Onnistunut lintumatka ”talviseen” Kuwaitiin

Perjantaina 8.12.2018 lähdin päivällä ajelemaan kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää. Tällä kertaa en tosin itse ajanut, vaan turvauduin eka kertaa linja-autokyytiin. Vainion liikenteen bussi vei runsaassa 2 tunnissa suoraan lentoasemalle hintaan 14 euroa. Vältyin kalliilta parkkimaksuilta ja ikävältä talviajolta – nytkin satoi koko ajan räntää tai lunta. Edessä oli lintumatka Kuwaitiin yhdessä Järvisen Mikon ja Vienon Ilkan kanssa. Itselleni tämä on toinen lintumatka ko. maahan ja Mikolle ja Ilkalle jo kolmas Kuwaitin lintureissu.  Tapasimme toisemme lentoasemalla ja siirryttiin ajoissa Finnairin lennolle Lontooseen. Sitten alkoi matkanteko tökkiä – koneen tankkaus oli myöhässä ja voimistuva lumisade aiheutti koneiden rynnistyksen siipien ja peräsinten puhdistukseen ja jäänestoon – meillä odotus kesti yli 2 tuntia ennen kuin kone saatiin ilmaan. Lontooseen saavuttiin niin myöhään, että pitkä vaihtoaikamme vaihtui puolijuoksuksi terminaalista toiseen, jotta ehdimme Kuwaitin koneeseen. BA:n lento Kuwaitiin lähti sentään ajallaan klo 22 ja pitkän yön jälkeen saavuimme perille lauantaina 9.12. klo 07.05.

KUWAIT CITYN KESKUSTAA

KUWAIT CITYN KESKUSTAA

Lentoasemalla meitä vastassa oli oppaamme Pekka Fågel ja viisumimuodollisuuksien jälkeen päästiin lähtemään suoraan lentoasemalta linturetkelle. Sää oli lähes pilvetön, tuuli oli heikkoa ja lämpöä 25 astetta. Ensimmäinen kohteemme oli Adanin pienehkö puistoalue, josta löytyi nopeasti paikalla jo pidempään viihtynyt intiansininärhi. Mukavan luottavaista lintua pääsi helposti kuvaamaan eli retki alkoi hienosti! Paikalla nähtiin myös mm. smyrnankalastaja, valkoposkibulbuleita (joita tuntuu olevan ”joka paikassa”), tiltaltti ja lähistöllä 3 pihamainaa.

intiansininarhi_01_Kuwait_12_18

INTIANSININÄRHI ON (LÄHES) VUOSITTAINEN TALVIVIERAS KUWAITISSA

INTIANSININÄRHI ON (LÄHES) VUOSITTAINEN TALVIVIERAS KUWAITISSA

Jatkettiin matkaa etelään, jossa Nuwaiseebissä, aivan Saudien rajan tuntumassa, oli mukava kokoelma taskuja: arotasku, 2 aavikkotaskua ja yksi retken kohdelajeista eli persiantasku. Tämäkin löytyi helposti ja kohtuullisia kuviakin syntyi.

