Utö – etelä 2, näkyvyys yli 50 km…

Työviikon jälkeen koitti taas odotettu perjantai-iltapäivä ja lähtö kohti Utötä. Oli 13.4.2007 ja pitkän viileän kauden jälkeen ilma selvästi lämpiämässä. Siitä kielivät Harri Salon viestitkin Utöstä (jossa paikalla 7 lintuharrastajaa) – tänään mm. 8 muuttavaa allihaahkaa, n. 50 merisirriä, mustaleppälintu, räyskä, suopöllö, kalasääski jne, eilen (12.4.) illalla oli Olli Sassin porukka löytänyt ruokinnaltani naaras-pohjansirkun! Viestit vain kiihdyttivät intoa taas ulkosaarelle vaikka nyt ei Outi päässyt lähtemään mukaan.

falas

Matkalla pysähdyin Paraisten Lenhomiin pienelle kierrokselle – mainittavimmat linnut olivat rannalla kalaa syönyt vanha merikotka, huuteleva kaulushaikara, kaksi harmaapäätikkaa ja ylilentänyt kurki. Nauvossa tein ruokaostokset ”Korv & Spik’issä”, join kaffet ja siirryin Eivorille Pärnäisiin. Taivas lähes selkeä, tuuli heikko ja lämpöä vielä + 8 astetta. Koska oli perjantai 13.päivä niin laivaan tuli vika: takarampin hydrauliikka petti ja korjaus kesti tunnin eli lähdettiin vasta 19.15. Itse laivamatka sujui tutun leppoisasti, kannella viihdyin Jurmoon matkaavan Lampisen Markuksen ja Utöön tulevan Hakalan Jokken kanssa klo 21.15 asti kunnes pimeys tuli vastaan. Listattua tuli mm. jo 7 mustakurkku-uikkua, 4 merikotkaa ja harmaahaikara. Utöön saavuttiin vasta puolenyön aikaan, huuhkajan huutaessa ahkerasti Ormskärissä.

erice

Lauantai 14.4.2007 oli kauniin aurinkoinen, lämminkin (8 astetta) mutta tuuli edelleen pohjoisluoteessa, enimmillään 8-9 m/s. Aamumuutto oli vaisua ja siksi pääosin kiertelyä ja kuvaamista. Saaressa paljon lintuharrastajia – Olli Sassi, Matti-Pekka ja Heikki Luokkamäki, Markku Kiviluoto ja Mika Virtanen, nuorempia kavereita Karjaan seudulta ja Hakalan Jokke Pirkon kanssa – lisäkseni yhteensä 12 henkeä! Aamumuutolla mainittavaa olivat 2 jp kaakkuria, härkälintu, 48 mustalintua, merikihu, 11 isokuovia, kapustarinta, 7 lapasorsaa, 20 tavia, 6 metsähanhea (joiden seurana 1 pienikokoinen harmaa hanhi) ja 21 Anser sp:tä. Luotsiasemalta havaittiin lounaispuolen luodoilla jälleen merisirriparvi, nyt n. 25 yksilöä. Aamun kovin havis oli kuitenkin harakka, jonka Brita löysi. Saimme heti tiedon tästä kovasta ulkosaaristorarista, joka lensi Patteriniemen yli ja laskeutui länsipuolen majakkaluodon kalliolle. Saarikierroksella löytyi mm. 2 mustaleppälintua (2-kv koiras ja naaras), peukaloinen, rautiaisia 4, punarintoja n. 120, kivitasku, isolepinkäinen, 3 ristisorsaa, 4 taivaanvuohta, 2 punajalkavikloa, 7 ylimuuttavaa kurkea, 4 kulorastasta, n. 500 punakylkirastasta, n. 800 laulurastasta, n. 180 järripeippoa, punatulkku, 2 urpiaista, 8 merikotkaa, 4 varpushaukkaa, 2 lehtokurppaa, kangaskiuru, 5 luotokirvistä, 2 tilheä, tikli ja peräti 8 tiltalttia. Vaisusta aamumuutosta huolimatta päivän lajimäärä kipusi 78 lajiin, joka summattiin yhteisessä iltahuudossa tuvassamme Sassin retkiporukan kanssa. Iltahuudon aikaan huuhkaja huusi taas ulkopuolella täyttä kurkkua. Mainittakoon vielä Utön lounaispuolen luodoilla aamulla köllöttäneet n. 15 hyljettä niin päivä on ”pulkassa”.

tilitaltti

Sunnuntai 15.4.2007 oli varmaankin kevään kaunein ja lämpimin päivä toistaiseksi, paluupäivä töihin Turkuun. Heikko etelätuuli, lämpöä merelläkin yli 10 astetta ja heloittava aurinko koko päivän. Aamustaijilla havaittiin mm. 14 isokuovia, 9 ruokkia, 2 ristisorsaa, 3 merikihua, Gavia sp, muuttava isolepinkäinen, 52 mustalintua ja 6 länsipuolitse vettä pitkin pohjoiseen viilettänyttä merisirriä. Niitä tuntuu riittävän! Kello 8.45 tuli lounaasta korkealla suopöllö, joka jatkoi pohjoiseen kohti Manner-Suomea. Saaressa ehdittiin ennen lähtöä havaita mm. mustavaris, n. 150 punarintaa, 2 rautiaista ja majakan lähellä hyörinyt 2-kv koiras mustaleppälintu. Niitäkin tuntuu riittävän.. Hetkeä ennen lähtöä ylitti pohjoisniemen 75 metsähanhen parvi matkalla koilliseen. Utön tämän vuoden lajimäärä nousi tänä viikonloppuna 110 lajiin.
Paluumatkalla tarkkailtiin taas ahkerasti, Jurmosta kyytiin nousivat mm. Jari Helstola, Markus Lampinen ja Juhani Virtanen. Matkalla nähtiin mm. 2 ruokkia, 5 merikotkaa, piekana, hiirihaukka, 2 teertä ja peräti 21 mustakurkku-uikkua. Markus tuli kyydissäni kesäisen lämpimään Turkuun.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.