Talven ensilumi

Torstaina 27.2.2020 jatkui kylmän kalsea itäkoillinen tuuli, taas koko päivän 12-15 m/s, ja lämpötila oli -1 ja +0 välillä. Puolipilvistä ja merellä oli kohtalaista väreilyä. Staijia noin 1,5 tuntia aamulla luotsiasemalla, odotetun hiljaista. Kiersin myöhemmin itäosan saaresta sekä osan kyläalueesta, mutta pääosa päivästä sujui kotikulmilla. Havaintoja tänään olivat mm. 6 allia, 4 riskilää, 20 merisirriä Hamnskärillä, ampuhaukka, räkättirastas, 6 kiurua, 4 pikkuvarpusta, rautiainen, mustapääkerttu ja itärannan levävalleilla sekä niittykirvinen että luotokirvinen. Lieneekö jo muuttava ”luotsi”, edellinen havaintohan on tammikuun lopulta.

LUOTOKIRVINEN NÄKYI PITKÄSTÄ AIKAA ITÄRANNAN LEVÄLLÄ

LUOTOKIRVINEN NÄKYI PITKÄSTÄ AIKAA ITÄRANNAN LEVÄLLÄ

Perjantaina 28.2.2020 oli toistaiseksi talven kylmin päivä – koko päivä oli pakkasta 1-3 astetta. Taivas oli selkeä ja tuuli oli kääntynyt luoteeseen ja heikentynyt, nyt 5-7 m/s. Staijia vajaa kaksi tuntia luotsiasemalla ja saarikierros Kesnäsiä lukuun ottamatta. Mainittavaa näkyi mm. ruokki, 16 riskilää, 5 allia, tukkakoskelo, 2 närheä, 4 kiurua, 2 peukaloista, punarinta ja vuoden eka muuttava mustavaris.

TELKKIÄ ON UTÖN VESILLÄ VIELÄ MUUTAMIA KYMMENIÄ, EIVÄT JÄÄ TÄNNE PESIMÄÄN

TELKKIÄ ON UTÖN VESILLÄ VIELÄ MUUTAMIA KYMMENIÄ, EIVÄT JÄÄ TÄNNE PESIMÄÄN

Karkauspäivänä 29.2.2020 Utöhön satoi yöllä talven ensilumi. Maa oli tosiaan aamulla valkea, mutta kun lämpötila nousi lähes 3 asteeseen, niin lumet sulivat jo iltapäiväksi pois. Päivä oli puolipilvinen ja länsilounainen tuuli puhalsi 5-7 m/s. Staijia n. 3 tuntia plus koko saaren kierros, Enskär tosin vähän heikommin. Merellä/muuttavana näkyi mm. 4 haahkaa (2k,2n), 5 tukkakoskeloa, 3 riskilää, yhteensä 32 ruokkia, 3 sepelkyyhkyä ja 2 uuttukyyhkyä. Saarikierros tuotti mm. luhtakanan, närhen, räkättirastaan sekä pikkulintuja mm. 2 kiurua, 3 niittykirvistä, 4 peukaloista, punarinta, rautiainen, mustapääkerttu ja 6 pikkuvarpusta. Vuoden lajimäärä täällä saaressa näin helmikuun lopussa on 73.

PIKKUVARPUSIA OLI NYT YLLÄTTÄEN 6 KPL VAIKKA KOKO TALVEN ON OLLUT MAKSIMISSAAN 5 YKSILÖÄ

PIKKUVARPUSIA OLI NYT YLLÄTTÄEN 6 KPL VAIKKA KOKO TALVEN ON OLLUT MAKSIMISSAAN 5 YKSILÖÄ

Sunnuntai 1.3.2020 alkoi reippaalla vesisateella, joka loppui vasta klo 13 aikoihin. Tuuli oli navakkaa, aluksi kaakosta ja myöhemmin lounaasta, 12-15 m/s. Lämpö kipusi taas 5 asteeseen. Iltapäivällä tien kierroksen itäosassa ja kyläalueella, enemmän tänään kotihommia. Mainittavia olivat 2 räkättirastasta, punarinta, 2 peukaloista, mustapääkerttu, 3 kiurua ja 3 pikkuvarpusta. Ehkäpä huomenna on vähän enemmän lintuja, jos vaikka tuulikin vähän asettuisi. Tänään lähti paljon väkeä mantereelle, mm. majakkaseuran isohko porukka.

MUSTAPÄÄKERTTUKIN HÄMMÄSTELI EILISTÄ LUNTA

MUSTAPÄÄKERTTUKIN HÄMMÄSTELI EILISTÄ LUNTA

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.