Myrskyn jälkeen Utössä

Torstaina 15.9.2011 oli aika palata Utöseen, Outi ei tällä kertaa ollut matkassa.  Eilisen syysmyrskyn jälkimainingeissa oli vielä sadekuuroja ja reipasta (11 m/s) länsituulta, ilma viilentynyt. Nauvossa kauppa ja kahvi ja m/s Eivorilla maltillisesti väkeä – lintuharrastajia muutama Utöseen, mm. Tuula Granroth, Jukka Vilen, Liisa Kilpeläinen, Marjatta Suominen ja Anneli Majava. Matkalla nähtiin mm. harmaahaikara, muutama merikotka ja 2 kurkea. Utössä roudattiin Laaksosen Juhan kanssa meidän uusi kirjahylly talolle ja leikkasin vielä illansuussa pihanurmikon. Lintujen tarkkailu jäi tänään vielä vähälle, mainittavimmat ampuhaukka, kalasääski, ruskosuohaukka, 5 varpushaukkaa, 2 suokukkoa ja töyhtökiuru, nyt kappelin luona. Juha oli nähnyt maanantaina mm. pensassirkkalinnun ja ruisrääkän itäniityllä. Illalla satoi ja luoteistuuli voimistui 15 m/s.

MUSTAPÄÄKERTUT OVAT ALOITTANEET SYYSMUUTTONSA

Perjantai 16.9.2011 oli edelleen kovatuulinen päivä – luoteesta 12-15 m/s. Sade loppui aamulla ja päivä oli puolipilvinen. Staijausta, komppausta ja kuvausta tasapuolisesti. Muuttavana nähtiin mm. 2 kaakkuria, 1 Gavia, 280 merimetsoa (+ n. 80 paikallista), 17 pilkkasiipeä, n. 50 kurkea, harmaahaikara, merihanhi, 4 kulorastasta ja uuttukyyhky. Petolintuja nähtiin 46 varpushaukkaa, hiirihaukka, 3 sinisuohaukkaa (pyörivät itäniityllä), 2 tuulihaukkaa ja pari merikotkaa. Kahlaajia niukasti, vain valkoviklo, 2 tylliä, 6 kapustarintaa, suokukko ja taivaanvuohi. Hysyjäkin niukasti, mainittakoon 2 leppälintua, 3 mustapääkerttua, 4 harmaasieppoa ja erittäin myöhäinen kultarinta, joka kähmyili itäniityn pohjoisreunan pihlajissa. Juha sai pari dokumenttikuvaa viivyttelijästä. Töyhtökiurukin käyskenteli vakiopaikallaan kylän itäosassa. Iltalaivalla saareen saapui Seppo Vuolanto kolmen poikansa kanssa.

SINISUOHAUKAT VIIHTYVÄT ITÄNIITYLLÄ

Lauantai 17.9.2011 oli vähän vaisuhko lintupäivä. Tuuli puhkui edelleen luoteesta lähes 10 m/s, aamulla sadetta, myöhemmin puolipilvistä. Muuttavana nähtiin mm. kaakkuri, 120 merimetsoa (+70 paikallista), 3 harmaahaikaraa, 84 varpushaukkaa, 5 sinisuohaukkaa (joista 1 ad-koiras), 2 tuulihaukkaa, 2 ampuhaukkaa, hiirihaukka ja syksyn ensimmäinen sepelhanhi, itärantaa pitkin etelään. Kahlaajia nähtiin hyvin niukasti: 3 kapustarintaa, 2 tundrakurmitsaa ja jänkäkurppa – viimemainittu vasta nyt vuoden ensimmäinen Utössä. Pikkulintuja – lähinnä peippoja, vihervarpusia, niittykirvisiä ja pikkurastaita – oli aamulla runsaasti (sade pudotti) mutta sateen jälkeen saaressa oli yhä kovin hiljaista.  Varesvuon Markus saapui illansuussa saareen.

HIIRIHAUKKA ON HARVALUKUINEN LAJI UTÖSSÄ

Sunnuntaina 18.9.2011 piti taas lähteä mantereelle töihin. Aamu oli heikkotuulinen (E-SE 2 m/s) ja puolipilvinen. Ennen laivan lähtöä klo 11.15 nähtiin mm. n. 150 mustalintua, harmaahaikara, 2 sinisuohaukkaa, ampuhaukka, 7 varpushaukkaa, 4 mustapääkerttua, lehtokerttu ja nuori pikkusieppo koulun portilla. Puoli tuntia ennen laivan lähtöä Pyry löysi kylän rannasta jänkäkurpan, jota kävimme isolla porukalla katsomassa ja kuvaamassa, olihan ”jänkis” aivan tien vieressä avoimesti. Hieno tilanne! Saareen jäivät Laaksosen Juha ja Varesvuon Markus, muut mantereelle.

JÄNKÄKURPPA "PIILOTTELEE"

Olin ehtinyt Nauvon lossille kun Juhalta tuli soitto, että hotellin portin luona koivuissa hyörii 2 taigauunilintua – paikassa, jossa aamulla kuulin inomaista ääntä pari kertaa. Juha oli napannut kuvatkin. Olipa jo odotettukin laji sillä inoja on ollut huima määrä tänä syksynä Suomessa, nyt jo n. 170 yksilöä. Pärssisen Mikko perheineen lähti iltalaivalla kohti Utötä.

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.