PERSIANTASKU OLI YKSI RETKEN NS. KOHDELAJEISTA, TÄMÄ OLI AINOA TÄNÄ TALVENA LÖYDETTY YKSILÖ

PERSIANTASKU OLI YKSI RETKEN NS. KOHDELAJEISTA, TÄMÄ OLI AINOA TÄNÄ TALVENA LÖYDETTY YKSILÖ

Matkalla takaisin Kuwait Cityyn pysähdyttiin rannalle Abu al Hasaniassa, jossa oli kuitenkin liian korkean veden takia niukasti lintuja, mainittavia 2 riuttatiiraa, 50 merimetsoa ja kauluskaija. Seuraavaksi käytiin kirjautumassa hotelliimme, Kuwait Continental Hotel, josta saatiin huoneet, jätettiin laukut ja pienen päiväpalan jälkeen siirryttiin loppuiltapäiväksi Sulabikhat Bayn rannalle ns. Car Parkiin. Merivesi oli nyt laskussa ja rannalla oli runsaasti lintuja, mm. 500 flamingoa, 20 riuttahaikaraa, 3 silkkihaikaraa, 20 upeaa luolakahlaajaa, 10 tundrakurmitsaa, 3 mustajalkatylliä. 50 ylänkötylliä, aavikkotylli, 20 punakuiria, 5 lampivikloa, rantakurvi, noin 3000 pikkukahlaajaa (pääasiassa suo- ja pikkusirrejä), 20 jänkäsirriäistä, 2 suokukkoa, armenianlokki, hietatiira, 25 valkoposkitiiraa ja smyrnankalastaja. Mainion aloituspäivän jälkeen Pekka ajoi meidät valojen jo hiipuessa hotellille ja iltahuudon ja runsaan illallisen jälkeen yöuni maistui.

FLAMINGOT OVAT TYYPILLISIÄ KUWAITIN RANNOILLE

FLAMINGOT OVAT TYYPILLISIÄ KUWAITIN RANNOILLE

Sunnuntaina 10.12.2018 oli puolipilvistä, heikkoa tuulta ja lämpöä 23 astetta. Hyvän aamiaisen jälkeen lähdettiin klo 7 aikoihin liikkeelle, ensimmäisenä kohteena oli Suvaikh Hospitalin ranta. Nähtiin paikalla mm. 500 flamingoa, 5 riuttahaikaraa, lähistöllä ainakin 100 vaaleakiitäjää sekä rannan tuntumassa n. 30 hopeatilheä, odotettu retkilaji.

HOPEATILHI OLI ODOTETTU TUTTAVUUS

HOPEATILHI OLI ODOTETTU TUTTAVUUS

Matkalla Kuwaitin pohjoisosiin pysähdyttiin ensin Liayh North’in alueella (kulkulupa vaadittiin). Paikassa oli mukavasti lintuja, mm. arotasku, 2 aavikkotaskua, 2 kirjosiipikiurua, 3 pikkuaavikkokiurua, 12 lyhytvarvaskiurua ja peräti 7 kääpiökerttua. Kuviakin syntyi.

KÄÄPIÖKERTTU LYAHISTA

KÄÄPIÖKERTTU LIYAHISTA

Seuraava pysähdys tehtiin Mutla’s Ranchilla, josta löytyi mm. varpushaukka, 2 punapyrstölepinkäistä sekä kotoisampia tuttavuuksia eli laulurastas, tiltaltti, 5 punarintaa, leppälintu ja mustaleppälintu. Päivän kaukaisin kohde oli Abduli Farms’in alue – lähellä Irakin rajaa. Pääkohde eli pensastimalit (Afgan Babbler) löytyivät heti ja lintuja oli n. 20 yksilöä. Päästyämme portista alueen sisälle saatiin kuviakin vastikään lajistatuksen saaneista timaleista. Alueella näimme myös mm. naamiokyyhkyn, smyrnankalastajan ja 2 hopeatilheä.

PENSASTIMALIT (AFGAN BABBLER) OVAT KUWAITIN YKSI ERIKOISUUS

PENSASTIMALIT (AFGAN BABBLER) OVAT KUWAITIN YKSI ERIKOISUUS

Paluumatkalla koluttiin ensin Rawdatain tehdasalueen (Bottling plant) viheralue, jossa näimme 2 varpushaukkaa, pajulinnun ja 2 tiltalttia. Parhaana lajina Mikko löysi äänestä kashmirinuunilinnun, jonka pääsimme kaikki näkemään ja kuulemaan ja josta jonkinlaisia dokumenttikuviakin saatiin. Vuosittainen, mutta harvinainen laji täälläkin. Viimeinen pysähdys ennen hotellille tuloa tehtiin Jahra Farms’in alueella, jossa mainittavimmat olivat 8 intianmainaa, n. 20 pihamainaa, 2 smyrnankalastajaa, 15 kauluskaijaa, laulurastas ja mustapääkerttu. Kuvia en intianmainoista saanut valojen jo hiipuessa, täytyy koettaa myöhemmin uudelleen. Hotellin yläkerrassa nautittiin taas illallinen ennen yöunia.

