Syysmyrsky ja syyslintuja

Torstaina 17.9.2020 puhkui oikea syysmyrsky. Pohjoisluoteinen tuuli oli kovaa heti aamusta ja nousi vielä päivän mittaan, keskituuli oli tuntikausia 21-22 m/s ja puuskat 29-30 m/s. Aamulla vähän sadetta, myöhemmin oli puolipilvistä ja lämpöä oli koko päivän 11 astetta. Sähköt olivat poissa klo 11.30-18.30 eli 7 tuntia. Tänään ei staijia eikä juuri komppaustakaan, mutta iltapäivällä ja illalla retkeiltiin saaren itäosassa.

POHJOISLUOTEINEN MYRSKY EI NOSTATA UTÖSSÄ IHMEEMPÄÄ AALLOKKOA, VÄHÄN SENTÄÄN ROISKEITA SATAMALAHDELLA

POHJOISLUOTEINEN MYRSKY EI NOSTATA UTÖSSÄ IHMEEMPÄÄ AALLOKKOA, VÄHÄN SENTÄÄN ROISKEITA SATAMALAHDELLA

Mainittavia havaintoja myrskyn keskellä olivat mm. jouhisorsa, 21 metsähanhea (2a), 10 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, ampuhaukka, 2 sinisuohaukkaa, nuori muuttohaukka, 3 suokukkoa, 2 tylliä ja nuori tundrakurmitsa. Mieleenpainuva päivä!

ILLANSUUSSA MUUTTOHAUKKA AHDISTELI SINISUOHAUKKAA ÖSTERÄNGILLÄ

ILLANSUUSSA MUUTTOHAUKKA AHDISTELI SINISUOHAUKKAA ÖSTERÄNGILLÄ

Perjantaina 18.9.2020 oli tilanne rauhoittunut, myrsky oli ohi. Päivä oli puolipilvinen, länsiluoteinen tuuli 6-9 m/s ja lämpöä oli 14 astetta. Staijattiin aamulla 2 tuntia luotsiasemalla ja likimain koko saari kompattiin. Pikkulinnut ovat selvästi vähentyneet aiemmista päivistä, luoteistuuli ja selkeä yö tekevät tehtävänsä. Nähtiin muuttavana mm. 2 kuikkaa, kaakkuri, 5 metsähanhea (+5 Anser sp), 8 merihanhea, syksyn eka sepelhanhi, 3 allia, 132 mustalintua, 3 harmaahaikaraa, 19 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa ja 4 sinisuohaukkaa. Kahlaajiakin näkyi vielä muutama: 15 suosirriä, suokukko, kapustarinta, tundrakurmitsa ja rantasipi.

NUORI TUNDRAKURMITSA ON JO JONKIN AIKAA OLESKELLUT ITÄRANNALLA

NUORI TUNDRAKURMITSA ON JO JONKIN AIKAA OLESKELLUT ITÄRANNALLA

Muista mainittakoon 2 pikkusieppoa, 5 leppälintua, 2 lapinkirvistä, 2 keltavästäräkkiä ja myöhään iltapäivällä saareen tupsahtanut vuoden eka pähkinähakki, joka pian löysi saaren ainoan sembramännyn. Willströmin Vili näki tänään hiekkatien reunalla kehrääjän. Knaapi ja Laitinen lähtivät aamulla mantereelle ja iltalaivalla saareen saapui paljon lintu- ja kuvaajaväkeä, mm. Ismo Hyvärinen, Tommi Laurinsalo, Timo Palomäki, Jussi Murtosaari, Yrjö Kahila, Jorma Rasi, Henrik Westerholm, Mika Grönroos ym.

PÄHKINÄHAKKI TUPSAHTI VÄHÄN YLLÄTTÄEN SAAREEN. NÄYTTÄÄ LÄNTISELTÄ ALALAJILTA.

PÄHKINÄHAKKI TUPSAHTI VÄHÄN YLLÄTTÄEN SAAREEN. NÄYTTÄÄ LÄNTISELTÄ ALALAJILTA.

Lauantaina 19.9.2020 vallitsi raikas luoteisvirtaus, 8-10 m/s, ja taivas oli selkeä. Lämpöä oli 14 astetta. Kirkas yö ja luoteistuuli olivat nyt aika tehokkaasti tyhjentäneet saarta hyönteissyöjistä. Aamun 2 tunnin staiji luotsiasemalla ja koko saaren komppaus tuottivat kuitenkin kirjattavaakin. Muutolla/merellä nähtiin mm. 9 kuikkaa, 2 kaakkuria, 6 Gaviaa, 2 metsähanhea, 24 mustalintua, 3 allia, 1200 haahkaa ja petolintuja 4 sinisuohaukkaa, 35 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, 4 ampuhaukkaa ja 2 muuttohaukkaa. Kahlaajia havaittiin tundrakurmitsa edelleen, 2 tylliä, 3 suokukkoa, 5 suosirriä ja 2 taivaanvuohta. Muita havaintoja olivat mm. huuhkaja Kobbanilla, 3 harmaahaikaraa, 34 kurkea, 2 käpytikkaa, 2 kulorastasta, lapinkirvinen, 2 keltavästäräkkiä, pähkinähakki edelleen, 2 pikkusieppoa ja aamulla lyhyesti Hannan kahvilan luona nähty ja äännellyt taigauunilintu. Ansku Lehto, Nieminen ja Imponen lähtivät aamulaivalla mantereelle.

PARI TYLLIÄ ON VIELÄ NÄKYNYT SAAREN RANNOILLA

PARI TYLLIÄ ON VIELÄ NÄKYNYT SAAREN RANNOILLA

Sunnuntaina 20.9.2020 oli lounaistuulta 6-10 m/s, kirkas yö ja puolipilvinen päivä, lämpöä oli 15 astetta. Aika hiljaista on tällä hetkellä saaren lintumaailmassa, varsinkin pikkulinnut ovat vähissä. Aamulla 2 tuntia staijia luotsiasemalla, myöhemmin staijia majakalla ja saari kompattiin. Muutolla/merellä nähtiin mm. 3 kuikkaa, 11 Gaviaa, 3 silkkiuikkua, 105 allia, 190 mustalintua, 1000 haahkaa, 3 harmaahaikaraa, ruskosuohaukka, 2 sinisuohaukkaa, 27 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa ja 2 ampuhaukkaa. Kahlaajia nähtiin tundrakurmitsa, 6 kapustarintaa, 6 suokukkoa, 2 tylliä, 27 suosirriä ja 2 taivaanvuohta. Luhtakana äänteli itärannan ruovikossa. Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. pikkusieppo, lapinkirvinen ja 3 peukaloista. Mantereelle lähti runsaasti väkeä, varmaan lähes 100 ihmistä, lintuporukkaa mm. Taimisto, Palomäki ja Laurinsalo.

NUOLIHAUKKOJEN MUUTTO ALKAA OLLA JO OHI

NUOLIHAUKKOJEN MUUTTO ALKAA OLLA JO OHI

Uusimmat kuvat löytyvät isompina exif-tietoineen täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.