Tuuli tuo, tuuli vie

Maanantaina 2.10.2017 lännestä lähestyi syvä matalapaine, joka voimisti tuulia aamusta alkaen. Illalla puhalsi jo 18 m/s, puuskissa 23. Taivas oli pilvinen mutta päivä oli vielä sateeton, lämpöä oli 13 astetta. Kierrettiin koko saari ja nähtiin tuulisessa kelissä mm. 9 metsähanhea (+8 sp), harmaahaikara, kapustarinta, suosirri, jänkäkurppa, 2 taivaanvuohta, kanahaukka, varpushaukka ja 2 tuulihaukkaa. Käpytikkoja oli ainakin 6, lisäksi 3 haarapääskyä ja pikkulinnuista mainittavia mm. pensaskerttu, lehtokerttu, sinirinta, 2 harmaasieppoa, 2 pikkusieppoa, lapinkirvinen, 2 leppälintua, noin 75 tiltalttia ja 5 mustapääkerttua. Mantereelle lähtivät tänään ainakin Metsäranta, Ahti, Laitinen, Jokinen, Karhu, Murtosaari ja Kahila.

HIPPIÄINEN ON NYT SAAREN YLEISIN LINTU

HIPPIÄINEN ON NYT SAAREN YLEISIN LINTU

Tiistaina 3.10.2017 yöllä ja aamupäivällä saatiin rankkoja sadekuuroja, iltapäivästä alkaen oli poutaisempaa ja puolipilvistä. Yön kova etelätuuli (18 m/s) hiljeni päivän aikana 7-8 m/s ja lämpöä oli melkein 15 astetta. Ei staijailtu, mutta koko saari kierrettiin – pikkulintuja on edelleen aika mukavasti. Mainittavia havaintoja olivat mm. harmaahaikara, 35 Anseria, lapasotka, 20 jouhisorsaa, 60 haapanaa, 3 tuulihaukkaa, varpushaukka, kanahaukka, 6 käpytikkaa, 3 isolepinkäistä, jänkäkurppa, suosirri, 3 tylliä, mustaviklo ja määrittämätön kihu.

MUUTAMA HANHIPARVIKIN ON VIIME PÄIVINÄ MATKANNUT LOUNAASEEN (Kuva: Outi Sarjakoski)

MUUTAMA HANHIPARVIKIN ON VIIME PÄIVINÄ MATKANNUT LOUNAASEEN (Kuva: Outi Sarjakoski)

Pikkulinnuista runsaimmat olivat hippiäinen 200, rautiainen 150, punarinta 130, tiltaltti 110, pajulintu 6 ja peukaloinen 40 – muista mainittavia 7 harmaasieppoa, pikkusieppo, 5 leppälintua, keltavästäräkki, lapinkirvinen, lapinsirkku, 2 hernekerttua, 4 mustapääkerttua ja isokäpylintu.

POTRETTIKUVA TILTALTISTA

POTRETTIKUVA TILTALTISTA

Keskiviikkona 4.10.2017 jatkui kova tuuli – nyt 12-15 m/s länsilounaasta. Taivas oli puolipilvinen, lämpöä oli tänään 13 astetta. Staijia majakalla & luotsiasemalla klo 07.30-13, saarikin kompattiin Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merimuutto oli yllättävänkin reipasta kovasta (vasta)tuulesta huolimatta, saaressa sen sijaan pikkulinnut olivat paljon vähentyneet – erityisesti tiltaltit. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 46 kuikkaa, 10 kaakkuria, 602 gaviaa, 47 sepelhanhea, 520 allia, 51 mustalintua, 910 haahkaa (joista n. 400 p), 2 ruokkia, 4 lapasotkaa, 17 varpushaukkaa, hiirihaukka, piekana, koiras sinisuohaukka, 3 tuulihaukkaa ja 6 ampuhaukkaa. Lisäksi nähtiin 2 jäägaviaa, eka klo 09.50 ja toinen klo 12.14, mutta molemmat jäivät lajilleen määrittämättä valon/etäisyyden vuoksi. Molemmat muuttivat pienissä kuikkaparvissa.

MERELLÄ ON KOMEAA AALLOKKOA

MERELLÄ ON KOMEAA AALLOKKOA

Saaressa nähtiin mm. harmaahaikara, suosirri, 2 tylliä, 2 taivaanvuohta, 2 isolepinkäistä, 5 harmaasieppoa, 2 pikkusieppoa, punatulkku, lapinkirvinen, luotokirvinen ja lapinsirkku. Mukava muuttopäivä! Iltapäivällä saareen saapui yli 10 ornia lisää, tuttuja ainakin Hannu Hilke, Rolf Karlsson ja Timo Nurmi. Mantereelle lähtivät mm. Lasse Kaartinen vaimonsa kanssa.

PARI TYLLIÄ VIIPYY VIELÄ ITÄRANNALLA

PARI TYLLIÄ VIIPYY VIELÄ ITÄRANNALLA

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.