JAHRA FARMS ON VIHREÄ KEIDAS KESKELLÄ KAUPUNKIA

JAHRA FARMS ON VIHREÄ KEIDAS KESKELLÄ KAUPUNKIA

Maanantaina 10.12.2018 oli kokonaan pilvinen päivä, lämpöä oli 22 astetta ja heikkoa tuulta. Aamiaisen jälkeen suunnattiin pariksi tunniksi hotellimme viereiseen Al Shaheed Park’iin – ehkä kaupungin hienoimpaan puistoon. Kiertely puistossa tuotti mm. 2 punapyrstölepinkäistä, valko-otsalepinkäisen, 6 kauluskaijaa, 2 tiltalttia, osmankäämikerttusen, kirjokertun, sinirinnan, satakielen ja mustapäätaskun.

KIRJOKERTTU KAUPUNGIN PUISTOSSA

KIRJOKERTTU KAUPUNGIN PUISTOSSA

Seuraava kohteemme oli ”pakollinen” Green Island – tekosaari aivan keskustan kupeessa. Saaren kaksi kohdelajia löytyivät helposti: oliivikutoja ja 2 punaperäbulbulia. Saarella käynti maksoi 1 dinaarin (n. 3 euroa), siltaa pitkinhän pääsee kävellen saareen. Muita havaintoja saarelta olivat mm. räyskä, riuttatiira ja 2 rantasipiä.

oliivikutoja_01_Kuwait_12_18

OLIIVIKUTOJA JA PUNAPERÄBULBULI LÖYTYIVÄT ODOTETUSTI GREEN ISLANDILTA - "PINNAKELPOISIA" LAJEJA TÄÄLLÄ

OLIIVIKUTOJA JA PUNAPERÄBULBULI LÖYTYIVÄT ODOTETUSTI GREEN ISLANDILTA – ”PINNAKELPOISIA” LAJEJA TÄÄLLÄ

Koko loppupäivän vietimme Pivot Fieldsille, jossa riitti katsottavaa ja kuvattavaa. Mainittavia havaintoja olivat mm. 2 harmaasorsaa, 3 rääkkähaikaraa, 400 lehmähaikaraa, jalohaikara, 3 silkkihaikaraa ja petolinnuista 9 haarahaukkaa, 3 varpushaukkaa, 3 hiirihaukkaa, 2 arohiirihaukkaa, 5 kiljukotkaa, 2 nuorta keisarikotkaa ja 2 tuulihaukkaa. Pivot Fieldsillä oli parin viikon takaisten sateiden takia vihreää ja edelleen monin paikoin vettäkin – sen myötä nähtiin mm. luhtakana, 3 liejukanaa, 3 valkoposkitiiraa, 2 harmaasorsaa, 3 smyrnankalastajaa, 21 pitkäjalkaa ja 2 lampivikloa. Muita lajeja olivat mm. viiriäinen, 500 vaaleakiitäjää, uuttukyyhky, 3 naamiokyyhkyä, yllättävänä löytönä jouhihietakyyhky, kapustarinta, 200 töyhtöhyyppää ja niiden mukana kaikkiaan 7 arohyyppää.

AROHYYPPIÄ LÖYTYI PIVOT FIELDSILTÄ, JOSSA RETKEMME AIKANA NÄIMME NELJÄ ERI HYYPPÄLAJIA.

AROHYYPPIÄ LÖYTYI PIVOT FIELDSILTÄ, JOSSA RETKEMME AIKANA NÄIMME NELJÄ ERI HYYPPÄLAJIA.

Pikkulintujakin oli hienosti, mm. 10 punapyrstölepinkäistä, aroisolepinkäinen (pallidirostris), haarapääsky, 2 osmankäämikerttusta, rytikerttunen, 10 priiniaa, 1/1 kaspiankerttua, punakottarainen, 2 sinirintaa, mustapäätasku, aavikkotasku, 4 vuorikirvistä ja jälleen intiansininärhi. Hieno lintupaikka tämä Pivot Fields! Väsyneinä pitkään päivään ajettiin iltahämärissä hotellillemme, käytiin syömässä ja painuttiin nukkumaan.

