Hyytävää takatalvea Pääsiäisajan Utössä

Kiirastorstaina 5.4.2007 olimme hyvin varautuneet Nauvon lossiruuhkiin ja lähteneet ajoissa Turusta – pääsimmekin Nauvon puolelle n. 45 minuutissa, lossirannasta toiseen. Kahvittelimme Outin kanssa Nauvossa ennen ajoa m/s Eivorille, joka odotteli navakassa luoteistuulessa matkustajia, joita tulikin laiva täyteen. Saaristo houkuttelee talven jälkeen! Lintuporukkaakin oli joukossa, niin Jurmoon (Veistola, Kause ym) kuin Utöönkin (Juha Sjöholm, Ari Pitkälä, Jan Lundgren, Pekka Hänninen ym). Takatalvi oli pysäyttänyt kevätmuuton joten mitään linturyntäystä emme odottaneet Pääsiäiseksi. Pärnäisten lossirannan aallokossa keinui edelleen n. 60 nokikanaa ja alkumatkalla vähän kiikaroitiin ennen hämäräntuloa – nähtiin mm. ruokki, meriharakka ja n.10 merihanhea. Utöön saavuttiin klo 23.15 ja kovan luoteistuulen takia laiva kiinnittyi pitkästä aikaa kylälaituriin. Tavarat sisälle ja nukkumaan.

atra

Pitkäperjantai 6.4.2007 oli hyytävän kylmä johtuen kovasta, lähes myrskyisästä luoteistuulesta, joka oli pyyhkinyt saaren likimain tyhjäksi linnuista. Esimerkiksi rastaita en löytänyt koko päivänä yhtään! Aamulla satoi lähes tunnin räntää mutta loppupäivä oli aurinkoinen ja lämpöä pari plusastetta. Staijausta luotsiasemalla ja kiertelyä kameran kanssa saarella – tutut kuviot. Lajeja näin vain 41, mereltä mainittakoon mm. kaakkuri, 3 ristisorsaa (paikallisina), 18 ruokkia, 12 riskilää, 15 tavia, n. 2500 haahkaa, n. 210 allia, 6 mustalintua, 2 pilkkasiipeä ja 2 selkälokkia – minulle kevään ensimmäiset. Saarikierroksella näkyi mm. merikotka, koiras-sinisuohaukka Itäniityllä pyörähtämässä, varpushaukka, 5 meriharakkaa, 8 tylliä, 2 sepelkyyhkyä, 12 niittykirvistä, pari västäräkkiä, vain 5 punarintaa, 1 hippiäinen, 2 hemppoa, n. 60 peippoa ja 5 järripeippoa – viimemainitut pääosaksi ruokinnallamme. Illan auringonlasku oli kaunis ja tuulikin alkoi vihdoin’moinata’, taitaa tulla kylmä yö. Päivän aikaansaannoksiin kuului myös uimaportaiden laitto laituriin toiveikkaana odottamaan lämpimämpiä kelejä. Mainittakoon vielä että Utössä tiistaista saakka ollut Juha Ovaskainen oli 5.4. nähnyt kevään ensimmäisen muuttavan nokkavarpusen luotsiasemalla.

