Viisi lajia pöllöjä

Torstaina 5.10.2017 oli puolipilvistä ja päivällä saatiin muutama reipas sadekuurokin. Tuuli vihdoin heikentyi ja kääntyi idän kautta pohjoiseen, voimaa 5-8 m/s. Lämpöä oli 12 astetta. Staijattiin pitkin päivää upeaa petomuuttoa – eilen gavioita, tänään petoja! Päivän aikana nähtiin 2 tuulihaukkaa, ampuhaukka, 67 varpushaukkaa, kanahaukka, 3 sinisuohaukkaa, 7 hiirihaukkaa ja peräti 131 piekanaa – komea Utön ennätys! Lähes kaikki piekanat tulivat lännestä, lienevätkö ruotsalaisia… Muita muuttavia olivat mm. 9 kuikkaa, 98 gaviaa, 4 sepelhanhea, merihanhi, 110 A/B, 22 jouhisorsaa, 36 haapanaa, 2 lapasotkaa, ruokki, 3 harmaahaikaraa, 2 pikkulokkia ja syksyn ekat 7 naakkaa. Saaressa nähtiin mm. valkoviklo, tylli, taivaanvuohi, jänkäkurppa, 8 käpytikkaa ja melko myöhäinen käki.

TÄNÄÄN OLI UPEAA PIEKANAMUUTTOA

TÄNÄÄN OLI UPEAA PIEKANAMUUTTOA

Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. 6 hernekerttua, lehtokerttu, 4 mustapääkerttua, kangaskiuru, lapinkirvinen, luotokirvinen, 4 pikkusieppoa, 2 tikliä ja 1-2 kirjosiipikäpylintua. Hysyistä mainittakoon vielä 4 pajulintua, 60 tiltalttia, 5 metsäkirvistä, 35 peukaloista, 2 leppälintua, 200 punarintaa ja 75 kuusitiaista – jonkinmoinen liikehdintä on käynnissä. Japi kuuli myös pienen timaliparven ääntä, lintuja ei saatu näkyviin. Illalla saareen saapui lisää lintuporukkaa, mm. Vikmanin Reiska ja Hanna, Ismo Hyvärinen, Jukka Vierimaa, Timo ja Pirkko Koskinen, Timo J Palomäki ja Tommi Laurinsalo.

KAUNIS KOIRAS PIKKUSIEPPO VIIHTYI GAMLA POSTENILLA

KAUNIS KOIRAS PIKKUSIEPPO VIIHTYI GAMLA POSTENILLA

Perjantaina 6.10.2017 vallitsi pohjoinen virtaus, tuulta oli 6-8 m/s, taivas oli puolipilvinen ja lämpöä oli enimmillään 13 astetta. Staijia pitkin päivää ja koko saaren komppausta isohkolla joukolla. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 2 kuikkaa, 3 kaakkuria, 6 gaviaa, 33 metsähanhea, 4 tundrahanhea, 11 merihanhea, 296 valkoposkihanhea, 30 sepelhanhea, 310 A/B, 6 lapasotkaa, 162 kurkea ja petolintuja sinisuohaukka, kanahaukka, 15 varpushaukkaa, hiirihaukka, 4 piekanaa, tuulihaukka ja illansuussa admuuttohaukka. Päivän lajeja olivat tänään pöllöt – nähtiin 2 sarvipöllöä, suopöllö, hiiripöllö (hetken itäniityn reunamännyissä) ja syksyn eka helmipöllö (nukkui Gamla Postenin männyissä).

VÄSYNYT HELMIPÖLLÖ NUKKUI LIKI KOKO PÄIVÄN

VÄSYNYT HELMIPÖLLÖ NUKKUI LIKI KOKO PÄIVÄN

Muita lajeja olivat mm. harmaahaikara, kapustarinta, 6 käpytikkaa, 4 isolepinkäistä, 170 naakkaa ja orastavaa varismuuttoakin. Pikkulintuja oli edellispäiviä vähemmän, mainittavia mm. 3 kangaskiurua, lapinkirvinen, luotokirvinen, keltavästäräkki, 3 leppälintua, 3 hernekerttua, 6 mustapääkerttua, 5 pikkusieppoa, 24 kuusitiaista ja lapinsirkku. Saarnion Japi lähti aamulla mantereelle, iltalaivalla lintureissulle saapuivat mm. Olli Tossavainen ja Harri Hölttä.

