Pikkurareja, Utönpinna ja komeaa kuikkamuuttoa

Torstaina 17.5.2018 alkoi säätyyppi hiljalleen muuttua: edelleen aurinkoista, mutta lämpötila oli enimmillään ”vain” 15 astetta ja luoteistuuli voimistui illaksi 10 m/s. Staijia noin 4 tuntia plus saarikomppausta, iltapäivällä tehtiin Outin kanssa pihatöitä – mm. nurmikonleikkaus eka kerran tänä vuonna. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 3 valkoposkihanhea, 2 ristisorsaa, 31 kuikkaa, 4 kaakkuria, 22 gaviaa, räyskä (vuoden eka), 2 kapustarintaa, 2 tundrakurmitsaa, 4 suokukkoa, nuolihaukka ja ”sokerina” jalohaikara. Kello 06.19 jalohaikara saapui kaakon suunnalta ja lensi Patteriniemeä hipoen luoteeseen kohti Kökaria. Antti plokkasi jallun ekana ja tämä oli – vihdoinkin – ensihavaintoni lajista Utöstä, samalla itselleni laji no 273 saarelta. Harmi, että kamerani ei ollut käsillä, mutta Mikko ja Markus ottivat linnusta kelpo dokumentit. Jalohaikarasta on viisi aiempaa havaintoa Utöstä.

JALOHAIKARA PATTERINIEMEN YLLÄ JÄRVISEN MIKON KUVAAMANA

JALOHAIKARA PATTERINIEMEN YLLÄ JÄRVISEN MIKON KUVAAMANA

Saaresta löytyi mm. merisirri (itärannalla), lapinsirri, 5 suosirriä ja pikkulinnuista mainittavina mm. 2 satakieltä, 3 sinirintaa, 2 pensassirkkalintua, viitakerttunen, rytikerttunen, 3 pikkusieppoa ja koulun pihalla viihtynyt peltosirkku. Aamulla Niemen Mikko löysi kevään jo neljännen sepelsiepon, jälleen 2kv koiraan, joka liikkui vilkkaasti lammashaka-koulu-Gamla Posten alueella. Lauloi useita kertoja, hiittaili ja jokunen dokumenttikuvakin saatiin.  Mukava lintupäivä taas. Saareen saapuivat mm. Janne ja Mikko Suominen, Antti Fager-Pintilä ja Tarmo Nurmi.

PELTOSIRKKU LÖYSI SYÖTÄVÄÄ KOULUN PIHANURMIKOLTA

PELTOSIRKKU LÖYSI SYÖTÄVÄÄ KOULUN PIHANURMIKOLTA

Perjantaina 18.5.2018 oli navakkaa (10-15 m/s) pohjoisluoteista tuulta, pääosin aurinkoista ja lämpöä maksimissaan 13 astetta. Pikkulinnut olivat reippaasti vähentyneet ja satsattiinkin enemmän meristaijiin, runsaat 6 tuntia staijattiin luotsiasemalla. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 6 valkoposkihanhea, 9 kuikkaa, 8 kaakkuria, 36 gaviaa, 29 ruokkia, 2 pikkukuovia, liro, suosirri, suokukko, 2 tervapääskyä ja kevään ekat 2 mehiläishaukkaa. Staiji tarjosi myös ”kovempiakin” havaintoja – klo 6.28 staijipaikan ohitti jp etelänkiisla neljän ruokin kanssa luoteeseen, klo 9.10 saapui kaakosta vettä pitkin hienosti ad-pukuinen haarahaukka matkalla kohti Kökaria ja klo 9.59 saapui etelästä 2kv jääkuikka, joka teki laajan kaarroksen väylällä Trattenin loiston kohdalla ja laskeutui uimaan loiston lounaispuolelle. Kaikki olivat pitkään näkyvissä hyvässä myötävalossa. Saaresta ja lähiluodoilta löytyi vielä yhteensä 15 merisirriä ja päivän pikkulinnuista mainittakoon 5 sinirintaa, 3 luotokirvistä, 3 kultarintaa, 8 punavarpusta, pikkukäpylintu ja nokkavarpunen. Saareen saapui illalla mm. Timo Lintula parin lintukaverinsa kanssa.

