Melkein afrikkalainen peippo

Torstaina 5.4.2018 saaressa oli paljon lintuja eilen alkaneen pudotuskelin tuloksena. Illan sateen jälkeen tänään oli koko päivä sumua (näkyvyys alle 1km) ja taas iltapäivällä vesisadetta. Lämpötila oli +2 astetta ja kaakkoistuuli maltillista 5-7 m/s. Staiji jäi sumun takia väliin mutta saarta kompattiin ahkerasti. Pudotuskelin seurauksena saaressa oli mm. 400 peippoa, 90 punarintaa, 25 rautiaista, 60 mustarastasta yms.

JÄRRIPEIPPOJA ON VIELÄ NIUKASTI VERRATTUNA PEIPPOIHIN

JÄRRIPEIPPOJA ON VIELÄ NIUKASTI VERRATTUNA PEIPPOIHIN

Mainittavia muita olivat mm. kevään ekat tiltaltti, kivitasku, pikkukäpylintu (4) ja tuulihaukka, lisäksi 7 kangaskiurua, 5 västäräkkiä, 2 peukaloista, nokkavarpunen ja hotellialueella koiras mustaleppälintu. Muita olivat mm. 4 laulujoutsenta, 9 kanadanhanhea, ristisorsa, kevään eka tavi, harmaahaikara, 200 töyhtöhyyppää (isoja parvia jäällä lepäämässä), 5 taivaanvuohta, lehtokurppa, 3 meriharakkaa, 6 tylliä ja 210 sepelkyyhkyä. Saareen saapuivat mm. Arno Rautavaara, Markku Saiha, Kari Auvinen ja Hans Viitasola.

TÖYHTÖHYYPÄT LEPÄILIVÄT SATAMALAHDEN JÄÄLLÄ

TÖYHTÖHYYPÄT LEPÄILIVÄT SATAMALAHDEN JÄÄLLÄ

RISTISORSA VIIHTYY SAAREN ITÄPUOLEN RANNOILLA

RISTISORSA VIIHTYY SAAREN ITÄPUOLEN RANNOILLA

Perjantai 6.4.2018 alkoi edelleen sumuisena ja sateisena, päivällä selkeni ja illalla taas muutama sadekuuro. Tuuli oli navakkaa, aluksi lounaasta ja myöhemmin luoteesta 12-14 m/s, lämpöä 2 astetta. Kompattiin saarta, meristaiji jäi lähes olemattomaksi. Mainittavia olivat 48 laulujoutsenta, 4 kanadanhanhea, 14 lapasotkaa, kevään ekat 2 harmaasorsaa, 6 kurkea, 2 harmaahaikaraa, 2 varpushaukkaa, piekana, hiirihaukka, tuulihaukka, huuhkaja taas päivällä Kobbanilla, 2 taivaanvuohta, 3 lehtokurppaa, 9 tylliä, kapustarinta ja mustavaris.

VANHA MUSTAVARIS ON TYKÄSTYNYT SAAREEN

VANHA MUSTAVARIS ON TYKÄSTYNYT SAAREEN

Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. 40 rautiaista, 5 kangaskiurua, naaraspukuinen mustaleppälintu, pulmunen, nokkavarpunen ja illansuussa Varesvuon Markuksen ruokinnaltaan löytämä africana-tyyppinen peippo. Markuksen kanssa ehdittiin sitä kuvata ikkunan läpi, kun odoteltiin muita saaren orneja paikalle, lintua ei kuitenkaan enää löytynyt uudelleen. Kuvien perusteella ei näytä puhtaalta africanalta, mutta mielenkiintoiselta peippoyksilöltä joka tapauksessa – tällaisia on aiemmin kolme kertaa nähty Suomessa ja muutamia Länsi-Euroopassa. Jouko Vuokko saapui illalla saareen lintureissulle.

