Takaisin Utöhön petomuuton keskelle

Torstaina 26.8.2021 palattiin Outin kanssa takaisin Utöhön. Päivä oli sateinen ja tuulinen (idästä 12-17 m/s), lämpöä oli 14 astetta. Ajeltiin aamulla Nauvoon kahville ja vähän käveltiin satama-alueella, kunnes siirryttiin m/s Baldurille. Väkeä tuli melko niukasti, lintuväkeä Nymanin veljekset Jurmoon. Matkalla niukasti havainnointia, Nötössä nähtiin mm. varpushaukka, tuulihaukka ja kalasääski. Utöhän saavuttiin klo 17.50, kevyessä sateessa kotiin ja retkeily jätettiin huomiseen. Saaressa oli Rivaston Ari, joka oli eilen nähnyt ja kuvannut 1kv arosuohaukan (kuva Tiirassa). Mainittakoon vielä, että eilen käytiin Outin kanssa Turussa Wäinö Aaltosen museossa hienossa Anu Pentikin näyttelyssä, sieltä tähän pari kuvaa. Lintujakin oli, kuten näkyy…

ANU PENTIKIN NÄYTTELYÄ

PIENI OSA ANU PENTIKIN NÄYTTELYÄ

wam_02

Perjantaina 27.8.2021 jatkui vielä matalapainesää – pilvistä, ajoittain tihkusadetta ja navakkaa itäkoillista tuulta (8-12 m/s). Lämpöä oli 14 astetta. Staijia runsas tunti aamulla ja kierrettiin Kesnäs, itäosat ja kyläalue. Havaintoja mm. harmaahaikara, 4 tuulihaukkaa, nuolihaukka, 6 varpushaukkaa, ruskosuohaukka ja muuttokahlaajia 33 suokukkoa, 3 tylliä, 2 valkovikloa, rantasipi, meriharakka, taivaanvuohi, 3 suosirriä, nuori isosirri ja 2 pikkusirriä. Merivesi on edelleen korkealla vaikka hiukan onkin laskenut huippuluvuista. Tänään vaihdettiin saunalle uusi lämminvesibroileri ja vanha matkasi kompostorille. Saareen saapui lintureissulle Tapio Lineri vaimonsa kanssa.

TUULIHAUKKA SAALISTAMASSA ÖSTERÄNGILLÄ

TUULIHAUKKA SAALISTAMASSA ÖSTERÄNGILLÄ

Lauantaina 28.8.2021 jatkui koillistuuli – pitkään 8-11 m/s, vasta illalla heikkeni. Taivas oli pilvessä ja aamu/aamupäivä utuista, sumuista ja vähän tihkusadettakin. Lämpöä oli tänään 16 astetta. Linnut, varsinkin petolinnut, lähtivät tänään liikkeelle ja katsottavaa olikin ihan mukavasti. Staijia aamulla n.1,5 tuntia ja päivälläkin useita tunteja. Kesnäs ja saaren itäosat kierrettiin. Nähtiin mm. 8 harmaahaikaraa, kuikka, 6 Gaviaa, 200 mustalintua ja petolintuja merikotkien lisäksi 3 kalasääskeä, 4 ruskosuohaukkaa, sinisuohaukka, 5 mehiläishaukkaa, 40 varpushaukkaa, ampuhaukka, 10 tuulihaukkaa ja 3 muuttohaukkaa (1ad, 2 juv). Lisäksi Lineri näki aamulla 1kv arosuohaukan saunalahden perukassa. Kahlaajia havaittiin isokuovi, 7 suosirriä, 11 tylliä, 2 suokukkoa, 5 valkovikloa, rantasipi, taivaanvuohi, meriharakka ja 3 kapustarintaa. Pikkulinnuista mainittakoon käenpiika, 16 keltavästäräkkiä ja n. 50 pajulintua.

SINISUOHAUKKA ÖSTERÄNGILLÄ

SINISUOHAUKKA ÖSTERÄNGILLÄ

Sunnuntaina 29.8.2021 koillistuuli heikkeni, aamulla 7 m/s, ip:llä tyyntyi. Aurinkoista ja lämmintäkin, 19 astetta. Staijia pitkin päivää, mutta Kesnäs ja itäosakin kierrettiin. Petolintuja muutti hienosti tänäänkin – yli 500 – ja siksi jaksettiin staijata.

VARPUSHAUKKA OLI PÄIVÄN RUNSAIN LAJI

VARPUSHAUKKA OLI PÄIVÄN RUNSAIN LAJI

Nähtiin mm. 11 kuikkaa, 2 harmaahaikaraa, 2 kurkea, 3 käpytikkaa (syksyn ekat), 2 käkeä ja kahlaajia 2 meriharakkaa, 7 valkovikloa, mustaviklo, isokuovi, rantasipi, taivaanvuohi,3 suosirriä ja pikkusirri. Petostaiji tuotti 445 varpushaukkaa, 58 tuulihaukkaa, 3 ruskosuohaukkaa, 2 kalasääskeä, mehiläishaukan, hiirihaukan, ad muuttohaukan, nuolihaukan ja 1kv arosuohaukan, joka vauhdilla pyyhälsi itäniityn ja Kesnäsin läpi merelle lounaaseen. Me katseltiin sitä Österängin reunalta, Rivaston Ari luotsiaseman kalliolta. Syksyn jo kolmas macro, en ole enää laittanut näitä Lintutiedotukseen – sen verran havikset lisääntyneet. Monet näyttävät niitä vielä silti ilmoittavan.
Pikkulinnuista mainittavia mm. syksyn eka pikkusieppo raripuskassa, urpiainen, 8 pensastaskua ja illalla Arin itärannalla havaitsema tsik-sirkku. Yritetään löytää kähmyilijä uudelleen huomenna. Linerit lähtivät iltapäivällä mantereelle.

KOVASSA LÄMPÖVÄREILYSSÄ KAUKAA OTETTU DOKUMENTTI 1kv AROSUOHAUKASTA - RIVASTON ARI OLI LÄHEMPÄNÄ JA SAI PAREMPIA KUVIA (Tiirassa)

KOVASSA LÄMPÖVÄREILYSSÄ KAUKAA OTETTU DOKUMENTTI 1kv AROSUOHAUKASTA – RIVASTON ARI OLI LÄHEMPÄNÄ JA SAI PAREMPIA KUVIA (Tiirassa)

KETTUJA ON NÄKYNYT JOKA PÄIVÄ

KETTUJA ON NÄKYNYT JOKA PÄIVÄ

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina exif-tietoineen löytyy täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.