Pääsiäisaikaa Utössä

Kiirastorstaina 9.4.2020 alkoi kolea pohjoisvirtaus – selvästi pääsiäinen alkaa! Tuuli oli luoteesta aamulla 5 m/s, iltapäivällä jo 10-15 m/s. Lämpöä oli 6 astetta ja pilvisen aamun jälkeen loppupäivä oli aurinkoista. Staijia taas runsaat 2 tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin likimain koko saari. Merellä nähtiin mm. kevään eka härkälintu, 174 mustalintua, 9 pilkkasiipeä, 11 allia ja 25 ruokkia. Saaressa havaittiin mm. 2 ristisorsaa, haapana, 6 tavia, 2 varpushaukkaa, tuulihaukka, närhi, uuttukyyhky ja taivaanvuohi. Tuulen kääntyminen oli taas putsannut saarta pikkulinnuista – punarintoja vain 35, rautiaisia 12, peukaloinen sekä jonkin verran punakylki- ja laulurastaita. Pitkästä aikaa näkyi pikkuvarpunen ja saunallamme käväisi nokkavarpunen. Jälleen nähtiin pariin otteeseen pikkusirkku, molemmilla kerroilla koulun lähellä.

HIPPIÄISIÄ NÄKYY MUUTAMA PÄIVITTÄIN

HIPPIÄISIÄ NÄKYY MUUTAMA PÄIVITTÄIN

Pitkäperjantaina 10.4.2020 jatkui luoteisvirtaus – tuuli vaihteli 5-10 m/s välillä. Taivas oli pilvetön ja lämpöä oli enimmillään 7 astetta. Nämä ovat täällä ulkosaaristossa kehnoja kelejä pikkulintujen kannalta. Staijia aamulla runsaat 2 tuntia luotsiasemalla ja myöhemmin kierrettiin taas koko saari. Merellä näkyi mm. silkkiuikku, 46 mustalintua, 41 allia, 2 pilkkasiipeä, 134 ruokkia, 2 merikihua, 3 muuttavaa isokuovia, harmaahaikara ja varpushaukka. Saaressa oli niukasti pikkulintuja, punarintoja vain n. 20, rautiaisia 7, peukaloinen, 2 kulorastasta ja luotokirvinen. Muita olivat mm. tuulihaukka, närhi ja saunalahdelle saapunut mustakurkku-uikku. Eteläkärjen kallioilta löysimme 2 vuorihemppoa, joita vähän kuvattiinkin – aina mukava laji täällä ulkosaarissa.

TOINEN PÄIVÄN VUORIHEMPOISTA

TOINEN PÄIVÄN VUORIHEMPOISTA

Ajattelin vielä mainita, että mielestäni Enskärin niemi, varsinkin hotellin alue, on viime vuosina muuttunut (muutettu) lintujen kannalta selvästi huonommaksi.  Alueen ainoa luonnontilainen merenlahti täytettiin savisella ruoppausmassalla, yhteysalustyömaan jätemaata kasattiin lintuja houkutelleen hiekkakentän päälle, heinikkoiset avomaat on parturoitu matalaksi nurmeksi ja hotellin edustan lintuja houkutelleet pihlajat on nyt leikattu kapeiksi ”tupsuiksi”. Tänään kaatui komein vanha pihlaja, joka on tarjonnut mm. useita taigauunilintuja, sinipyrstön, taviokuurnia jne. Kun tähän vielä lisätään pari viime vuosien uudisrakennusta ja rivitalojen vähän levottoman näköinen tuulivoimala, niin ei ihme, että koko Enskärin alueelta löytyy selvästi aiempia vuosia vähemmän lepäileviä lintuja. Harmillista lintuharrastajien kannalta, maisema toki on ”siistiytynyt”.

TYLLIT OVAT JO REVIIREILLÄ JA PITÄVÄT SOIDINTAAN

TYLLIT OVAT JO REVIIREILLÄ JA PITÄVÄT SOIDINTAAN

Lankalauantaina 11.4.2020 oli aurinkoista, tuuli oli edelleen luoteesta 5-9 m/s ja lämpöä oli 6 astetta. Staijia aamulla runsaat pari tuntia luotsiasemalla ja tänäänkin kierrettiin koko saari. Merellä näkyi mm. 2 kuikkaa, 2 härkälintua, 315 mustalintua, 17 pilkkasiipeä, 15 allia, 83 ruokkia, 6 haapanaa, 2 tavia ja 2 merikihua. Saarikierros tuotti seuraavaa: 4 ristisorsaa, kevään eka piekana, tuulihaukka, varpushaukka, isokuovi, lehtokurppa, närhi, kangaskiuru, kevään eka kivitasku ja eteläkärjessä naaraspukuinen mustaleppälintu. Rivaston Ari (tullut eilen töihin) näki iltapäivällä muuttavan suopöllön ja kevään ekan harmaasorsan. Punarintoja olit tänään n. 60, rautiaisia n. 10 ja peukaloisia vain yksi.

KEVÄÄN EKA KIVITASKU LÖYTYI KYLPEMÄSTÄ RANTAVEDESSÄ

KEVÄÄN EKA KIVITASKU LÖYTYI KYLPEMÄSTÄ RANTAVEDESSÄ

Pääsiäissunnuntaina 12.4.2020 oli pitkästä aikaa sateista, pitkin päivää, ja kovaa (11-16 m/s) lounaistuulta, ajoittain sumuistakin. Lämpöä oli iltapäivällä 6 astetta. Sateen takia staiji jäi väliin, mutta tehtiin pari kierrosta saaressa (ei Kesnäsiä). Sade oli tiputtanut jonkin verran pikkurastaita, vaan ei lintuja nyt erityisen paljon ollut. Mainittavimpia olivat harmaahaikara, 2 ristisorsaa, haapana, 14 tavia, varpushaukka, 2 närheä ja taivaanvuohi. Pikkulintuja näkyi mm. 3 kangaskiurua, kivitasku, 2 tiltalttia, 2 peukaloista ja 4 tilheä. Pääsiäisen iloksi nautittiin Outin leipomaa juustokakkua ja Ghitan leipomia uunituoreita korvapuusteja.

TILTALTTEJA ON VIELÄ OLLUT NIUKASTI

TILTALTTEJA ON VIELÄ OLLUT NIUKASTI

Toisena pääsiäispäivänä 13.4.2020 meidän oli pakko lähteä käväisemään mantereella hoitamassa muutama tärkeä asia. Luoteistuuli oli jälleen 10-15 m/s ja lämpöä vain 4 astetta. Sadekuuroja koko iltapäivä. Aamulla staijia vajaa kolme tuntia ja tehtiin pikainen käynti itäosassa ennen laivan lähtöä (klo 12.30). Muuttohavaintoja olivat mm. kuikka (+1 sp), silkkiuikku, 56 mustalintua, 38 allia, 16 ruokkia, 4 lapasorsaa, 13 isokuovia, harmaahaikara ja kevään eka kalatiira. Saarikierros oli hiljainen, vain ristisorsa, 3 kulorastasta, 3 peukaloista ja koko aamun luotsiaseman edustan luodolla ruokaillut merisirri. Rivaston Ari näki iltapäivällä koiras sepelrastaan, kevään ensimmäisen. Matkalla mantereelle nähtiin mm. 7 ruokkia ja muutama merikotka. Pärnäisissä oltiin klo 16.20 ja Turussa klo 17.50.

VÄSTÄRÄKIT ALKAVAT VASTA NYT YLEISTYÄ

VÄSTÄRÄKIT ALKAVAT VASTA NYT YLEISTYÄ

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.