Piipahdus mantereelle

Torstaina 26.10.2017 vesisade loppui yöllä ja päivästä tuli pilvinen ja viileä (5 astetta). Tuuli kääntyi idästä pohjoiseen, voimaa oli 7-10 m/s. Staijia pari-kolme tuntia ja koko saari kierrettiin. Nähtiin merellä/muuttavana mm. lapasotka, A/B 14, pikkulokki ja 59 naakkaa. Saaressa havaittiin mm. varpushaukka, jänkäkurppa, 4 taivaanvuohta, lehtokurppa, puukiipijä, 3 rautiaista, 8 peukaloista, 110 räkättiä, isolepinkäinen, 2 tilheä, 2 pikkukäpylintua ja 1-2 nokkavarpusta (joista 1 lähti korkealla kohti Gotlantia). Illalla saareen saapui pari luontokuvaajaa, mm. Ilpo Aalto.

PEUKALOISIA RIITTÄÄ EDELLEEN

PEUKALOISIA RIITTÄÄ EDELLEEN

Perjantaina 27.10.2017 oli pilvistä mutta pieniä auringonpilkahduksiakin, ja viileää (3 astetta). Koillis-, myöhemmin pohjoistuuli oli maltillista 6-8 m/s. Staijia pari tuntia plus koko saaren kierros tuottivat mm. kuikan, laulujoutsenen, 3 ruokkia, 6 mustalintua, 2 varpushaukkaa, kanahaukan, hiirihaukan ja harmaahaikaran. Lisäksi nähtiin 4 taivaanvuohta, lehtokurppa ja 4-5 käpytikkaa. Pikkulintuja oli edellispäiviä enemmän liikkeellä, mm. kangaskiuru, 13 peukaloista, 8 rautiaista, 8 niittykirvistä, kulorastas, 2 puukiipijää, 5 tilheä, 3 tikliä, tundraurpiainen, 110 punatulkkua, pikkukäpylintu ja 6 pulmusta. Mukava lintupäivä vaikkei mitään ns. parempaa näkynytkään. Iltalaivalla saareen saapui ainakin kuusi lintuharrastajaa lisää, mm. Ari ja Anne Savola, Hannu Talvitie ja Markku Jämsä.

PUNATULKKUJA ON NYT PALJON MUUTOLLA

PUNATULKKUJA ON NYT PALJON MUUTOLLA

Lauantaina 28.10.2017 lähdin pitkästä aikaa käymään mantereella (viimeksi kävin 19.9.), samalla laivalla lähtivät myös melko pitkään saaressa olleet Nisulat ja Pekka Topp vaimonsa Elisabetin kanssa. Tänään satoi taas koko päivän vettä, tuuli oli kääntynyt lounaaseen ja lämpö oli kohonnut 8 asteeseen. Saaressa tuntui olevan kohtalaisen paljon lintuja, matkalla laivalle näin parinsadan urpiaisen joukossa kauniin ad-tundraurpiaisenkin. Sateen takia laivamatkalta ei herunut havaintoja, Pärnäsissä oltiin nopeasti kolmessa tunnissa ja Turussa vähän alle viidessä tunnissa Utöstä lähdön jälkeen. Kohta palataan taas takaisin saareen. Saareen jääneet näkivät ja kuvasivat (kuva Tiirassa) iltapäivällä Gamla Postenilla tulipäähippiäisen – kolmas havainto Utöstä! Löytäjät olivat Ari ja Anne Savola.

JÄRRIPEIPPOJAKIN RIITTÄÄ EDELLEEN

JÄRRIPEIPPOJAKIN RIITTÄÄ EDELLEEN

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.