Kevätmuutto lähes pysähdyksissä

Maanantaina 26.4.2021 palasin Utöhön. Turussa oli maa valkoisena, tiet onneksi sulia, ja Nauvossakin satoi sakeasti lunta. M/s Baldurille kertyi paljon väkeä, laiva lähes täyteen, kun vain puolet kapasiteetista on nyt koronan takia käytössä. Ahdasta oli. Pohjoistuuli ja 2 asteen lämpötila tekivät kannella olosta raikasta ja niinpä havainnot jäivät vähiin. Mainita voi kalasääsken pesällään Lohmissa, merikihun ja pari ruokkia. Utöhön saavuttiin klo 12.45 ja saaresta poistuvien parin lintuharrastajan tilalle tuli lisäkseni ainakin Risto Malmivirta ja pari minulle ei-niin-tuttua ornia, sekä kaksi raumalaista lintukuvaajaa, Ari Ahlfors ja Make Suomela. Runsaan tunnin staiji iltapäivällä tuotti mm. tuulihaukan, 2 ruokkia, 2 mustakurkku-uikkua, 16 haapanaa ja peräti 64 tavia – ehkä isoin tavimäärä mitä olen täällä nähnyt. Kahviteltiin vielä meillä pitkästä aikaa Varesvuon Markuksen ja Minnan kanssa. Illalla sarvipöllö lenteli Enskärillä.

PESIVÄT MUSTAKURKKU-UIKUT SAAPUIVAT EPÄTAVALLISEN MYÖHÄÄN

PESIVÄT MUSTAKURKKU-UIKUT SAAPUIVAT EPÄTAVALLISEN MYÖHÄÄN

Tiistaina 27.4.2021 jatkui kylmä pohjoisvirtaus, tuulta 7-9 m/s koko päivän. Aamupäivä oli pilvinen, iltapäivällä aurinkoista ja lämpöä enimmillään 6 astetta. Staijia n. 3 tuntia luotsiasemalla ja komppailin kyläaluetta ja saaren itäosat. Merellä oli vähän liikettä, mutta saari huomattavan hiljainen – punarintoja n. 70, vähän pikkurastaita. Merellä näkyi mm. 3 kaakkuria, 142 mustalintua, 5 pilkkasiipeä, 315 allia, 6 merikihua, 38 ruokkia ja etelänkiisla ruokin kanssa luoteeseen klo 08.46. Hamnskärin pikkuluodoilla käväisi 7 merisirrin parvi. Muutolla näkyi myös kurki, 16 isokuovia ja aamulla Trattenin luona lenteli ja istuskeli pitkään kahden variksen seurassa erittäin todennäköinen nokivaris. Lintu poistui kuitenkin myöhemmin Kökarin suuntaan ja kun etäisyyttä oli aavistus liikaa, niin määritystä ei naulattu. Utön etelärannalle oli pohjoisvirtaus pysäyttänyt täkäläisittäin ison määrän Anaksia, mm. 75 haapanaa, 88 tavia, 7 lapasorsaa ja 2 harmaasorsaa. Muita havaintoja olivat mm. 2 ristisorsaa, 2 mustakurkku-uikkua, sinisuohaukka, tuulihaukka, 4 luotokirvistä, 2 tikliä ja vuoden eka kuusitiainen.

TOIVOTTAVASTI KULKURAJOITUKSIA NOUDATETAAN SÄNTILLLISESTI JA RISTISORSAT YM SAAVAT RAUHASSA OLLA REVIIRILLÄÄN

TOIVOTTAVASTI KULKURAJOITUKSIA NOUDATETAAN SÄNTILLLISESTI JA RISTISORSAT YM SAAVAT RAUHASSA OLLA REVIIRILLÄÄN

VUODEN EKA KUUSITIAINEN

VUODEN EKA KUUSITIAINEN

Keskiviikkona 28.4.2021 oli lähes pilvetöntä, lämpöä 6 astetta ja heikkoa tuulta – aluksi luoteesta 5 m/s ja illalla lounaasta 4 m/s. Staijia vajaa 3 tuntia luotsiasemalla ja kiersin saaren itäosat sekä Enskärin. Merellä näkyi mm. 6 kuikkaa, 2 kaakkuria, 4 valkoposkihanhea, 220 allia, 95 mustalintua, 12 pilkkasiipeä, 2 isokuovia ja 24 ruokkia. Saaressa oli kylmän ja kirkkaan yön jäljiltä edelleen niukasti lintuja, mm. 2 harmaasorsaa, 2 ristisorsaa, suopöllö, tuulihaukka, 5 luotokirvistä, isolepinkäinen ja päivän ”parhaana” kappelin yli matalalla koilliseen muuttanut 2kv arosuohaukka, silmän värin perustella koiras. Outi saapui iltapäivällä saareen, samoin myös yli 10 uutta lintuharrastajaa – mm. Söderlingit ja Lammiset. Malmivirta ja lintukuvaajat lähtivät mantereelle. Nyt tuntuu, että ainakin Utön turismissa koronarajoitukset (nekin, jotka ehkä vielä ovat voimassa) ovat mennyttä aikaa, ainakin toistaiseksi… Uusien tulijoiden (Rantanen x 6 jne) toimesta raportoitiin saaresta illalla myös mm. sarvipöllö ja n-pukuinen mustaleppälintu.

2KV AROSUOHAUKKA MUUTTI LÄHELTÄ

2KV AROSUOHAUKKA MUUTTI LÄHELTÄ

Lisää kuvia ja isompina tiedostoina exif-tietoineen löytyy täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.