Sadetta ja … sadetta

Maanantaina 9.10.2017 syksyinen sadesää jatkui. Aamupäivällä oli kuitenkin osan aikaa sateetonta ja staijattiin ja kompattiin kiivaasti. Itätuulta oli taas 7-11 m/s, lämpöä tänään 10 astetta. Kello 13 alkaen reipasta vesisadetta koko loppupäivä. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 4 kuikkaa, 21 metsähanhea, 45 valkoposkihanhea, 900 allia, 80 mustalintua, 12 varpushaukkaa, ampuhaukka, nuori muuttohaukka (hetken paikallisena Patteriniemellä), 55 kurkea ja nuori selkälokki. Paikallisia olivat mm. 7 sepelhanhea, 2 lapasotkaa, harmaahaikara, kapustarinta, suosirri, jänkäkurppa ja suopöllö.

NUORI MUUTTOHAUKKA PÄIVYSTI PATTERINIEMELLÄ

NUORI MUUTTOHAUKKA PÄIVYSTI PATTERINIEMELLÄ

Yhdellä sepelhanhella on vasemmassa jalassa punainen rengas, jossa numero 2 ja oikeassa jalassa musta rengas, jossa iso U-kirjain. Selvästi U2-fani, ”Bonoksi” jo ristimme hänet! Rengastustoimisto selvittänee linnun alkuperän. Pikkulinnuista mainittavia olivat 22 peukaloista, leppälintu, 3 hernekerttua, 8 mustapääkerttua, 11 kuusitiaista, edelleen pensassirkkalintu heinikossa hautausmaan lähellä, 2 isolepinkäistä ja koulun portilla jälleen aamulla taigauunilinnun ääntä. Hyvärisen Ismo lähti iltapäivällä mantereelle ja saareen saapui mm. Isto Virtanen ja Make Rantala.

HÄMÄRÄSSÄ AAMUVALOSSA OTETTU SKOUPPIKUVA VÄRIRENGASTETUSTA SEPELHANHESTA

HÄMÄRÄSSÄ AAMUVALOSSA OTETTU SKOUPPIKUVA VÄRIRENGASTETUSTA SEPELHANHESTA

Tiistai 10.10.2017 oli sateen takia edelleen jonkinmoinen ”välipäivä”. Tuuli oli pohjoisesta 8-11 m/s, lämpöä oli vain 9 astetta ja jälleen vesisadetta lukuun ottamatta aamupäivää klo 11 saakka. Aamulla staijia luotsiasemalla runsaat kolme tuntia ja saarikomppaustakin jonkin verran. Saaressa lintuja niukasti, mutta merellä tapahtui sentään jotain: 20 kuikkaa, 143 gaviaa, 15 valkoposkihanhea, 2 sepelhanhea, 1200 allia, 55 haapanaa, 11 pilkkasiipeä ja petoja varpushaukka, hiirihaukka ja ampuhaukka. Saaressa mainittavia olivat hernekerttu, pajulintu, isolepinkäinen ja kylällä pariin otteeseen näkynyt koiras ja naaras kirjosiipikäpylintu. Päivän ”kovin” havainto tehtiin iltapimeällä, kun Lagerroosin Jari, Kari Kekki ja Kuusiston Kimmo kuulivat yömuuttavan keräkurmitsan ääntä useita kertoja, lintu hävisi etelän suuntaan. Yömuutolla (tarkkailua n. 3 tuntia, heikkoa sadetta) kuului myös mm. 2 harmaahaikaraa, 15 kapustarintaa, 3 lehtokurppaa, 32 taivaanvuohta ja lähes 2000 punakylkirastasta. Vilkas iltayö!

MUUTAMA PIKKUKÄPYLINTU PYÖRII SAARESSA

MUUTAMA PIKKUKÄPYLINTU PYÖRII SAARESSA

Keskiviikkona 11.10.2017 oli sateetonta! Päivä oli pilvinen, pohjoistuuli puhalsi 8-10 m/s (heikkeni iltaa kohden) ja lämpöä oli 10 astetta. Staijattiin noin 8 tuntia luotsiasemalla ja pääosa saarestakin kompattiin – saaressa oli kuitenkin niukasti lintuja. Muuttavana nähtiin hanhia yhteensä 2636, niistä 14 metsähanhea, 93 tundrahanhea, 815 Anser sp, 886 valkoposkihanhea ja 828 A/B. Muita muuttajia olivat mm. 18 kuikkaa, kaakkuri, 18 gaviaa, 5 uiveloa, 41 varpushaukkaa, 3 kanahaukkaa, 2 ampuhaukkaa, 2 tuulihaukkaa, hiirihaukka, piekana, sinisuohaukka, 34 kurkea, 68 naakkaa, 2 kapustarintaa ja melko myöhäinen merikihu. Saaressa havaittiin mm. 4 lehtokurppaa, 3 kangaskiurua, 6 tiltalttia, hernekerttu, 21 kuusitiaista, punatulkku ja lapinsirkku. Aamulla jalkapallokentän luona antennin päällä istui hetken aikaa hiiripöllö, joka pian katosi eikä löytynyt uudelleen koko päivänä. Syksyn jo neljäs ”hipö”. Iltapäivällä mantereelle lähtivät Kari Kekki ja Jari Lagerroos, saareen saapuivat lintureissulle Leena Laitinen, Jorma Knaapi, Hilkka Rämänen ja Hannu Tammelin.

VALKOPOSKIHANHIA MUUTTAA

VALKOPOSKIHANHIA MUUTTAA

PUUKIIPIJÄLLE KELPAAVAT SEMENTTIPINNATKIN

PUUKIIPIJÄLLE KELPAAVAT SEMENTTIPINNATKIN

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.