Joulu Lohjan Nummella

Joulun aikaan olimme vanhan tavan mukaan Nummella Outin kotitalossa, mutta normaalin n. 30 hengen sijasta meitä oli nyt vain neljä. Outin ja minun lisäksi Outin sisko Helena miehensä Svenin kanssa. Säät olivat nollan molemmin puolin, kevyttä sadetta ja poutaa. Jouluaattona 24.12.2020 näin Nummella lähellä moottorien risteystä ylilentävän +1 kv maakotkan ja Hyvelänjärven tulvalla 10 laulujoutsenta. Joulupäivänä 25.12.2020 oli lämpötila nollassa ja yöllä oli satanut ohut kerros lunta. Outin kanssa tehtiin pieni retki alueella Hyvelänjärvi – Pusulan Tölli – Nummenjärvi – Nummenjoki ja nähtiin mm. koskikara (Töllillä), 3 käpytikkaa, 130 keltasirkkua ja 8+3 laulujoutsenta.

KOSKIKARA TÖLLILLÄ

KOSKIKARA TÖLLILLÄ

Tapaninpäivänä 26.12.2020 oli pilvistä ja ajoittain tuli muutama lumihiutale, pakkasta oli 1-2 astetta. Tein eilistä selvästi pidemmän retken, nyt reitillä Nummi – Lohjan Osuniemi – Mustion Ruukki – Fiskars – Karjalohja – Sammatti – Nummi. Mainittavimmat havainnot olivat Osuniemessä jo pitkään oleskellut naaras morsiosorsa, Osuniemessä harmaapäätikka ja käpytikka, sekä Fiskarsissa koskikara ja talvehtiva koiras tavi.

KOIRAS TAVI FISKARSISSA

KOIRAS TAVI FISKARSISSA

Fiskarsin lähellä oleillutta kurkea en löytänyt, vaikka vähän haeskelinkin. Mustion Ruukin virtavästäräkkikin on ollut jo pidempään kateissa, kuten tänäänkin. Morsiosorsa on E-kategorian karkulainen, mutta en ole koskaan ennen naarasta nähnyt enkä lajia kuvannut ja siksi kannatti käydä katsomassa. Nummelle takaisin tulin klo 16.30 aikoihin.

MORSIOSORSA LOHJALLA

MORSIOSORSA LOHJALLA

Sunnuntaina 27.12.2020 oli aika palata Turkuun. Ilma oli lämmennyt plussalle ja vettä satoi koko päivän. Nykyjoulujen säätyyppiä. Kohta lähdetäänkin taas Utöhön.

HYVELÄNJÄRVI ON HYVÄ LAULUJOUTSENPAIKKA

HYVELÄNJÄRVI ON HYVÄ LAULUJOUTSENPAIKKA

Reissun kuvat isompina tiedostoina exif-tietoineen ovat nähtävissä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.