OSMANKÄÄMIKERTTUNEN ON HANKALAN PIILOTTELEVA KUVATTAVA

OSMANKÄÄMIKERTTUNEN ON HANKALAN PIILOTTELEVA KUVATTAVA

Tiistaina 11.12.2018 oli täysin aurinkoista, lämpöä 23 astetta ja edelleen heikko tuuli – mukava retkisää. Aamiaisen jälkeen lähdettiin länteen, kohti Saudi-Arabian rajaa, päämääränä Al-Agrab. Ajettiin hiekka-aavikon poikki kamelilaumoja väistellen ja 1.5 tunnin ajon jälkeen oltiin perillä. Kierreltiin keitaalla pari tuntia ja nähtiin mm. 3 varpushaukkaa, smyrnankalastaja, mustapäätasku, 3 aavikkotaskua, laulurastas, mustaleppälintu, 8 tiltalttia sekä peräti 6 kashmirinuunilintua! Altaan ympäristössä oli samaan aikaan kuuluvilla ja näkyvillä 3 humeita ja muualla toiset 3, kuvaaminen lehvästön sisältä tosin oli haastavaa. Toki joitain kuviakin saatiin. Humeimäärä lienee Kuwaitin ennätys.

AUTIOMAAN POIKKI AJELTIIN AL-AGRABIIN, KAMELIEN KESKELLÄ

AUTIOMAAN POIKKI AJELTIIN AL-AGRABIIN, KAMELIEN KESKELLÄ

KASHMIRINUUNILINNUT OLIVAT TOTUTUN VAIKEITA KUVATTAVIA

KASHMIRINUUNILINNUT OLIVAT TOTUTUN VAIKEITA KUVATTAVIA

Al-Agrabista palattiin kohti Kuwait Cityä ja pienen lounastauon jälkeen lähdettiin kiertämään Jahra Poolsia ja Jahra East Outfall’in alueita. Valitettavasti Jahra Poolsiin emme nyt lupien puutteessa päässeet sisälle, joten oli tyydyttävä tarkkailemaan ulkopuolelta. Näimme silti näillä kahdella alueella mm. 40 harmaasorsaa, 500 flamingoa, kapustahaikaran, 2 yöhaikaraa, rääkkähaikaran, 2 jalohaikaraa, silkkihaikaran, 3 riuttahaikaraa ja petolintuja 3 ruskosuohaukkaa, varpushaukan, hiirihaukan, 8 kiljukotkaa ja nuoren keisarikotkan. Muita olivat mm. 2 tundrakurmitsaa, 20 punakuiria, 3 kuovia, kuningaskalastaja, 2 smyrnankalastajaa, 2 punapyrstölepinkäistä, osmankäämikerttunen, kääpiökerttu, 2 mustapäätaskua ja vuorikirvinen.

SMYRNANKALASTAJIA NÄHTIIN USEITA PÄIVITTÄIN

SMYRNANKALASTAJIA NÄHTIIN USEITA PÄIVITTÄIN

Loppuiltapäiväksi ajettiin vielä Doha Spitsiin, jossa myös oli mukavasti lintuja. Laskettiin mm. lähes 2000 kahlaajaa, joista mustajalkatyllejä n. 200, ylänkötyllejä n. 50, karikukkoja n. 90, jänkäsirriäisiä 5 ja pääosa, ainakin n. 1500, suosirrejä. Paikalla oli myös tuulihaukka, 3 räyskää, +1kv aroharmaalokki ja vp mustapäälokki. Pois lähtiessä näimme vielä aroisolepinkäisen (pallidirostris) ja Kuwait Cityn läpiajossa intianvaris ja n. 20 hopeatiheä. Illalla olivat jo tutut kuviot, iltahuuto plus illallinen yläkerran ravintolassa ennen nukkumaan menoa.