MERISIRRIT ALKAVAT JO VAIHTAA HARMAATA TALVIPUKUAAN RUSKEAMPAAN KESÄPUKUUN

MERISIRRIT ALKAVAT JO VAIHTAA HARMAATA TALVIPUKUAAN RUSKEAMPAAN KESÄPUKUUN

Lauantaina 19.5.2018 oli edelleen aurinkoista ja tuuli oli aluksi pohjoisesta, myöhemmin lännestä, 6-8 m/s. Lämpötila käväisi +13 asteessa. Staijia kaikkiaan 7 tuntia luotsiasemalla, myöhemmin saaressa kiertelyä. Muuttavana nähtiin mm. 436 kuikkaa, 59 kaakkuria, 1010 gaviaa eli yhteensä 1505 kuikkalintua – reipas muutto Utön mittakaavassa. Muita olivat mm. 23 ruokkia, kurki, 3 nuolihaukkaa, 5 pikkukuovia, suokukko, suosirri (+PK/KK 108), mustaviklo, valkoviklo, liro, 2 vesipääskyä (kevään ekat), 3 tervapääskyä ja aamun rarina 2kv pikkukajava, joka muutti aamulla Pattskärin takaa koilliseen isohkon havainnointijoukon iloksi. Kevään 2. rissa Utössä. Eteläluodoilla nähtiin 3 merisirriä ja ruisrääkkä äänteli muutaman kerran jalkapallokentän lähistöllä. Pikkulintuja oli saaressa niukasti, mutta mainittavia satakieli, 3 sinirintaa, ruokokerttunen, 2 rytikerttusta, kevään eka luhtakerttunen, sirittäjä, pikkusieppo, peltosirkku ja vuoden eka pikkuvarpunen. Yrjö Tonteri kavereineen lähti aamulla mantereelle ja Jauhiaisen Jussi saapui illalla saareen.

RYTIKERTTUSTEN MUUTTO ON KÄYNNISSÄ

RYTIKERTTUSTEN MUUTTO ON KÄYNNISSÄ

Sunnuntaina 20.5.2018 oli edelleen ”turistikeli” eli pilvetöntä, heikkoa tuulta (aamulla länsi, myöhemmin etelä 2-5 m/s) ja lämpöä 13 astetta. Staijia luotsiasemalla 6 tuntia plus saarikierros päälle. Pikkulintuja oli edelleen varsin niukasti, mutta merimuutto oli kohtalaista, kuikkalintujen osalta jopa aivan erinomaista. Mereltä laskettiin mm. 376 kuikkaa, 9 kaakkuria ja 2249 gaviaa eli 2634 kuikkalintua – taitaa olla Utön paras gaviapäivä kautta aikojen (ainakin Tiiran mukaan)! Muita olivat mm. 963 valkoposkihanhea, 31 sepelhanhea ja 765 A/B, 10 merihanhea, 68 pilkkasiipeä, 9 ruokkia, 2 jp etelänkiislaa hienosti läheltä kaakkoon, 16 muuttavaa merikihua, 3 pikkulokkia, räyskä, pikkukuovi, 159 määrittämätöntä kahlaajaa ja nuolihaukka.

KUIKKIA MUUTTI ISOISSA JA PIENISSÄ PARVISSA

KUIKKIA MUUTTI ISOISSA JA PIENISSÄ PARVISSA

Saaresta löytyi mm. 3 merisirriä, lehtokurppa, 2 pikkusieppoa, 2 naaraspukuista mustaleppälintua, 4 rytikerttusta, 2 luhtakerttusta ja Fager-Pintilän Antin löytämä rastaskerttunen kerhon ympäristön puskissa, lauloikin pätkittäin. Vasta 11. rastaskerttushavainto Utöstä. Illalla itäniityllä pyörähti vielä 2kv arosuohaukka, jonka Jauhiaisen Jussi sekä kuvaajat Murtosaari ja Kahila näkivät ja kuvasivat. Kevään 2. macro Utössä. Mantereelle lähti tänään paljon väkeä, lintuporukoista mm. Janne ja Mikko Suominen, Fager-Pintilän Antti, Tarmo Nurmi, Timo Lintula, Markus Rantala ja Mikko Niemi.

LEPPÄLINTUJEN MUUTTO ALKAA HIIPUA

LEPPÄLINTUJEN MUUTTO ALKAA HIIPUA

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.