SADEKUUROJEN LOMASSA PAISTOI AURINKOKIN

LAUANTAINA SADEKUUROJEN LOMASSA PAISTOI AURINKOKIN

Lauantaina 7.10.2017 oli välillä puolipilvistä, välillä sadetta ja lämpöä oli 11 astetta. Illalla jatkuvaa sadetta, tuuli vaihteli aamuisesta 10 m/s luodetuulesta illaksi kaakkoon. Staijia sadekuurojen välissä vajaa kolme tuntia plus koko saaren komppausta. Länsipuolitse taas mukavaa merimuuttoa, mm. 15 metsähanhea, 120 valkoposkihanhea, 3 sepelhanhea, 238 kuikkaa, 17 kaakkuria, 349 gaviaa, 700 allia ja 300 mustalintua. Petolintuja havaittiin merikotkien lisäksi kanahaukka, 15 varpushaukkaa, ampuhaukka ja muuttohaukka. Saaressa havaittiin mm. 3 harmaahaikaraa, jänkäkurppa, lehtokurppa, huuhkaja (aamulla Kobbanilla), sarvipöllö ja 5 isolepinkäistä. Pikkulinnut olivat vähentyneet eilisestä, mutta nähtiin mm. 3 kangaskiurua, haarapääsky, lapinkirvinen, 3 leppälintua, myöhäinen pensassirkkalintu kähmyilevänä itäniityllä, 5 hernekerttua, 14 pikkukäpylintua ja aamulla lammashaan pohjoisreunalla vilkkaasti liikkunut ja äännellyt taigauunilintu – 13. yksilö tänä syksynä Utössä. Outi lähti aamulla mantereelle, samoin mm. viikon verran saaressa lintureissulla ollut Henrik Westerholm. Illalla saareen saapuivat Jari Lagerroos ja Kari Kekki.

SARVIPÖLLÖJÄ SAAPUI MUUTAMA SAAREEN, TÄMÄ VIIHTYI ITÄNIITYN REUNAMÄNNYISSÄ

SARVIPÖLLÖJÄ SAAPUI MUUTAMA SAAREEN, TÄMÄ VIIHTYI ITÄNIITYN REUNAMÄNNYISSÄ

Sunnuntai 8.10.2017 oli syksyinen sadepäivä. Aamupäivällä oli runsas pari tuntia satamatta ja pääosa havainnoista kertyi jo silloin – koko iltapäivä ja ilta tuli rankasti vettä kovan itätuulen kera. Tuuli oli kaakossa-idässä 7-16 m/s ja lämpöä 10 astetta. Mainittavia havaintoja olivat mm. 2 metsähanhea, 40 tundrahanhea, 15 valkoposkihanhea, 2 sepelhanhea, 2 lapasotkaa, harmaahaikara, sinisuohaukka, admuuttohaukka ja jänkäkurppa. Pöllöjä näkyi tänäänkin – huuhkaja tutulla paikallaan ja jo aamuhämärissä löytyi kylältä syksyn kolmas hiiripöllö, joka viihtyi hyvin saaressa ainakin sateeseen asti. Pikkulinnuista mainittavimpia olivat 2 haarapääskyä, lapinkirvinen, 2 kivitaskua, 8 mustapääkerttua, 4 hernekerttua, isolepinkäinen, 8 tikliä, 24 tiltalttia ja aamulla jälleen koulun portilla lyhyesti taigauunilintu. Ehkä sama yksilö kuin eilenkin. Itäniityllä kähmyili edelleen myös eilinen pensassirkkalintu. Päivällä mantereelle lähti paljon väkeä, lintuporukkaa mm. Vikmanin Reiska ja Hanna, Gamlingarna, Koskiset, Vierimaa, Laurinsalo ja Palomäki.

HIIRIPÖLLÖ TEMPPUILI MM. SÄÄASEMAN MASTOSSA

HIIRIPÖLLÖ TEMPPUILI MM. SÄÄASEMAN MASTOSSA

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.