Heinäkuun hellettä

Torstaina 25.7.2019 helleraja rikkoutui jopa täällä Utössä – päivällä oli 25,5 astetta lämpöä. Luoteistuuli oli kevyttä, 3-7 m/s, ja aurinko porotti koko päivän. Aamulla parin tunnin staiji luotsiasemalla ja päivällä lähdettiin Outin kanssa venereissulle Alunskär-Gropskär alueelle. Ehdittiin vähän aikaa katsella ja kuvata ruokkeja (n. 70) kun yhtäkkiä moottorimme teki täyden stopin eikä yrityksistä huolimatta enää käynnistynyt. Ankkuri mereen ja tunnin kuluttua Willströmin Vili ja Valtteri tulivat hinaamaan meidät takaisin Utöhön. Moottorivika ei vielä selvinnyt, onneksi keli ei ollut paha ja olimme niin lähellä rantaa, että saimme ankkurin yltämään pohjaan. Muuten olisimmekin hiljalleen ajelehtineet kohti Hiidenmaata… Utössä nähtiin mm. 2 ruokkia, tuulihaukka, harmaahaikara, 3 suosirriä, 2 pikkukuovia, 2 valkovikloa ja edelleen eilinen kesykyyhky. Itärannalla emme ehtineet tänään käydä.

RUOKKEJA TULI TAAS KUVATTUA GROPSKÄRILLÄ, NYT UUDELLA KAMERALLA

RUOKKEJA TULI TAAS KUVATTUA GROPSKÄRILLÄ, NYT UUDELLA KAMERALLA

UUSI LINSSI ON SAANUT VAATTEET

UUSI LINSSI ON SAANUT VAATTEET

Perjantaina 26.7.2019 lämpöaalto jatkui, mutta lämpöä oli tänään ”vain” 23,8 astetta. Pilvetöntä porotusta ja heikkoa (4-5 m/s) itätuulta. Staijasin aamulla runsaan tunnin ja päivällä käytiin itäosassa, muuten kotihommia. Venemoottori saatiin taas käyntiin. Lintuja nähtiin mm. kuikka, 17 ruokkia, 16 mustalintua, 8 harmaahaikaraa, 3 tuulihaukkaa, syksyn ensimmäinen varpushaukka, 5 liroa, 3 valkovikloa, 6 suokukkoa ja törmäpääsky. Laaksosen Juha oli nähnyt venereissulla 2 mereltä tullutta renkaatonta kesykyyhkyä, jotka olivat laskeutuneet hetkeksi Lillharunin majakan kaiteelle! Pihallamme oli iltapäivällä yhtä aikaa 40-50 ohdakeperhosta, mäkimeiramit houkuttelevat. Kova lämpöväreily haittaa paljonkin kuvaamista, jopa ihan aamullakin. Antti Karlin lähti aamulla mantereelle.

PIKKULEPINKÄISIÄ ON KAKSI PARIA

PIKKULEPINKÄISIÄ ON KAKSI PARIA

Lauantaina 27.7.2019 oli yksi lämpimimmistä päivistä, mitä olemme Utössä vuosien aikana kokeneet. Taivas oli edelleen pilvetön, pohjoiskoillinen tuuli heikkoa ja lämpö kipusi 28,1 asteeseen. Staijia aamulla 1,5 tuntia, itärannan kierros ja Outi kävi soutamalla Kobbanin uimakareilla. Merivesi alkaa olla jo aika lailla leväpuuroa, Utön virallinen meriveden lämpö on nyt 18,2 astetta. Lintuja nähtiin mm. ruokki, 2 tuulihaukkaa, 8 suokukkoa, 30 pikkukuovia, 14 liroa, 3 valkovikloa, lapinsirri, kultarinta ja pikkukäpylintu. Saaressa liikkui myös 7 Loxian parvi, jossa oli ainakin yksi kirjosiipikäpylintu.

TÄNÄÄN MUUTTI PIKKUKUOVEJA

TÄNÄÄN MUUTTI PIKKUKUOVEJA

Sunnuntaina 28.7.2019 lämpötila kipusi yhä vaan korkeammaksi, tänään enimmillään Utössä oli 28,9 astetta! Aurinko paistoi edelleen pilvettömältä taivaalta ja pohjoistuuli oli tukalan heikkoa, 2-4 m/s. Aamulla runsaan tunnin staiji, mutta merellä oli hiljaista – linnutkaan eivät liiku tällaisella helteellä. Emme kierrelleet tänään saaressa, vaan viihdyttiin varjopaikoissa kotosalla. Nähtiin mm. kuikka, 3 tuulihaukkaa, harmaahaikara, pikkukuovi, liro, 2 valkovikloa ja kultarinta. Illemmalla oltiin Retrosisters’ien konsertissa kappelilla (4 erinomaista nais- ja 2 mieslaulajaa plus basisti, rumpali ja kosketinsoittaja) ja sen jälkeen istuskeltiin iltaa entisten kaupunkinaapuriemme, Laitioiden, veneessä satamassa.

KULTARINTA VIIHTYY PIHALLAMME

KULTARINTA VIIHTYY PIHALLAMME

PÄÄLAITURISSA RIITTÄÄ EDELLEEN VIERASVENEITÄ

PÄÄLAITURISSA RIITTÄÄ EDELLEEN VIERASVENEITÄ

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.