Hylkeitä – ja vähän lintujakin

Maanantai 18.5.2020 oli hiljainen lintupäivä. Tuuli oli jälleen luoteesta, 7-9 m/s, ja kääntyi vasta illalla enemmän lounaaseen. Yö oli taas kirkas ja päiväkin pilvetön, lämpö käväisi 10 asteessa. Nämä kelit eivät ainakaan tänne oikein tuo lintuja, muuttokin oli heikkoa n. 3 tunnin meristaijin aikana. Nähtiin 4 kuikkaa, 2 kaakkuria, 59 Gaviaa, 49 ruokkia, 12 merikihua ja 3 pikkukuovia. Saari kierrettiin kokonaan ja havaittiin mm. 2 ristisorsaa, 4 harmaasorsaa, harmaahaikara, tuulihaukka, 4 liroa, 3 suokukkoa, 3 satakieltä, sinirinta, 5 harmaasieppoa, 5 lehtokerttua, 15 pensastaskua, 7 pikkulepinkäistä, 10 keltavästäräkkiä ja edelleen tilhi. Iltamuutolla nähtiin mm. 2630 allia, 680 mustalintua ja 2470 määrittämätöntä vesiäistä.

SATAKIELI POSEERASI MEIDÄN SAUNAN LUONA

SATAKIELI POSEERASI MEIDÄN SAUNAN LUONA

Tiistaina 19.5.2020 oli pitkästä aikaa kaunis ja heikkotuulinen (länsi 2-4 m/s) päivä, lämpöä 10 astetta. Iltapäivällä yksi raekuuro kasteli ja illansuussa alkoi taas pohjoistuuli voimistua. Staijia aamulla n. 4 tuntia luotsiasemalla ja saarta kompattiin. Outin kanssa lähdettiin aamupäivällä uusien vuokranaapurien, Petterin, Monikan ja Sarin, ”oppaiksi” ulkomeren kierrokselle Petterin veneellä. Oltiin merellä runsaat 2 tuntia ja kierrettiin reitti Utö-Segskär-Hamnskär-Svartbådan-Lillharun-Gropskär-Utö. Harmaahylkeitä oli pitkälti toistasataa, lisäksi nähtiin yli 1000 koirashaahkaa, Gropskärillä n. 60 ruokkia ja etelänkiisla, sekä Alunskärin itäpuolella vielä 4 merisirriä. Mukava retki mukavassa seurassa.

HARMAAHYLKEITÄ RIITTÄÄ

HARMAAHYLKEITÄ RIITTÄÄ

ETELÄNKIISLA LENTELI GROPSKÄRILLÄ

ETELÄNKIISLA LENTELI GROPSKÄRILLÄ

Utöstä käsin nähtiin tänään merellä/muutolla mm. 174 kuikkaa, kaakkuri, 377 Gaviaa, 12 valkoposkihanhea, 28 ruokkia, 2900 haahkaa ja 6 merikihua. Saaresta löytyi mm. tuulihaukka, varpushaukka, mustaviklo, lapinsirri, kulorastas ja vuoden eka pikkukäpylintu. Pikkulintuja laskettiin mm. 13 kultarintaa, 2 satakieltä, 5 sinirintaa, 15 lehtokerttua, 150 hernekerttua, 10 harmaasieppoa, 2 ruokokerttusta, urpiainen, 20 pensastaskua ja 25 leppälintua.

KOIRASHAAHKAT OVAT JO ISOISSA PARVISSA

KOIRASHAAHKAT OVAT JO ISOISSA PARVISSA

Keskiviikkona 20.5.2020 oli jälleen navakkaa ja koleaa pohjoisvirtausta koko päivän. Luodetuuli oli 9-13 m/s, taivas selkeä ja lämpöä oli enimmillään 9 astetta. Staijia aamulla liki 4 tuntia ja iltapäivällä pari tuntia, saarikin suurin piirtein kompattiin, vaikka kirkas yö ja kylmä luoteistuuli olikin tyhjentänyt tehokkaasti saaren pikkulinnuista. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 2 kuikkaa, 10 Gaviaa, valkoposkihanhi, 27 ruokkia, 3 merikihua ja vähän kahlaajamuuttoa: valkoviklo, 6 lapinsirriä, 67 suosirriä, 6 isosirriä, 2 jänkäsirriäistä ja 35 tundrakurmitsaa. Saaressa havaittiin mm. ristisorsa (pesinee itärannalla), 2 harmaasorsaa, lapasotkapari, tuulihaukka, suokukko, 2 pikkukäpylintua, keltavästäräkki (pitää reviiriä itäniityllä) ja 5 kultarintaa. Mustakurkku-uikkuja on 3 paria, jotka taistelevat reviireistä saunalahdella. Koronakevään rajoitusten purku alkaa näkyä täällä Utössäkin – tänään iltapäivällä saareen saapuivat linturetkelle Ansku Lehto, Petri Helminen ja Ossi Öhman.

SINIRINTOJEN MUUTTO ALKAA JO HIIPUA (Kuva: Outi Sarjakoski)

SINIRINTOJEN MUUTTO ALKAA JO HIIPUA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Blogin kuvia löytyy isompina tiedostoina täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.