Mukavaa tammikuun lajistoa

Torstaina 2.1.2020 oli puolipilvistä, edelleen navakkaa länsituulta (11-13 m/s) ja lämpöä tasaiset 5 astetta yötä päivää. Föhn-tuuli puhkuu. Staijailin runsaan tunnin aamulla majakalla, myöhemmin kiersimme kylän, Kesnäsin ja saaren itäosat. Merellä näkyi mainittavimpana yhteensä 15 ruokkia (3+4+7+1), näistä yksi laskeutui eteläniemen ulkopuolelle, muut vastatuuleen länteen. Tällaista tammikuista ruokkiliikettä on täällä nähty useana talvena. Saaressa näkyi mm. 12 merisirriä itärannalla, 26 räkättirastasta, 2 tilheä, 2 punarintaa, 5 peukaloista, rautiainen, mustapääkerttu, kiuru ja 2 pikkuvarpusta.

TILHIÄ NÄKYY EDELLEEN PÄIVITTÄIN, SYÖVÄT MM RUUSUNMARJOJA

TILHIÄ NÄKYY EDELLEEN PÄIVITTÄIN, SYÖVÄT MM RUUSUNMARJOJA

Perjantaina 3.1.2020 puhkui jonkinmoinen talvimyrsky – puuskainen lounaistuuli oli 17-24 m/s koko päivän. Pääosin oli pilvipoutaista, mutta jokunen sadetippakin saatiin. Lämpöä oli 6 astetta ja merivesi möyrysi tosi korkealla. En staijannut tuulen takia, mutta etelä- ja itäosat saaresta tuli ulkoiltua. Samat linnut edelleen paikalla, tänään näkyi mm. 16 merisirriä itärannalla, 7 tilheä, 2 peukaloista, rautiainen, punarinta, kiuru, mustapääkerttu ja 3 pikkuvarpusta. Outi ja Varesvuon Markus & Minna lähtivät aamulla mantereelle ja illalla saapui lintureissulle Hyvärisen Ismo.

TÄNÄÄN OLI JONKINMOINEN TALVIMYRSKY

TÄNÄÄN OLI JONKINMOINEN TALVIMYRSKY

Lauantaina 4.1.2020 jatkuivat kovat tuulet – nyt oli luoteistuulta 14-18 m/s koko päivän. Vaihteeksi oli kuitenkin aurinkoista, lämpöä 4 astetta. Staijia aamulla reilu tunti ja koko saari kompattiin. Merellä nähtiin mm. laulujoutsen, 4 allia ja tukkakoskelo. Saaressa havaittiin mm. 2 närheä, lehtokurppa, itärannalla jo 68 merisirriä, 25 tilheä, 12 räkättirastasta, laulurastas sekä 3 peukaloista, 4 punarintaa, 2 rautiaista, mustapääkerttu, 2 pikkuvarpusta ja itärannalla kiuru ja luotokirvinen. Itse käytin pari tuntia mukavassa valossa merisirrien lentokuviin, niitä kun ei oikein kunnollisia aiemmin vielä ollut. Illalla saareen saapui Panu Muhli lintureissulle.

MATALA TALVIVALO SUOSI MERISIRRIEN KUVAAMISTA

MATALA TALVIVALO SUOSI MERISIRRIEN KUVAAMISTA

Sunnuntaina 5.1.2020 oli vaihteeksi hieno retkisää ja oikein hyvä lintupäiväkin (40 lajia). Aamun navakka (12 m/s) pohjoistuuli heikkeni ja päivällä oli jonkin aikaa jopa tyyntä, kunnes illaksi virisi lounaistuuli 7 m/s. Aurinkoista ja lämpöä oli 2 astetta. Staijia runsaat 2 tuntia luotsiasemalla ja kompattiin likimain koko saari. Merellä nähtiin mm. 8 laulujoutsenta, 13 allia, pilkkasiipi, 31 mustalintua, 5 riskilää, 2 ruokkia ja ympäröivillä luodoilla yhteensä 92 merisirriä.

LAULUJOUTSENTEN MUUTTO JATKUU EDELLEEN

LAULUJOUTSENTEN MUUTTO JATKUU EDELLEEN

Muita havaintoja olivat mm. 54 merimetsoa, ampuhaukka, 3 närheä, 42 tilheä ja peräti n. 350 räkättirastasta, joista suurin osa muutti länsilounaaseen. Saaressa havaittiin myös mm. kiuru, niittykirvinen, 8 peukaloista, 2 rautiaista, 7 punarintaa, mustapääkerttu, 5 pikkuvarpusta, järripeippo ja Kesnäsin länsirannalta, tutusta paikasta, löytyi jälleen pikkusirkku. Lintu on viipynyt saaressa jo lähes 2 kk, mutta tuulisina päivinä sen löytäminen tuntuu olevan lähes mahdotonta, nyt tuulen heikettyä oli kuitenkin taas vakiopaikallaan rannan ruderaatissa.

PIKKUSIRKKU ON EDELLEEN HYVÄVOIMAISEN NÄKÖINEN

PIKKUSIRKKU ON EDELLEEN HYVÄVOIMAISEN NÄKÖINEN

Maanantaina 6.1.2020 piti lähteä taas käymään mantereella ja samalla viemään meidän Silver Fox-venettämme talvihuoltoon Korppooseen. Yöllisen kovan tuulen ja sateen jälkeen aamu oli mukava: puolipilvistä, lounaistuulta 6-8 m/s ja lämpöä 4 astetta. Merelle oli hyvä näkyvyys ja staijattiin pari tuntia luotsiasemalla, lisäksi saarestakin suurin osa kierrettiin ennen laivan lähtöä. Merellä nähtiin mm. 7 laulujoutsenta, 6 allia, 3 pilkkasiipeä, 3 tukkakoskeloa ja 16 ruokkia. Merisirrejä nähtiin tänään 21, pääosa niistä itärannalla. Saaressa havaittiin myös mm. 2 närheä, 8 tilheä, 90 räkättirastasta sekä punakylkirastas ja pikkulinnuista mainittavimmat olivat kiuru, luotokirvinen, 4 peukaloista, 2 rautiaista, 9 punarintaa, mustapääkerttu ja jälleen pikkusirkku saunalahden rannan vakiopaikassa. Iltapäivällä Panu löysi itärannalta myös vuorihempon. Mantereelle lähti lisäkseni Hyvärisen Ismo ja Jurmosta kyytiin tuli kymmenkunta lintumiestä, osa talvisen suosirrin bonganneita. Turussa olin klo 19.45.

NAARAS MUSTAPÄÄKERTTU KÄY EDELLEEN AHKERASTI MEIDÄN RUOKINNALLA

NAARAS MUSTAPÄÄKERTTU KÄY EDELLEEN AHKERASTI MEIDÄN RUOKINNALLA

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.