DOHA SPITSIN KAHLAAJAPARVIA TAUSTALLAAN KUWAIT CITYN KESKUSTAA

DOHA SPITSIN KAHLAAJAPARVIA TAUSTALLAAN KUWAIT CITYN KESKUSTAA

Keskiviikkona 12.12.2018 jatkui kaunis ja heikkotuulinen sää. Lämpöä oli 23 astetta. Aamiaisen jälkeen lähdettiin Pekan kyydissä uudelleen Pivot Fields’ille, jossa oleskeltiin klo 13 saakka. Lintuja oli runsaasti ja nähtiin monia mielenkiintoisia lajeja. Mainittavia olivat mm. rääkkähaikara, 180 lehmähaikaraa, huuteleva viiriäinen ja luhtakana, 10 haarahaukkaa, 5 varpushaukkaa, hiirihaukka, 2 arohiirihaukkaa, 3 tuulihaukkaa, 3 kiljukotkaa ja esiaikuinen keisarikotka. Kahlaajista kirjattiin mm. 24 pitkäjalkaa, 2 lampivikloa ja peräti 4 lajia hyyppiä – töyhtöhyyppiä n. 150, arohyyppiä 5, kenttähyyppiä 3 ja suohyyppiä 13 – harvinainen yhdistelmä!

KENTTÄHYYPPÄ OLI YKSI NS. TOIVELAJINI

KENTTÄHYYPPÄ OLI YKSI NS. TOIVELAJINI

Nähtiin myös 3 naamiokyyhkyä, smyrnankalastaja, 3 kirjokalastajaa, 9 punapyrstölepinkäistä, valko-otsalepinkäinen, aroisolepinkäinen (pallidirostris) ja punakottarainen.  Jälleen nähtiin ja kuvattiin intiansininärhi ja pikkulintuja löytyi mm. papyruskerttunen, osmankäämikerttunen, 2 kaspiankerttua, 4 sinirintaa, 5 mustapäätaskua, sepeltaskukoiras, 4 hopeanokkaa, 10 vuorikirvistä ja 6 kultapiispaa. Lisäksi nähtiin ja kuvattiin ääntelevä isokokoinen kirvinen, joka on vielä tutkinnan alla – ilmeinen mongoliankirvinen. Iltapäivällä ajettiin vielä Kabdin aavikolle, jossa (ja sen läheisyydessä) havaittiin mm. 2 jalohaikaraa, 3 silkkihaikaraa, 2 aroisolepinkäistä (pallidirostris), 2 aavikkotaskua, 14 arotaskua, 13 pikkuaavikkokiurua, n. 100 lyhytvarvaskiurua ja sokerina pohjalla 4 saharanvarpuskiurua (2 koirasta, 2 naarasta). Kuwait Cityssä oli jälleen intianvaris. Maittavan hotelli-illallisen jälkeen mentiin suoraan nukkumaan, taas hienon lintupäivän päätteeksi.

SAHARANVARPUSKIURUJEN LÖYTÄMISEEN TARVITTIIN REIPPAASTI AIKAA

SAHARANVARPUSKIURUJEN LÖYTÄMISEEN TARVITTIIN REIPPAASTI AIKAA

PIVOT FIELDSIÄ - KUTEN LÄHES KOKO KUWAITIA - HALKOVAT VALTAVAT VOIMALINJAT

PIVOT FIELDSIÄ – KUTEN LÄHES KOKO KUWAITIA – HALKOVAT VALTAVAT VOIMALINJAT

Torstaina 13.12.2018 oli edelleen pilvetöntä ja 24 astetta lämpöä, heikkoa tuulta. Aamiaisen jälkeen ajettiin Sabriya-farmille, jota kompattiin reilusti toista tuntia. Matkalla nähtiin 2 hiirihaukkaa ja arohiirihaukka, perillä mm. 10 tiltalttia, semirufus-mustaleppälintu sekä yksi retken ehdottomista toivelajeista – arovarpushaukka eli Shikra. Lintu havaittiin kolmeen eri otteeseen ja saatiin kelvolliset lentokuvat, joista määrittyi ad-naaraaksi. Kuwait taitaa olla WP:llä ainoa paikka, jossa tämän lajin voi oikeasti nähdä.

