpöä oli 12 astetta. Staijia taas pari tuntia aamulla ja pari tuntia iltapäivällä, koko saarikin kierrettiin. Lintuja oli vähemmän kuin eilen mutta iltapäivällä muutti mukavasti jonkin verran hanhia. Nähtiin muuttavana mm. 5 kuikkaa, 202 allia, 4 mustalintua, 300 haapanaa, 258 metsähanhea, 76 valkoposkihanhea, 18 tundrahanhea ja 850 Anser/Brantaa. Petolintuja oli niukasti – 5 tuulihaukkaa, ampuhaukka, 8 varpushaukkaa, kanahaukka ja ruskosuohaukka. Muita mainittavia olivat harmaahaikara, 3 kurkea, uivelonaaras, 8 käpytikkaa, 2 isolepinkäistä, sarvipöllö, suopöllö, huuhkaja, kapustarinta, suokukko ja tylli. Pikkulintuja oli mm. 250 hippiäistä, 170 punarintaa, 240 rautiaista, 55 tiltalttia, 30 peukaloista, 12 metsäkirvistä, 4 leppälintua, luotokirvinen, kangaskiuru ja 5 kuusitiaista. Lokakuisia hysyjä olivat vielä 2 sinirintaa, 4 harmaasieppoa, 2 kirjosieppoa, 2 pikkusieppoa, keltavästäräkki ja lapinsirkku. Mantereelle lähti tänään paljon väkeä, mm. koko APLAn retkiporukka sekä Vickholm, Markkula, Degerstedt, Laamanen, Suihko, Haikonen ja Lahdenpää.

KÄPYTIKOILLA ON PIENTÄ LIIKEHDINTÄÄ, MELKEIN KAIKKI NUORIA LINTUJA

KÄPYTIKOILLA ON PIENTÄ LIIKEHDINTÄÄ, MELKEIN KAIKKI NUORIA LINTUJA

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.