Lintumäärät pieniä

Torstaina 6.5.2021 matalapaine pudotti ajoittain rankkaakin vesisadetta puoleen päivään saakka. Tuuli oli idästä 4-6 m/s ja lämpöä enimmillään 7 astetta. Staijia niukasti, mutta saari kompattiin – säämuutos sateineen oli tuonut saareen kohtalaisen annoksen uusia pikkulintuja, lähinnä hyönteissyöjiä. Mainittavia havaintoja olivat mm. 5 ristisorsaa, 2 harmaasorsaa, ruskosuohaukka, sinisuohaukka, 4 varpushaukkaa, 7 tuulihaukkaa, nuolihaukka, admuuttohaukka ja Ormskäriä pitkin itäkoilliseen muuttanut haarahaukka – jo kevään viides! Lisäksi nähtiin mm. 9 pikkukuovia, 4 valkovikloa, kevään eka käki ja Miika Alatalo näki illansuussa Kesnäsissä rantaa pitkin lentäneet 2 avosettiä, jotka hävisivät pohjoisen suuntaan. Yritettiin vielä löytää itärannalta, mutta eivät olleet jääneet paikallisiksi. Pikkulinnuista mainittakoon mm. kangaskiuru, 4 pensastaskua, 2 pensaskerttua, 3 hernekerttua, 15 mustapääkerttua, 5 kirjosieppoa, peukaloinen, n. 50 fyllaria, nokkavarpunen ja 2 tilheä. Hotellialueella oleskeli naaraspukuinen mustaleppälintu. Saareen saapuivat illalla lintureissulle Hannu Ruotsalainen ja Petri Vainio.

ENSKÄRILLÄ ON PITKÄÄN OLESKELLUT KANGASKIURU

ENSKÄRILLÄ ON PITKÄÄN OLESKELLUT KANGASKIURU

Perjantaina 7.5.2021 saari oli huomattavasti tyhjentynyt hyönteissyöjistä. Tuuli oli kääntynyt länteen, 6-7 m/s, ja illalla pohjoiseen voimistuen 12 m/s. Päivä oli pilvinen ja kolea ja illansuussa saatiin vähän vesisadetta, lämpöä oli vain 5-6 astetta. Staijia n. 3 tuntia aamulla ja myöhemmin lyhyempiä jaksoja. Saari kompattiin, mutta eteläniemi huonommin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 5 valkoposkihanhea, 5 ristisorsaa, 2 harmaasorsaa, 22 haapanaa, 110 tavia, 620 allia, 105 mustalintua, kaakkuri, 8 kuikkaa, 17 ruokkia, sinisuohaukka, nuolihaukka ja tuulihaukka.

KUIKKAMUUTTO ON TOISTAISEKSI OLLUT KOVIN VAATIMATONTA

KUIKKAMUUTTO ON TOISTAISEKSI OLLUT KOVIN VAATIMATONTA

Aamulla itärannalla oli harmaahaikaran seurassa jalohaikara, joka lähti pohjoiseen ja puolen päivän aikaan toinen jalohaikara muutti Kobbanin yli pohjoiseen. Saaressa nähtiin myös mm. 2 karikukkoa, räystäspääsky, keltavästäräkki, 12 luotokirvistä, koiras sepelrastas, kevään eka pikkusieppo koiras ja 2 naaraspukuista mustaleppälintua. Miika Alatalo lähti aamulla mantereelle.

PENSASTASKUJA ON NÄHTY VASTA KOURALLINEN

PENSASTASKUJA ON NÄHTY VASTA KOURALLINEN

Lauantaina 8.5.2021 oli kaunis kevätpäivä – auringonpaistetta, leppeä 4-6 m/s länsilounainen tuuli ja lämpöä 7 astetta. Staijia n. 3 tuntia aamulla luotsiasemalla ja ahkeraa saarikomppausta. Merellä/muutolla nähtiin mm. 27 tundrahanhea, 176 Anseria, 114 valkoposkihanhea, 2 kaakkuria, 13 kuikkaa (+sp), 21 ruokkia, 2 harmaahaikaraa, kurki, tuulihaukka, 2 suopöllöä, 2 töyhtöhyyppää (jo lounaaseen!), 12 pikkukuovia, 5 mustavikloa ja valkoviklo. Saaresta löytyi mm. kangaskiuru, 2 keltavästäräkkiä, 2 peukaloista, naaraspukuinen mustaleppälintu, punatulkku ja Enskärillä edelleen koiras sepelrastas. Hyönteissyöjiä on edelleen niukahkosti, eniten leppälintuja (n. 10).

KIRJOSIEPPOJAKIN ON OLLUT VAIN MUUTAMIA

KIRJOSIEPPOJAKIN ON OLLUT VAIN MUUTAMIA

Sunnuntaina 9.5.2021 oli kolea ja pilvinen päivä. Lämpöä oli enimmillään 7 astetta ja etelälounainen tuuli puhalsi aamulla 5-6 m/s, myöhemmin 10-12 m/s. Illalla etelästä saapui vesisade. Staijia n. 3 tuntia ja saari kompattiin, Kesnäs vähän huonommin. Merellä nähtiin mm. 38 valkoposkihanhea, 34 kuikkaa (+sp), 26 ruokkia, valkoviklo, mustaviklo ja tumma 2kv kihu, joka jäi lajilleen määrittämättä. Saaresta löytyi mm. 5 ristisorsaa, 2 harmaasorsaa, jänkäkurppa, mustavaris (+4 muuttavaa), tilhi ja 3 räystäspääskyä. Pikkulinnuista mainittavimmat olivat kevään eka satakieli, sinirinta ja rytikerttunen sekä muita kangaskiuru, 4 keltavästäräkkiä, pensaskerttu, 2 kuusitiaista ja 2 punatulkkua.

KEVÄÄN EKA SATAKIELI

KEVÄÄN EKA SATAKIELI

Hyönteissyöjiä oli yöllä tullut jonkin verran lisää, mutta ajankohtaan nähden lintumäärät ovat edelleen pieniä. Mantereelle lähti päivällä paljon väkeä, lintuporukkaa ainakin Vainio, Ruotsalainen, Kinnunen, Knaapi, Laitinen, Lehto, Nieminen, Helander ja Saarnio. Ystävällisesti muistutan jälleen, että itärannan lintujen rauhoitusalueen kulkurajoitukset koskevat kaikkia, myös lintuharrastajia ja lintukuvaajia. Rauhoitusalueen taulujen taakse ja rannalle meno karkottaa tehokkaasti ranta-alueella ruokailevia ja jo pesiviä lintuja ja kaikilla on sen seurauksena vähemmän katsottavaa.

PUNAJALKAVIKLOJEN SOIDIN ON TÄYDESSÄ KÄYNNISSÄ

PUNAJALKAVIKLOJEN SOIDIN ON TÄYDESSÄ KÄYNNISSÄ

Uusimpia kuvia isompina tiedostoina näkyy täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.