Kevätmuutto alkaa hiipua

Torstaina 24.5.2018 oli yhä vaan auringonporotusta ja lämpöä 15 astetta, mutta tuuli oli vaihteeksi pohjoisesta 5-7 m/s. Pieni vastatuuli avitti kahlaajien näkemistä, putosivat vähän alemmas. Staijia runsaat 5 tuntia plus koko saaren komppaus. Merellä/muuttavana (osa laskeutuneenakin) nähtiin mm. 18 kuikkaa, 84 gaviaa, 7 valkoposkihanhea, 3 sepelhanhea, 159 suosirriä, pikkusirri, lapinsirri, 3 jänkäsirriäistä (joista 1 itärannalla), 541 tundrakurmitsaa, 770 IK/KK- kahlaajaa, 6 punakuiria, pikkukuovi, 3 töyhtöhyyppää (lounaaseen), 4 ruokkia, harmaahaikara, kurki, kalasääski, varpushaukka, räyskä, 42 tervapääskyä ja yllättävimpänä pohjoiseen lentänyt myöhäinen koiras uivelo.

KOVA AURINGONPAISTE JA LÄMPÖVÄREILY OVAT JO PITKÄÄN VAIKEUTTANEET KUVAAMISTA, TÄSSÄ ESIMERKKINÄ JÄNKÄSIRRIÄINEN ITÄRANNALTA

KOVA AURINGONPAISTE JA LÄMPÖVÄREILY OVAT JO PITKÄÄN VAIKEUTTANEET KUVAAMISTA, TÄSSÄ ESIMERKKINÄ JÄNKÄSIRRIÄINEN ITÄRANNALTA

Saarikierros tuotti niukasti havaintoja, muuttavia pikkulintuja oli enää vähän. Mainittavimmat olivat pikkusieppo, idänuunilintu (hotellilla), rytikerttunen, pikkukäpylintu ja hautausmaan luona aamulla rätissyt kirjokerttu. Illalla kerhon lähellä lauloi tristis-tyyppinen tiltaltti. Eteläkärjen luodoilla viipyili edelleen merisirri. Jorma Knaapi, Leena Laitinen, Seppo Sandell, Kalevi Kärpijoki ja Kuusiston Kimmo saapuivat illalla saareen lintureissulle.

PIKKUSIEPPOJA ON VIELÄ LÄHES PÄIVITTÄIN

PIKKUSIEPPOJA ON SAARESSA VIELÄ LÄHES PÄIVITTÄIN

Perjantaina 25.5.2018 sää oli ennallaan: pilvetöntä, heikkoa kaakkoistuulta (max 5 m/s) ja lämpöä +17 astetta. Staijia noin 7 tuntia, mutta muutto heikkoa. Saari tietysti kierrettiin. Muutolla/merellä nähtiin mm. 4 valkoposkihanhea, 46 kuikkaa, 3 kaakkuria, 369 gaviaa, 2 härkälintua, 2 silkkiuikkua, 2 lapasotkaa, 4 ruokkia, 10 muuttavaa merikihua ja mehiläishaukka. Muuttokahlaajia nähtiin vain 6 suosirriä, isokuovi ja Öröbodanilla ruokaillut merisirri. Saunalahdella nähtiin merihanhiparilla 7 pientä poikasta. Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. 2 pikkusieppoa, 2 laulavaa idänuunilintua, 6 kultarintaa, 2 rytikerttusta, ruokokerttunen, luhtakerttunen, viitakerttunen sekä myöhäinen kangaskiuru. Iltalaivalla saareen saapui mm. Mika Grönroos lintuja kuvaamaan.

IDÄNUUNILINTUJA ON OLLUT USEITA LÄMPIMÄN SÄÄN ANSIOSTA

IDÄNUUNILINTUJA ON OLLUT USEITA LÄMPIMÄN SÄÄN ANSIOSTA, SIIPIJUOVA ON USEIN AIKA VAATIMATON KUTEN TÄLLÄKIN YKSILÖLLÄ

Lauantaina 26.5.2018 piti pitkästä aikaa lähteä käväisemään mantereella, nyt perhejuhlan vuoksi. Sää oli edelleen aurinkoista ja lämmintä, itäkaakkoista tuulta 4-5 m/s. Staijia aamulla, mutta komppaamaan en juuri ehtinyt ennen laivan lähtöä. Näkyi mm. 55 kuikkaa, 2 kaakkuria, 99 gaviaa, ristisorsa, 11 ruokkia ja hienosti luotsiaseman edestä etelänkiisla kaakkoon klo 07. Mereltä saapui suopöllö ja eteläkärjessä uiskenteli laulujoutsen. Luhtakerttusia lauleli 2 yksilöä. Mantereelle lähtivät lisäkseni Gamlingarna sekä Torniaisen Jyrki ja Raatikaisen Kaisa, saareen saapuivat illalla mm. Jari Lagerroos, Kari Kekki ja Erkki Kallio, jotka näkivät Bokullan länsipuolella Utötä kohti lentäneen jp jääkuikan.

Muistutan vielä, että nämä uusimmat blogikuvani ja muutamat muut uudet kuvat näkyvät aina isokokoisempina ja parempina versioina kansiossani ”Uusimmat Suomesta” (tai ”Uusimmat ulkomailta”), joihin on linkki veppisivujeni ”www.jtenovuo.com” avaussivulta tai löytyvät myös tästä.

PUNAVARPUSET LAULAVAT INNOKKAASTI SAARESSA

PUNAVARPUSET LAULAVAT INNOKKAASTI SAARESSA

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.