Monipuolista talvilinnustoa Utössä

Maanantaina 19.2.2018 sää kylmeni edelleen, nyt oli 5-6 astetta pakkasta. Koillistuulta 5 m/s ja näkyvyys oli vain kohtalainen, päivällä aurinkokin pilkotti. Staijia tyhjälle merelle vajaa pari tuntia, lisäksi tehtiin saarikierros eteläniemeä lukuun ottamatta. Tänään nähtiin mm. 8 tukkakoskeloa, edelleen 12 lapasotkaa, 12 räkättiä, 8 tilheä, punarinta, rautiainen, 3 peukaloista, tundraurpiainen, niittykirvinen ja aamupäivällä löytyi satamalahdelta jälleen ad-naaras allihaahka. Stelleri uiskenteli ja sukelteli ahkerasti Ormskärin rannan tuntumassa koko loppupäivän.

ITÄRANNALLA TALVEHTII PARI NIITTYKIRVISTÄ

ITÄRANNALLA TALVEHTII PARI NIITTYKIRVISTÄ

Tiistaina 20.2.2018 oli yhä kylmempää, nyt -7 astetta. Rannoilla jo alkavaa jäätymistä, mutta avomeren puolella meriveden lämpötila on edelleen plus 2,1-astetta. Heikkoa koillistuulta ja päivä oli pilvinen. Staijia pari tuntia ja koko saaren kierros tuottivat mm. 4 allia, 3 riskilää (kaikki tp), 12 lapasotkaa, tukkakoskelon, 245 telkkää, naurulokin, naaras uivelon ja tänään satamalahdella viihtyi koko päivän jo 3 naaras allihaahkaa sotkien, telkkien, isokoskeloiden ja sinisorsien lisäksi. Mukava ilmiö, että stellerit ovat valinneet Utön satamalahden ainakin joksikin aikaa talvipaikakseen. Pysyttelivät tänään Ormskärin rannan tuntumassa eli kuvausetäisyyden ulkopuolella. Muita havaintoja olivat mm. varpushaukka, huuhkaja (aamulla Kobbanilla) ja yhteensä 13 merikotkaa, joista 8 muuttolennossa pohjoisiin suuntiin. Saaresta löytyi myös 4 peukaloista, punarinta, rautiainen, 2 tundraurpiaista, tilhi, 9 räkättiä ja 2 niittykirvistä.

PUNARINTOJA ON SAARESSA AINAKIN KAKSI

PUNARINTOJA ON SAARESSA AINAKIN KAKSI

Keskiviikkona 21.2.2018 oli kaunis talvipäivä – aurinkoista, heikkoa (4-5 m/s) itäkaakkoista tuulta ja pakkasta 3-4 astetta. Näkyvyys oli hyvä, paitsi merellä väreilyä toki jonkin verran. Staijia vajaa pari tuntia plus koko saaren huolellinen kierros, olihan talvilintulaskentapäivä. Lajeja kertyi laskentaan 38. Merellä mainittavimmat olivat pilkkasiipi, 10 mustalintua, 15 allia, 11 lapasotkaa, uivelo, 8 tukkakoskeloa, 73 merimetsoa, 3 riskilää, ruokki ja edelleen koko päivän 3 naaras allihaahkaa satamalahdella. Huuhkaja päivysti aamulla Ormskärillä, varpushaukka havaittiin ja pitkään kateissa ollut talvehtiva lehtokurppa nähtiin kahdesti. Pikkulinnuista mainittakoon hemppo, tundraurpiainen, rautiainen, punarinta, 2 peukaloista, laulurastas, 19 räkättiä, 3 peippoa, tilhi ja 2 niittykirvistä. Iltapäivällä saareen saapui reippaasti lisää lintuporukkaa: Uudeltamaalta Mika Teivonen, Jarmo T Koistinen, Kari Vuorinen sekä Pirkanmaalta Erkki Sipilä, Hannu Kianen, Antero Alho, Matti Sulko ja Karri Sakari. Myös Outi saapui tänään saareen.

ALLIHAAHKAT LENTELIVÄT MERIKOTKAN PELÄSTYTTÄMINÄ

ALLIHAAHKAT LENTELIVÄT MERIKOTKAN PELÄSTYTTÄMINÄ

MUUTAMA TUKKAKOSKELO NÄKYY PÄIVITTÄIN

MUUTAMA TUKKAKOSKELO NÄKYY PÄIVITTÄIN

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.