mustaleppalintu_semirufus_01_Kuwait_12_18

SABRYA FARMILTA LÖYTYI SEMIRUFUS-MUSTALEPPÄLINTU SEKÄ LEGENDAARINEN SHIKRA

SABRIYA FARMILTA LÖYTYI SEMIRUFUS-MUSTALEPPÄLINTU SEKÄ LEGENDAARINEN SHIKRA

Matkaa jatkettiin Jal al Zour’iin, josta haettiin minervanpöllön vaaleaa lilith-alalajia, mutta tällä kertaa pöllöä ei löytynyt. Paikalla oli sentään 2 aavikkotaskua ja retken eka surutasku. Matka jatkui Jahra Farmsille hakemaan uudelleen intianmainoja kuvattavaksi, mutta lämpimänä keskipäivänä mainat olivat muualla, vain 2 pihamainaa näkyi paikalla. Muita havaintoja olivat mm. 3 smyrnankalastajaa, harjalintu ja valko-otsalepinkäinen. Pienen lounastauon jälkeen lähdettiin nousuveden aikaan katsomaan kahlaajia Jahra East Outfallille, sieltä Sulaibikhatin Car Park’iin ja lopuksi iltavaloissa vielä Manchester Club’in rantaan. Havaintoja kertyikin runsaasti, mm. 60 harmaasorsaa, 1400 flamingoa, kapustahaikara, 7 yöhaikaraa, 5 jalohaikaraa, 15 silkkihaikaraa, 20 riuttahaikaraa, 10 kiljukotkaa, 4 hietatiiraa, 61 valkoposkitiiraa, 3 smyrnankalastajaa ja kirjokalastaja. Kahlaajia oli tuhansia, mm. 20 tundrakurmitsaa, 200 mustajalkatylliä, 50 ylänkötylliä, 15 lampivikloa, 120 pikkusirriä, 5000 suosirriä, 300 jänkäsirriäistä, meriharakka, 4 punakuiria, 180 isokuovia ja 5 rantakurvia.

KILJUKOTKIA NÄHTIIN MONIN PAIKOIN, USEITAKIN SAMAAN AIKAAN

KILJUKOTKIA NÄHTIIN MONIN PAIKOIN, USEITAKIN SAMAAN AIKAAN

Pikkulintuja havaittiin mm. 2 vuorikirvistä, 2 mustapäätaskua ja 2 aroisolepinkäistä (ad ja juv, pallidirostris). Hotellilla hyvästeltiin mainio oppaamme, Fågelin Pekka, ja siirryttiin illalliselle ja pakkaamaan kasseja huomisaamuista kotiin lähtöä varten.

VANHA AROISOLEPINKÄINEN (pallidirostris)

VANHA AROISOLEPINKÄINEN (pallidirostris)

Perjantaina 14.12.2018 matka Suomeen alkoi klo 06.30 hotellin omalla ilmaiskuljetuksella lentoasemalle. BA:n lento Lontooseen lähti ajallaan klo 09.05. Lontoossa meillä oli nyt pitkä, n. 5 tunnin vaihtoaika ja BA:n kone Hesaan lähti klo 18.40. Helsinkiin saavuttiin lähes aikataulussa klo 23.35, tavarat mukaan ja linja-autolla klo 01.05 Turkuun, jossa saavuin kotiin lauantaina 15.12. klo 03.50. Ilkka ja Mikko jäivätkin vielä lentokenttähotelliin yöksi ennen lauantaista ajomatkaa Raumalle.

Epilogi.

