Takaisin Utöhön, nyt avoimesta rariovesta

Maanantaina 3.6.2019 pääsin lähtemään taas kotiin Utöhön. Outi jäi vielä mantereelle, mutta Sintosen Antti hyppäsi Turussa kyytiini ja ajeltiin Nauvoon aamukahville. m/s Eivorille tuli melko maltillisesti väkeä, lintuporukkaa Antin ja minun lisäksi Normajan Jyrki Jurmoon ja Kari Kekki ja Jari Lageroos Utöhön. Sää oli aurinkoinen, eteläkaakkoinen tuuli 10 m/s ja lämpöä 10 astetta. Matkalla ei tehty ihmeempiä havaintoja, mainittavia nuolihaukka Nauvossa ja mehiläishaukka Nötössä. Utön saavuttiin klo 12.50, tavarat kotosalle ja lähdettiin koluamaan saaren itäosaa, jossa on pari päivää ja tänä aamunakin nähty taitavasti lymyilevä sepel-/mustapäätasku. No, eipä löytynyt nytkään, vaikka porukalla haettiin. Nähtiin mm. valkoposkihanhi, tuulihaukka, luotokirvinen sekä paikallisena tundrakurmitsa ja 2 vesipääskyä. Saaressa on jo jonkin aikaa olleet Kimmo Kuusisto, Annika Tatterbach ja Järvisen Mikko.

ITÄRANNALLA UISKENTELI PARI VESIPÄÄSKYÄ

ITÄRANNALLA UISKENTELI PARI VESIPÄÄSKYÄ

Tiistaina 4.6.2019 olivat aamu ja aamupäivä vähän sateisia, taukojakin toki, ja loppupäivä pilvipoutaista. Lounaistuuli oli aluksi 8-9 m/s, myöhemmin tuuli heikkeni. Lämpöä oli enimmillään 15 astetta. Staiji jäi tänään sateen takia vaatimattomaksi, mutta saarta kompattiin ahkerasti. Nähtiin mm. 4 ristisorsaa, koiras allihaahka edelleen, 10 kuikkaa, 2 kurkea, tundrakurmitsa, kapustarinta, töyhtöhyyppä, 6 ruokkia, 2 käkeä ja aamulla huuhkaja. Kyhmyjoutsenilla on 6 pientä poikasta, merihanhipoikueita on ainakin kolme, mutta haahkanpoikasia koko keväänä vasta n. 17 kpl.

ALLIHAAHKA ON NYT OLLUT KOMEASTI ESILLÄ SAAREN RANNOILLA

ALLIHAAHKA ON NYT OLLUT KOMEASTI ESILLÄ SAAREN RANNOILLA

Saaressa nähtiin myös 2 kehrääjää, törmäpääsky, 3 luotokirvistä, 2 keltavästäräkkiä ja 3 satakieltä. Itäniityllä oleskeli 2 pensastaskua ja edelleen lymyilevä ja arka tasku, josta nyt saatiin sen verran dokumenttikuvia, että osoittautui koiras sepeltaskuksi. On ollut paikalla jo 4 päivää. Havaittiin myös 3 rytikerttusta, 6 luhtakerttusta, viitakerttunen, 9 kultarintaa ja aamupäivällä Kimmo löysi saunalahden pajuryteiköstä koiras rusorintakertun, albistriata-tyyppisen yksilön. Kaikki näimme linnun hienosti, oleskeli muutaman tunnin samassa pajussa, kunnes katosi jonnekin sääaseman suuntaan. Kuviakin saatiin, vaikka piilottelikin aika hankalasti. Utön kautta aikain jo 9. rusorintakerttu ja tämän vuoden toinen. Hyvä lintupäivä taas!

KOIRAS RUSORINTAKERTTU SAUNALAHDEN PAJURYTEIKÖSSÄ

KOIRAS RUSORINTAKERTTU SAUNALAHDEN PAJURYTEIKÖSSÄ

Keskiviikkona 5.6.2019 jatkui lämmin etelävirtaus – aamulla oli heikkoa etelätuulta, myöhemmin 5-7 m/s itäkaakkoista tuulta. Lämpöä oli 16 astetta ja taivas puolipilvinen ja vähän utuinen. Staijia kolmisen tuntia ja koko saaren komppausta. Lintuja saapuu edelleen etelästä-kaakosta ja hyvä indikaattori oli se, että saari tupsahti yhtäkkiä täyteen ohdakeperhosia! Merellä/muutolla nähtiin mm. 2 valkoposkihanhea, 2 ristisorsaa, 1370 koirashaahkaa, 7 mustalintua, 15 kuikkaa, räyskä, 2 kv lapintiira, 21 ruokkia, 29 sepelkyyhkyä ja tuulihaukka. Kahlaajia nähtiin tundrakurmitsa, liro, 3 töyhtöhyyppää ja isokuovi. Saaressa havaittiin mm. koiras allihaahka edelleen, 2 käkeä, törmäpääsky, 3 keltavästäräkkiä, myöhäinen punarinta, 9 satakieltä, ruokokerttunen, 12 luhtakerttusta, viitakerttunen, 5 kultarintaa ja pitkin päivää itäniityn reunalla surissut viitasirkkalintu.

LUHTAKERTTUSILLA ON NYT VARMAANKIN PÄÄMUUTTOAIKA

LUHTAKERTTUSILLA ON NYT VARMAANKIN PÄÄMUUTTOAIKA

Lisäksi nähtiin sirittäjä, 2 laulavaa idänuunilintua, pikkukäpylintu ja itäniityllä oleskeli edelleen koiras sepeltasku. Aamulla saunalahden perukan isossa pajupusikossa lauloi ja lyhyesti näyttäytyi edelleen eilinen koiras rusorintakerttu, myöhemmin lintua ei löydetty uudelleen. Pikkulepinkäisiä nähtiin 25 ja päivän kovin laji oli päivällä hautausmaan viereltä lammasaitauksesta löytynyt koiras punapäälepinkäinen (senator/niloticus). ”Senaattori” viihtyi paikalla koko loppupäivän ja kovasta lämpöväreilystä huolimatta jonkinmoiset kuvatkin saatiin. Saaren jo viides punapäälepinkäinen. Kova lintupäivä tämäkin – lämmin etelävirtaus tuo leppoisasti harvinaisiakin lintuja. Outi saapui iltapäivällä saareen, lisäksi Risto Suksi parin muun bongarin kanssa.

PUNAPÄÄLEPINKÄINEN HAUTAUSMAAN LÄHIKATAJISSA

PUNAPÄÄLEPINKÄINEN HAUTAUSMAAN LÄHIKATAJISSA

IDÄNUUNILINTU AAMUVALOISSA GAMLA POSTENILLA

IDÄNUUNILINTU AAMUVALOISSA GAMLA POSTENILLA

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.