Odottamattomia kesävieraita lintumaailmassa

Torstaina 19.7.2018 jatkui aurinkoinen keli, illansuussa tosin pientä pilveilyäkin. Lähes tyventä koko päivän ja lämpöä oli 27 astetta. Staijia taas pari tuntia aamulla, itärannan käynti ja illalla käytiin Outin kanssa venereissulla Gropskärillä, tultiin vasta hämärissä takaisin. Gropskärillä oli n. 35 ruokkia ja pari luotokirvistä. Päivän havaintoja pääsaaresta olivat mm. 21 ruokkia, 4 mustalintua, 2 pikkukuovia, 11 liroa, 7 valkovikloa, 2 suokukkoa, käki, 3 käpytikkaa, pikkukäpylintu ja yllättävä kesähavis muuttohaukastaad (koiras koosta päätellen) saapui klo 06.50 mereltä eteläniemeen ja jatkoi aivan majakan vierestä pohjoiseen, kadoten Ormskärin taakse. Erikäisen Jyrki lähti päivällä mantereelle ja saareen saapuivat lintuja katsomaan Marko ja Mika Teivonen.

ruokki_07_Korppoo_07_18

GROPSKÄRIN RUOKKEJA

GROPSKÄRIN RUOKKEJA

Perjantaina 20.7.2018 sää ainakin hetkeksi muuttui – aamu oli pilvinen, tyven ja kostea, päivällä saatiin muutama heikko sadekuuro ja koillistuulta oli 4-5 m/s, lämpöä 24 astetta. Staijia aamulla pari tuntia luotsiasemalla plus koko saaren komppaus tuottivat mm. 40 ruokkia, 6 harmaahaikaraa, 2 tuulihaukkaa, isokuovin, 5 pikkukuovia, 2 metsävikloa, 7 valkovikloa, 30 liroa, 5 suokukkoa ja 4 taivaanvuohta. Saaressa nähtiin myös 3 käpytikkaa, 6 pikkukäpylintua, kultarinta, 2 rytikerttusta, luotokirvinen, 2 törmäpääskyä ja isona yllätyksenä koiras sinirinta itärannalla! Lintu oli ”rähjäisen” näköinen ja pyrstö puuttui lähes kokonaan. Vaikea kuvitella, että se olisi kuitenkaan ollut täällä aiemmin – paikassa, jossa käydään päivittäin ja monien ornien toimesta. Mikä lie linnun tarina näin keskikesällä… Eka heinäkuinen kesähavis TLY:n alueelta kautta aikojen. Saunalahden mustakurkku-uikku parilla oli ensimmäinen poikanen selässä.

SINIRINTA KOIRAS ITÄRANNAN KUIVUNEELLA LEVÄLLÄ

KOIRAS SINIRINTA ITÄRANNAN KUIVUNEELLA LEVÄLLÄ

Lauantain 21.7.2018 vastaisena yönä salamoi ja ukkonen jyrisi, vettäkin satoi ihan kunnolla. Aamu ja päivä olivatkin sitten taas poutaisia, lämpöä 24 astetta ja heikkoa länsiluoteista tuulta. Staijia aamulla taas pari tuntia ja illansuussa käytiin itäosassa, päivällä purjehdittiin Utön ympäri s/y Taivaanvuohella. Vietettiin pitkään eväs- ja uintitaukoa Pattskärin luodoilla. Havaintoja tänään olivat mm. 18 ruokkia, ristisorsa, 20 liroa, 7 suokukkoa, 11 valkovikloa, 19 pikkukuovia, 2 suosirriä ja taivaanvuohi. Saaressa oli myös käki, 2 tuulihaukkaa, 2 käpytikkaa, kultarinta, rytikerttunen ja pikkukäpylintu. Teivoset lähtivät aamulla mantereelle, Petro Pynnönen saapui perheensä kera saareen ja Hyvärisen Ismo saapui Sarin kanssa saareen.

SUOSIRREJÄ ON EDELLEEN HYVIN NIUKASTI

SUOSIRREJÄ ON EDELLEEN HYVIN NIUKASTI

Sunnuntaina 22.7.2018 oli jälleen pilvetöntä ja lämmintä (24 astetta), länsilounainen tuuli onneksi puhalsi 6-10 m/s. Vajaan parin tunnin staiji aamulla ja lähes koko saaren komppaus tuottivat mm. 3 ruokkia, 28 merihanhea, pikkukuovin, isokuovin, 3 suosirriä, 8 valkovikloa, 16 liroa ja taivaanvuohen. Saaressa nähtiin myös mm. 2 käkeä, 2 tuulihaukkaa, 2 törmäpääskyä, naaras kirjokerttu raripuskassa, luhtakerttunen, rytikerttunen, kultarinta, 2 pikkukäpylintua ja naaraspukuinen kirjosiipikäpylintu hetken Gamla Postenin männyissä. Vanhat sirrit ovat edelleen ihan ”kortilla”.

PARI MUSTARASTASTA LAULAA INNOKKAASTI NÄIN HEINÄKUUN LOPULLA

PARI MUSTARASTASTA LAULAA INNOKKAASTI VIELÄ NÄIN HEINÄKUUN LOPULLA

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.