afrikanpeippo_05_Korppoo_04_18

AFRICANA-TYYPPINEN PEIPPO, JOLLA KUITENKIN VÄHÄN "VÄÄRÄNVÄRINEN" ALAPUOLI JA LIIAN VÄHÄN VALKOISTA PYRSTÖSULISSA

AFRICANA-TYYPPINEN PEIPPO, JOLLA KUITENKIN VÄHÄN ”VÄÄRÄNVÄRINEN” ALAPUOLI JA LIIAN VÄHÄN VALKOISTA PYRSTÖSULISSA

Lauantaina 7.4.2018 oli kaunis keli – aurinkoista, lämpöä enimmillään 5 astetta ja aluksi luoteis-, myöhemmin etelätuulta 4-8 m/s. Staijia runsas pari tuntia ja saari kierrettiin, Kesnäs vähän heikommin. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 4 laulujoutsenta, 45 mustalintua, 5 pilkkasiipeä, 37 ruokkia, isokuovi, kurki, 2 tuulihaukkaa, varpushaukka ja vuoden eka kalasääski. Saaressa mainittavimmat olivat ristisorsa, mustavaris, huuhkaja (jälleen päivällä Kobbanilla), 3 kangaskiurua, 3 vuorihemppoa paikallisena hotellialueella, 3 peukaloista, naaras mustaleppälintu hotellilla ja africana-tyyppinen peippo edelleen koko päivän Markuksen ruokinnan tuntumassa – nyt tykitettiin kunnon kuvatkin. Iltapäivällä satamalahdelta löytyi nokikana – kova laji Utössä, edellisen kerran nähtiin 5 vuotta sitten. Mantereelle lähti aamupäivällä paljon väkeä, lintuporukoista mm. Rautavaara, Saiha jne sekä Vuorinen ja Lindeman. Järvisen Mikko saapui illalla saareen.

NOKIKANA ON UTÖSSÄ KOVEMPI HARVINAISUUS KUIN VAIKKAPA LIEJUKANA

NOKIKANA ON UTÖSSÄ KOVEMPI HARVINAISUUS KUIN VAIKKAPA LIEJUKANA

Sunnuntaina 8.4.2018 oli mukava retkisää – pilvipoutaa, heikkoa (3-6 m/s) etelänpuoleista tuulta ja lämpöä enimmillään 5 astetta. Staijattiin luotsiasemalla runsaat
3 tuntia ja koko saari kierrettiin. Lintuja oli taas aika monipuolisesti ja saaressa oli jopa runsaasti pikkulintuja. Merellä/muutolla nähtiin mm. harmaahaikara, 3 kurkea, jp-kuikka (kevään eka), 156 mustalintua, 9 pilkkasiipeä, lapasotka, 133 ruokkia, kevään eka merikihu, 5 tundrahanhea ja petolintuja 2 hiirihaukkaa, piekana, 2 varpushaukkaa, tuulihaukka ja aamun aikana mereltä Gotlannin suunnasta saapui yksitellen yhteensä 3 suopöllöä.

ENSIMMÄISET HARMAASORSAT SAAPUIVAT EILEN

ENSIMMÄISET HARMAASORSAT SAAPUIVAT TOISSAPÄIVÄNÄ

Saaressa havaittiin mm. nokikana edelleen, ristisorsa, 2 huuhkajaa Kobbanilla, 2 lehtokurppaa, 7 taivaanvuohta ja mustavaris. Pikkulinnuista mainittavia olivat 250 punarintaa, 30 peukaloista, 40 rautiaista, 2 tiltalttia, 5 kangaskiurua, 2 vuorihemppoa, luotokirvinen, kivitasku, 2 mustaleppälintua, edelleen africana-tyyppinen peippo ja 2 nokkavarpusta. Päivän lajimäärä oli mukavasti 78 lajia. Jouko Vuokko lähti päivällä mantereelle. Minna Pyykkö haastatteli minua Utön lintukeväästä radioon, kuunneltavissa tästä: https://areena.yle.fi/1-4379952

NOKKAVARPUSELLA ON PÄHKINÄNÄLKÄ

NOKKAVARPUSELLA ON PÄHKINÄNÄLKÄ

KANGASKIURUJA ON MUUTAMA PÄIVITTÄIN

KANGASKIURUJA ON MUUTAMA PÄIVITTÄIN

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.