Hieno lintuviikonloppu!

Perjantai 7.10.2011 oli aika lailla välipäivä. Lounaistuuli jatkui kovana – 16-19 m/s koko päivän, muutama sadekuurokin saatiin. Niukasti retkeilyä ja mainittavia havaintoja vain 2 pikkulokkia, 160 allia, lapasotka, 3 kuikkaa, 3 Gaviaa ja saaressa töyhtökiuru, pikkuvarpunen ja pikkusieppo. Illalla oli eteläisellä taivaalla upeat pilvet ja hieno aallokko – kävin niitä kuvaamassa eteläkärjessä, jossa myös surffaripojat nauttivat isoista Itämeren aalloista. Iltalaivalla saareen saapui mm. Ville-Veikko Salonen ja Vikmanin Reiska lähtee huomenaamulla mantereelle.

TÖYHTÖKIURU ON YHÄ SAAREN VAKIONÄHTÄVYYS

Lauantaina 8.10.2011 oli pitkästä aikaa hieno lintupäivä! Tuuli kääntyi luoteen kautta pohjoiseen ja heikkeni, koko päivän vain 5-6 m/s. Taivas oli pääosin selkeä, illansuussa vasta saatiin muutama sadekuuro. Staijattiin luotsiasemalla lähes koko päivä (klo 07.45 alkaen), lisäksi käynti Ormskärillä ja komppausta pääsaarella. Lintuja oli liikkeellä runsaasti viime päiviin verrattuna ja lajeja tänään kertyi kaikkiaan 85. Muuttavana nähtiin mm.  54 kuikkaa, 5 kaakkuria, 31 Gaviaa, silkkiuikku, härkälintu, 2 harmaahaikaraa, 35 metsähanhea, 76 haapanaa (+30 paikallista), kapustarinta, 2 pikkulokkia (1kv ja ad), 7 ruokkia, 140 naakkaa, 540 varista, 380 vihervarpusta, keltavästäräkki, 17 kulorastasta ja 6 haarapääskyä. Kello 10.07 ohitti saaren eteläpuolelta iso Gavia, joka oli aivan ilmeinen ad-amerikanjääkuikka – lintu meni Bådanin ja Utön välistä luoteeseen ja sitä seurattiin porukalla 3-4 minuuttia. Melkein heti sen jälkeen löytyi 1kv pikkukajava eteläkärjen ulkopuolelta ja rissa matkasi kauniissa myötävalossa länsipuolitse laivaväylää pitkin luoteeseen, kohti Kökaria. Yli 5 vuotta odotinkin tätä lajia saareen, mulle siis Utönpinna… Petolintujakin nähtiin mukavasti: varpushaukka 120, merikotka 10, sinisuohaukka 4 (+1 sp), hiirihaukka 6, piekana 2, ampuhaukka 3, muuttohaukka 3 (1kv lintuja, kaikki yksitellen saaren yli lounaaseen) ja myöhäinen kalasääski. Saaressa havaittiin mm. taivaanvuohi, myöhäinen kalatiira paikallisena, suopöllö, 2 kangaskiurua, 20 tilheä, 14 peukaloista, leppälintu, 7 mustapääkerttua, 6 tiltalttia, pikkusieppo, 3 kuusitiaista, puukiipijä, peräti 65 pikkuvarpusta (määrät kasvavat vuosi vuodelta!), 10 tikliä, 2 isokäpylintua, 10 pikkukäpylintua ja töyhtökiuru edelleen.

PERJANTAI-ILLALLA MERI NÄYTTI VIELÄ TÄLTÄ

Tänään käytiin Mikko Katajan organisoimana ”lintupaikkakisa”, jonka tulokset (lajimäärät) tässä:

Halias                                      91
Utö                                           85
Lågskär                                   84
Stånggrund                             81
Jurmo                                      79
Mäkiluoto                               75
Laajalahti                                74
Signilskär                                74
Trutklobbarna                        70
Rönnskär                                 65
Lakakallio                               62
Pulkkilanharju                        57
Padasjoen Linnasaari            32

Kiitos Mikolle! Ensi syksyn kisassa on kuulemma jo palkintokin tiedossa… Kisan ulkopuolelta tuli tieto Norrskäriltä, 57 lajia. Illalla katselin kirkkaalta yötaivaalta Draconidien tähdenlentoparvea, paljon tähdenlentoja näkyikin.

TULI KUVATTUA HIENOJA MAISEMIA KUN LINTUKAMERA TEKI LAKON...

Sunnuntaina 9.10.2011 oli taas lähdettävä muutamaksi päiväksi mantereelle. Sää oli hieno: puolipilvistä, N-tuuli 5-6 m/s ja 10 astetta lämpöä. Ennen laivan lähtöä näkyi mm. 3 kuikkaa, 2 kaakkuria, 9 Gaviaa, 2 laulujoutsenta, 14 metsähanhea, n. 2500 muuttavaa allia, 16 pikkulokkia, hiirihaukka, piekana, 11 varpushaukkaa, 105 naakkaa ja kuusitiainen. Hetki ennen lähtöä tuli luotsiasemalta vielä tieto (Kuusisto, Järvinen, Jarmo Lehtinen) 3 leveäpyrstökihun parvesta joka kierteli yhden merikihun kanssa luoteispuolella – kaikki jatkoivat länteen. Juuri ennen laivan lähtöä muutti vielä subad maakotka aivan sataman yli kohti länttä melko korkealla. Olipa hieno lintuviikonloppu!

Saaresta poistuivat lisäkseni Hakalan Jokke ja Pirkko sekä Ilpo Aallon porukka, muut ornit jäivät vielä paikalle. Laivamatkalla nähtiin mm. sinisuohaukka ja muuttohaukka sekä Berghamnissa palokärki. Utöstä löytyi iltapäivällä kuulemma naarasvarpunen sekä tosi myöhäinen punavarpunen, molemmat kaupan lähellä hiekkatiellä. Kuin pisteeksi viikonlopulle, Kimmo oli löytänyt iltapäivällä komposorilta vielä sinipyrstön, jonka kaikki saaressa olleet olivat hienosti nähneet ja kuvanneet. Saaren 5. sinipyrstöhavis.

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.