Homeyeri-tyyppinen isolepinkäinen Kaarinassa

Kaarinan Tuorlassa on jo jonkin aikaa (17.10.2011 alkaen) oleskellut isolepinkäinen, jossa on vahvoja kaakkoisen alalajin L.excubitor homeyerin piirteitä. Linnun löysi Kaijasen Tomi ja paikalle kutsuttu Kuuselan Arska sai heti linnusta ihan hyviä kuviakin. Pitihän tuollaista käydä katsomassa ja yrittää itsekin saada joku kuva. Olin Tuorlan rannassa sekä 25.10. että 26.10. iltapäivinä yhteensä runsas 4 tuntia ja ko. isolepinkäinen näyttäytyi vain kahdesti, kaikkiaan vain n. 3 minuutin ajan ja vain 25.10. Harmikseni koululaisryhmä pelotti linnun pois juuri kun se oli saapunut rantaniitylle – onneksi ehdin ottaa muutaman kuvan, tosin kaukaa ja heikossa valossa. Lentokuviin valo ei riittänyt mutta yhden sentään säästin…

Homeyeri-alalajin isolepinkäisiä lienee Suomessa hyväksytty vain kolme, kaikki rengastettuja (klikkaa kuvaus Pohjois-Karjalan linnusta) ja maastomäärityksiin RK on suhtautunut hyvin varovasti, varmaan aiheesta.

Homeyeri-tyypin isolepinkäisellä on valkoinen (ei "vaalea") yläperä, suljetulla siivellä iso valkoinen kaksoislaikku, laajalti valkeat tertiaalien kärjet ja valkoinen reunus naamarin yläpuolella

Lennossa näkyvät laajat valkoiset siipilaikut joka ulottuvat pitkälle kyynärsiiven puolelle

Valkea reunus kiertää naamarin yli koko matkalta ja alapuoli on puhtaan valkoinen

Yläperä on laajalti puhtaanvalkoinen kuten myös uloimmat pyrstösulat - harmi etten saanut pyrstöstä levitettynä kunnon kuvaa...

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.