Vähän monipuolisempaa syysmuuttoa

Torstaina 16.8.2018 pääsin palaamaan Utöhön, kamera oli korjattu ripeästi JAS’issa. Maksoi toki, mutta ehkä vakuutus auttaa. Outi lähti kyläilemään Kustaviin, itse ajelin päivällä Nauvoon kaffelle ja kauppaan, kunnes siirryin m/s Eivorille. Aika runsaasti oli vielä väkeä, mm. Hyvösen Raimo matkalla Jurmon asemalle. Sää oli aurinkoinen, lämmin (21 astetta) ja etelätuulta 8-10 m/s. Mainittavaa näkyi vain merikihu ja vielä muutama (5) kalatiiraa. Utössä oli paikalla mm. Varesvuon Markus ja Minna sekä Järvisen Mikko ja Anu.

NUORIA MUSTAVIKLOJA ON MUUTOLLA

NUORIA MUSTAVIKLOJA ON MUUTOLLA

Perjantaina 17.8.2018 vallitsi voimakas (12-15 m/s) etelävirtaus, taivas oli pääosin aurinkoinen ja lämpöä oli 22 astetta. Staijia noin 3 tuntia luotsiasemalla, lisäksi tehtiin saarikierros lukuun ottamatta Kesnäsiä. Tiiroja muutti etelään: kalatiira 26, lapintiira 10 ja kala/lapintiira 9, merikihuja 5 ja kahlaajia 11 tylliä, punakuiri, 3 suosirriä, 3 mustavikloa, 8 valkovikloa, 2 liroa ja taivaanvuohi. Muita havaintoja olivat mm. tuulihaukka, 2 luotokirvistä, 90 keltavästäräkkiä, 3 pensastaskua ja luhtakerttunen itärannalla.

VANHA PUNAKUIRI VIIHTYY ITÄRANNALLA

VANHA PUNAKUIRI VIIHTYY ITÄRANNALLA

Lauantain 18.8.2018 vastaisena yönä tuli muutama sadepisara, mutta päivä oli jälleen auringonporotusta. Lämpöä oli 21 astetta ja nouseva länsilounainen tuuli puhalsi illalla 12 m/s. Staijia pari tuntia aamulla, myöhemmin vietin joitakin tunteja itäosassa. Merellä/muutolla näkyi mm. 4 harmaahaikaraa, 2 kurkea, 6 kalatiiraa, 4 merikihua, isokuovi, 7 meriharakkaa, 7 tylliä, 3 liroa, 2 valkovikloa, mustaviklo, töyhtöhyyppä ja 18 keltavästäräkkiä. Saaressa näkyi mm. punakuiri edelleen itärannalla, käpytikka, luotokirvinen, 2 punavarpusta, 2 rytikerttusta ja sinirinta itärannalla. Suurin yllätys oli, kun sinirintaa kuvatessani itärannan ruovikon kätköistä kipitti rantaan pieneksi hetkeksi ruisrääkkä! Outo näky: ruisrääkkä kävi pikaisesti kylpemässä meressä… Kuvat eivät ole mitään huippuja, tilanne oli nopea ja lintu hankalassa valossa, mutta lajin tuntee. Syyshavaintoja ruisrääkästä Utöstä onkin vain pari aiempaa. Järvisen Mikko ja Anu sekä Varesvuon Markus ja Minna lähtivät aamupäivällä mantereelle.

YLLÄTYS ITÄRANNALLA - RUISRÄÄKKÄ RANNALLA

YLLÄTYS ITÄRANNALLA – RUISRÄÄKKÄ RANNALLA

Sunnuntain 19.8.2018 vastaisena yönä satoi vaihteeksi vähän reippaamminkin, mutta päivä oli taas poutainen ja aurinkoinen. Lämpöä oli vielä 20 astetta vaikka länsilounainen tuuli puhalsi navakasti 10-15 m/s. Tunnin staiji aamulla luotsiasemalla ja itäosan kierros tuottivat tukun havaintoja, mm. harmaahaikara, 6 merikihua, 9 kalatiiraa, 2 tuulihaukkaa, varpushaukka, käpytikka, 2 tervapääskyä ja muuttokahlaajia tundrakurmitsa, punakuiri (edelleen itärannalla), 7 valkovikloa, 3 mustavikloa, 2 liroa, töyhtöhyyppä, taivaanvuohi ja suokukko. Itärannan polun varrella viihtyi kuvauksellisesti nuori koiras sinirinta.

NUORI KOIRAS SINIRINTA, JO SYKSYN TOINEN

NUORI KOIRAS SINIRINTA, JO SYKSYN TOINEN

Hautausmaan viereisen lammasaitauksen (nokitaskupaikka!) ympärille oli ilmestynyt tuulessa levottomasti värisevä ja tärisevä sekä maisemaan täysin sopimaton leveä valkea nauha (ks kuva) – ei ole enää taskuille, lepinkäisille ym sopivia istumapaikkoja, tolppien päitä yms – iso harmistus..

RUMA VALKOINEN NAUHA ITÄNIITYN LAMMASLAITUMEN YMPÄRILLÄ

RUMA VALKOINEN NAUHA ITÄNIITYN LAMMASLAITUMEN YMPÄRILLÄ

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.