Takaisin Utöhön

Maanantaina 16.12.2019 oli aika palata takaisin Utöhön. Outi on Nummella, joten ajelin yksin aamulla Nauvoon kaffelle ja sieltä m/s Eivorille. Väkeä oli laivassa yllättävästi, vaikka on tällainen vuodenaika ja joulu tulossa. Matkalla puhalsi kohtalainen luoteistuuli, vähän saatiin sadettakin, ja pääosa ajasta menikin sisätiloissa. Saariin ei tullut lintuporukkaa, laivalta mainittavaa näkyi vain riskilä ja pari merikotkaa. Utöhön saavuttiin +5 asteen lämmössä klo 13. Lyhyt ”valoisa” aika kului linturuokinnan täyttöpuuhissa ja pikavisiitissä itärannalle, havaintoja mm. 55 merimetsoa, 25 tilheä, kiuru, peukaloinen, punarinta, hippiäinen ja äänessä oleva luhtakana itärannan ruovikossa.

HAUSKAN VÄRINEN MUSTARASTAS ILMAANTUI RUOKINNALLEMME

HAUSKAN VÄRINEN MUSTARASTAS ILMAANTUI RUOKINNALLEMME

Tiistaina 17.12.2019 oli pääosin pilvistä, kohtalaista (7-10 m/s) länsilounaista tuulta ja lämpöä 6 astetta. Talvesta ei tietoakaan. Staijia vajaa tunti, lisäksi kiersin koko saaren Enskäriä lukuun ottamatta. Lintuja näkyi mm. 2 allia, 3 närheä, 18 tilheä, 28 räkättirastasta sekä laulurastas itärannalla. Luhtakana oli taas äänessä ja pikkulintuja näkyi mm. naaras mustapääkerttu, 2 punarintaa, 2 rautiaista, 4 peukaloista ja 3 pikkuvarpusta. Vesilintuja (telkkiä, sotkia, koskeloita) on tavanomaiseen talvikauteen verrattuna hyvin vähän, onhan koko Saaristomeri edelleen sulana.

mustapääkerttu_02_Korppoo_12_19

NAARAS MUSTAPÄÄKERTTU JA RAUTIAINEN KUULUIVAT PÄIVÄN LAJISTOON

NAARAS MUSTAPÄÄKERTTU JA RAUTIAINEN KUULUIVAT PÄIVÄN LAJISTOON

Keskiviikoksi 18.12.2019 lounaasta saapui varoitettu ”myrskymatala” ja Utössä satoikin vettä, ajoittain rankastikin, koko ns. valoisan ajan. Lämpöä oli 7 astetta, kunnes putosi illansuussa 3 asteeseen. Aamun ja päivän maltillinen tuuli voimistui iltapäivällä kovaksi luoteistuuleksi, jonka voima oli enimmillään 16 m/s, puuskissa 23 m/s. Sateen takia saaressa kiertely jäi hyvin vähäiseksi, lähinnä istuskelin saunan terassilla sateen suojassa – ruokinnalla kävi mm. 2 närheä, punarinta, 1-2 mustapääkerttua ja pikkuvarpunen, lähistöllä hyöri n. 15 tilheä. Ehkä huomenna taas pääsee staijaamaan ja komppaamaan…

KOLME NÄRHEÄ ON EDELLEEN SAARESSA SYYSVAELLUKSEN JÄLJILTÄ

KOLME NÄRHEÄ ON EDELLEEN SAARESSA SYYSVAELLUKSEN JÄLJILTÄ

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.