Kuwait on hieno lintumaa, WP-alueen itäkaakkoiskulmassa. Se, että alue kuuluu WP:hen, houkuttelee sinne ulkomaisia lintuharrastajia, paikallisia aktiivejahan on vain kourallinen. Maan sijainti Persianlahden perukan tuntumassa suosii aasialaisten harvinaisuuksien löytymistä ja Kuwaitin kautta matkaa runsaasti muuttolintuja Aasia-Afrikka reitillä. Kuwait on WP:llä lähes ainoa alue, jossa voi nähdä mm. intiansininärhen ja arovarpushaukan, kuten meillekin onnistui. Muuttoaikoina lajisto on toki paljon runsaampi, mutta talvilinnustokin on mielenkiintoinen tässä pienikokoisessa maassa ja lajimäärä tällä viikon reissullamme oli 132.

RETKIPORUKKAMME ILTAVALOISSA - PEKKA, MIKKO JA ILKKA

RETKIPORUKKAMME ILTAVALOISSA – PEKKA, MIKKO JA ILKKA

Olen aiemmin käynyt Kuwaitissa linturetkellä syyskuussa 2005, matkaraportti kuvineen on tässä: http://www.jtenovuo.com/blogi/?p=5338. Nyt oli mielenkiintoista nähdä talvilinnustoa ja oppaanamme oli Kuwaitissa pitkälti toistakymmentä vuotta asunut Pekka Fågel – eniten Kuwaitissa lajeja nähnyt lintuharrastaja. Pekan paikka- ja asiantuntemuksesta oli mittava hyöty tälläkin retkellä ja viikon aikana kolusimme kaikki tärkeimmät lintupaikat Jahra Pools’ia lukuun ottamatta. Sinne meillä ei ollut kulkulupaa ja muutaman viikon takaiset runsaat sateet olivat kuulemma myös pehmittäneet muutamat ajoreitit kulkukelvottomiksi. Kuljimme koko viikon 4-vetoautolla, Pajerolla, joka olikin hyödyksi monilla sateen pehmittämillä alueilla, mm. Pivot Fields’illä. Mikon ja Ilkan paikkatuntemus kahdelta aiemmalta retkeltä oli myös isoksi avuksi ja komppaus- ja tarkkailuvoimaa oli ryhmässämme hienosti. Mainittakoon, että Pekka Fågel on keväällä 2019 muuttamassa takaisin Suomeen ja Pekan retkiopastuksista ja kulkuluvista pääseekin enää vain hetken nauttimaan.

KEISARIKOTKIA NÄHTIIN MUUTAMIA, TÄSSÄ ESIAIKUINEN LINTU

KEISARIKOTKIA NÄHTIIN MUUTAMIA, TÄSSÄ ESIAIKUINEN LINTU

Retkemme oli linnustollisesti erittäin onnistunut, ainakin omasta näkövinkkelistäni, sillä näin mm. 13 uutta lajia ja liki saman verran uusia kuvalajejakin. Säät suosivat meitä ja kaikkialla ihmiset olivat erittäin ystävällisiä ja palvelualttiita. ”Kaikkien” lintujen ampumiseen emme tällä reissulla törmänneet kertaakaan, tilanne on ainakin jonkin verran rauhoittunut edellisen reissuni jälkeen. Hienoa olisi tietysti käydä täällä joskus muuttoaikana keväälläkin, saa nähdä tuleeko vielä sellaista mahdollisuutta.

Matkan lintukuvia löytyy lisää ja isompina tiedostoina täältä: https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/Uusimmat+ulkomailta++-+Latest+abroad/

PUNAPYRSTÖLEPINKÄISIÄ NÄHTIIN PÄIVITTÄIN USEITA

PUNAPYRSTÖLEPINKÄISIÄ NÄHTIIN PÄIVITTÄIN USEITA

IKÄVÄ PIIRRE KUWAITISSA ON VALTAVA ROSKIEN MÄÄRÄ JOKA PUOLELLA, RANNOILLAKIN

IKÄVÄ PIIRRE KUWAITISSA ON VALTAVA ROSKIEN MÄÄRÄ JOKA PUOLELLA, RANNOILLAKIN

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta, Matkaraportit. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.