Utön lintukevät vauhdittui

Torstaina 5.3.2020 oli aika palata Utöhön. Outin kanssa ajeltiin Nauvoon kahville ja pienelle kävelylle, kunnes siirryttiin m/s Kökariin Pärnäisissä. Väkeä oli kohtalaisesti ja lintuporukkaa tuli Utöhön lisäksemme Hyvärisen Ismo sekä 7 pirkanmaalaista, tuttuja mm. Matti Sulko, Hannu Kianen, Erkki Sipilä ja Hannu Sippola. Sää oli puolipilvinen, lounaistuulta 6-7 m/s ja lämpöä 4 astetta. Laivamatkalla staijattiin ahkerasti ja nähtiin mm. yhteensä 90 muuttavaa laulujoutsenta, 6 metsähanhea, 7 merihanhea, 6 kanadanhanhea, 6 haahkaa, varpushaukka, 2 hiirihaukkaa, 6 riskilää, naurulokki ja 6 uuttukyyhkyä. Utöhön saavuttiin klo 17.30, tavarat kotiin ja linturuokinnan täyttö vielä ennen pimeän tuloa.

SATAMALAHDELLA TALVEHTII PIENI MÄÄRÄ TUKKASOTKIA

SATAMALAHDELLA TALVEHTII PIENI MÄÄRÄ TUKKASOTKIA

Perjantaina 6.3.2020 oli keväisen kaunis päivä. Aurinkoista, lämpöä 5 astetta (yöllä oli nollassa) ja lounaistuulta 6 m/s, joka tyyntyi kokonaan illaksi. Näkyvyys oli erinomainen. Staijia 3-4 tuntia ja koko saari kompattiin. Näkyvä muutto oli jo varsin mukavaa, mutta saareen oli vielä tullut niukasti lintuja. Merellä/muutolla nähtiin mm. kuikka, 2 kaakkuria, tundrahanhi, 4 metsähanhea, 16 merihanhea, 83 haahkaa, 47 allia, 8 mustalintua, 6 pilkkasiipeä, 13 tukkakoskeloa, 21 riskilää, 31 ruokkia, 2 naurulokkia, harmaahaikara, 3 uuttukyyhkyä ja 28 naakkaa.

MERIHANHIA ON SAAPUNUT JO USEITA

MERIHANHIA ON SAAPUNUT JO USEITA

Utön kaakkoispuolen hyljeluodoilla hyöri pitkin päivää n. 35 merikotkaa sekä ainakin n. 500 yksilön ”pilvimäinen” merisirriparvi! Sama paikka, jossa keväällä 2017 oli samanlaisia useiden satojen yksilöiden merisirripotteja. Saaressa havaittiin mm. huuhkaja (Kobbanilla), luhtakana, närhi, 2 niittykirvistä, luotokirvinen, 8 peukaloista, rautiainen, 9 punarintaa, 7 kottaraista ja 3 pikkuvarpusta. Mukava lintupäivä. Illalla saareen saapui Marko Virkki lintureissulle.

RAUTIAISIA ON EDELLEEN PARI KAPPALETTA SAARESSA

RAUTIAISIA ON EDELLEEN PARI KAPPALETTA SAARESSA

Lauantaina 7.3.2020 tuuli oli kääntynyt itään, aluksi 5-7 m/s ja taas lähes tyyntyi illaksi. Tänään oli puolipilvistä ja lämpö käväisi taas 5 asteessa. Staijia pitkin päivää, ainakin n. 4 tuntia, ja koko saari taas kompattiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. tp-kuikka, 4 merihanhea, 75 haahkaa, 88 allia, 8 mustalintua, 4 pilkkasiipeä, peräti 49 tukkakoskeloa, 30 riskilää, 58 ruokkia ja 3 tp naurulokkia. Kaakkoispuolen luodoilla lenteli jälleen eilinen n. 500 merisirrin parvi. Saaresta löytyi mm. huuhkaja (Kobbanilla), 2 ääntelevää luhtakanaa, 2 närheä, 4 kottaraista, 2 niittykirvistä, 10 peukaloista, 11 punarintaa, mustapääkerttu ja 2 puukiipijää. Hyvärisen Ismo näki aamupäivällä koulun rannassa pikkusirkun – lintu on ollut toista kuukautta kateissa hävittyään talvehtimispaikaltaan saunalahden rannasta. Nyt oli siis taas täsmälleen samassa paikassa, josta ko. yksilö löytyi 11. marraskuuta viime vuonna!

HARMAAHAIKARA LEVÄHTI TYKKIKALLION LAELLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

HARMAAHAIKARA LEVÄHTI TYKKIKALLION LAELLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Sunnuntaina 8.3.2020 oli pääosin aurinkoista kylmän yön jälkeen. Etelälounainen tuuli oli aamulla 5 m/s, mutta voimistui pitkin päivää ja iltapäivällä puhalsi jo 12 m/s. Lämpöä oli 5 astetta. Staijia runsas 2 tuntia ja koko saaren komppausta. Merellä nähtiin mm. 3 laulujoutsenta, 2 tp kuikkaa, 5 haahkaa, 12 allia, 13 tukkakoskeloa, 16 riskilää, 24 ruokkia ja muuttavana lisäksi mm. harmaahaikara, 2 töyhtöhyyppää, 2 uuttukyyhkyä, varpushaukka ja mustavaris. Kaakkoispuolen luodoilla pyöri edelleen n. 500 merisirrin parvi, itäniityllä nähtiin aamulla kevään eka suopöllö, huuhkaja päivysti Kobbanilla ja 2 luhtakanaa oli äänessä itäosassa. Itärannalle oli ilmestynyt kevään ensimmäiset 3 ristisorsaa.

KEVÄÄN ENSIMMÄINEN RISTISORSA

KEVÄÄN ENSIMMÄINEN RISTISORSA

Pikkulinnuista mainittavimpia olivat 7 kiurua, niittykirvinen, luotokirvinen, 11 peukaloista, rautiainen, 9 punarintaa, mustapääkerttu, puukiipijä ja 4 pikkuvarpusta. Pikkusirkku löytyi tänäänkin – nähtiin pariin otteeseen koulun-lammashaan alueella ja pikaisen kuvankin sain roiskaistua. Mantereelle lähtivät päivällä mm. Pirkanmaan 7 lintuharrastajaa sekä Marko Virkki.

PIKKUSIRKKU KOULUN PORTIN LUONA

PIKKUSIRKKU KOULUN PORTIN LUONA

Lukijalle vielä ”muistutuksena”, että blogikuvia ja muita tuoreita kuvia on aina nähtävissä isompina tiedostoina (exif-tietoineen) veppisivujeni www.jtenovuo.com kansiossa ”Uusimmat Suomesta” (tai Uusimmat ulkomailta) ulkomaisten linturetkien jäkeen.

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.