kotsu

Lankalauantai 7.4.2007 oli sään puolesta eilisen toisinto – NNW-tuuli n. 15 m/s ja arktisen kylmää! Saari edelleen lähes tyhjä linnuista, merellä sentään pientä liikettä. Tarkkailin aamulla 2.5 tuntia luotsiaseman suojassa, myöhemmin kevyttä kiertelyä ja siinä ohessa pihan siistimistä ja samalla rantavajan vierestä siirrettiin vanha puupino pois. Aamulla merellä muuttavana mm. 2 haapanaa, tavi, 6 pilkkasiipeä, 4 mustalintua, n. 60 allia, 21 riskilää, 66 ruokkia, 2 selkälokkia ja n. 600 haahkaa (paikallisia n. 2300). Aamun mukavin oli kuitenkin jp etelänkiisla, joka paineli kahden ruokin seurassa Patteriniemen edestä luoteeseen klo 7.55. Saaressa oli paikallisena mm. 2 ristisorsaa, 3 merikotkaa, varpushaukka (+ 4 muuttavaa), jo 8 meriharakkaa, 13 tylliä, isokuovi, luotokirvinen, 4 västäräkkiä, 2 punarintaa (vain!) ja 2 urpiaista. Peippoja saapui kovassa tuulessa mereltä saareen pitkin päivää pieniä määriä, illalla laskin saaresta n. 70 yks. Päivän lajimäärä oli niukat 43. Iltapäivällä käytiin HembygdsgÃ¥rdilla Sirkku Timisjärven hienossa ikoninäyttelyssä ja iltapäivällä saapuivat Eivorilla Outin tyttäret Lotta, Liina ja Linni Pääsiäisenviettoon. Aloitettiin kuohuviinillä ja maukkaalla kalasopalla! Tytöt majoittuivat vierashuoneeseen, joka lämpeni talven jäljiltä vallan helposti.
Pääsiäissunnuntai 8.4.2007 oli edelleen vilpoisa, 3 astetta, ja tuuli itsepintaisesti pohjoisluoteessa. Tuulen voimaa oli aamulla n. 12 m/s, päivän kuluessa heikkenevää kunnes ilta oli yllättäen peilityven! Aamulla pari lumikuuroa seilasi lännenpuolelta ohi ja päivä oli käytännössä täysin aurinkoinen. Aamulla tarkkailin Jan Lundgrenin kanssa muuttoa luotsiasemalla n. 3 tuntia, sitten söin Outin ja tyttöjen kanssa maukkaan Pääsiäisbrunssimme kuohuviinin kera ja loppupäivä nautittiin ulkoilusta ja herkullisesta lammaspaistista. Iltapäivällä kävimme uudelleen ikoninäyttelyssä.

tado

Aamumuutolla havaittiin pientä liikettä, mm. kaakkuri, 36 ruokkia, 26 mustalintua, n. 70 allia ja 13 muuttavaa meriharakkaa. Päivän muita havaintoja olivat mm. n. 30 merisirrin parvi länsipuolen luodoilla ainakin tunnin ajan, 7 paikallista ristisorsaa, 22 sepelkyyhkyä, 2 merihanhea, kevään ensimmäiset 3 valkoposkihanhea, 6 haapanaa, 3 tavia, 2 varpushaukkaa, 4 merikotkaa, 7 tylliä, selkälokki ja luotokirvinen. Pikkulintujen vähyyttä kuvastavat mm. 2 punarintaa, mustarastas ja 1 punakylkirastas, 2 hemppoa ja 2 pajusirkkua… Peippoja sentään saapui tänäänkin mereltä ainakin 200, suurimmassa parvessa laskin 47 yksilöä. Tuulen kääntyminen ja sään lämpeneminen tuovat varmaan reippaan muuttoryntäyksen. Tyvenenä iltana paikallinen huuhkajakin puhalteli taas ahkerasti ollen päivän 48. laji.
Toisena Pääsiäispäivänä, maanantaina 9.4.2007, oli edessä taas paluu mantereelle. Tuuli oli kääntynyt etelään (n. 8 m/s) mutta kylmää oli edelleen – aamulla nollassa, yöllä pakkasta. Jokunen lumihiutalekin tuli mutta enimmäkseen aurinkoista kuitenkin. Kylmän yön jäljiltä saari edelleen varsin tyhjä linnuista, tunnin aamustaijilla luotsiasemalla nähtiin mm. 29 haapanaa, 3 tavia, 3 ruokkia, 27 mustalintua, 8 pilkkasiipeä, 46 allia ja 4 merikotkaa. Pieni kierros kyläalueella ennen lähtöä ei tuonut uutta ja niinpä laitettiin paikat siistiksi ja siirryttiin laivaan. Matkalla täpötäydessä laivassa oli mukava tunnelma – lintuja nähtiin mm. 5 merikotkaa ja 2 muuttavaa kurkea. Olisiko pieni toive lämpimämmästä alkaneesta viikosta…? Nauvon lossilla oli hämmästyttävän lyhyet jonot ja niinpä olimme koko sakki Turussa jo klo 17.20, taas monta elämystä rikkaampana.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.