Takaisin Utöhön – rariovikin raottui!

Keskiviikkona 29.9.2021 oli aika palata Utöhön. Outi jäi vielä hoitamaan flunssaansa kaupunkiin, mutta itse ajelin aamulla Nauvoon. Kävin tapani mukaan kahvilla Nauvon keskustan ainoalla huoltoasemalla – viimeistä kertaa, sillä ikävä kyllä paikka suljetaan tulevana lauantaina taloudellisten vaikeuksien vuoksi. Kun myös vierassataman polttoainejakelu lopetetaan, niin Nauvosta ei kohta enää saa löpöä sen paremmin autoon kuin veneeseenkään. Vaikeaa. Kahvin jälkeen siirryin m/s Baldurille, jonne tuli kohtalaisesti väkeä – lintuporukkaa Utöhön mm. Rami Metsäranta, Petri Ahti, Erkki Jokinen, Ilkka Laitinen, Risto Saranto, Tatu Sikkinen, Jarmo Lehtinen ja Andreas Uppstu. Saaressa oli paikalla jo mm. Jorma Knaapi, Leena Laitinen, Timo Nisula, Kari Vuorinen, Kalle Lindeman, Jarmo Saarnio, Hannu Tammelin, Hilkka Rämänen ja Minna & Markus Varesvuo, ehkä muitakin. Syksyinen ns. rariaika vetää väkeä, muulloinhan on usein hiljaistakin.. Laivamatkalla nähtiin mm. 2 sinisuohaukkaa ja pari varpushaukkaa, ei kummempaa, ja perille saavuttiin klo 15.20. Utössäkin oli varsin hiljaista linturintamalla, tosin oma retkeily jäi vielä väliin, kun illansuu kului kotihommissa – mm. vuoden viimeinen nurmikonleikkuu tuli tehtyä.

MUSTAPÄÄKERTTUJA ON YLLÄTTÄVÄN NIUKASTI

MUSTAPÄÄKERTTUJA ON YLLÄTTÄVÄN NIUKASTI

Torstaina 30.9.2021 oli pääosin pilvistä, vähän auringonpilkettä tosin iltapäivällä, ja tuulista: kaakkoistuulta 10-12 m/s. Lämpöä oli 11 astetta. Staijia pari tuntia luotsiasemalla ja isolla porukalla kun oltiin, niin koko saari tuli kompattua. Nähtiin mm. 2 kuikkaa, 13 pilkkasiipeä, 30 mustalintua, 5 allia, ruokki, 3 harmaahaikaraa, 2 kapustarintaa ja petolintuja ruskosuohaukka, 5 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, ampuhaukka, 2 nuolihaukkaa ja nuori muuttohaukka.

JOKUNEN KIRJOSIEPPOKIN ON VIELÄ SAARESSA

JOKUNEN KIRJOSIEPPOKIN ON VIELÄ SAARESSA

Pikkulinnuista mainittavia olivat 2 kangaskiurua, peräti n. 50 peukaloista, 4 rautiaista, 5 leppälintua, kivitasku, 2 hernekerttua, 2 mustapääkerttua, 2 pajulintua, harmaasieppo, 3 kirjosieppoa, pikkusieppo, 3 puukiipijää, isolepinkäinen ja nokkavarpunen. ”Nokkanisse” käväisi myös meidän saunan juoma-altaalla kuvattavana. Saareen saapui illansuussa lisää lintuväkeä, mm. Timo Lintula, Sam Salin, Marko Heiskanen, Ilkka Vatanen, Jukka Vilen, Marjatta Suominen, Ilpo Aalto ja Heikki Korpelainen.

NOKKAVARPUNEN LÄYSI MEIDÄN SAUNANKULMAUKSEN

NOKKAVARPUNEN LÖYSI MEIDÄN SAUNANKULMAUKSEN

nokkavarpunen_04_Korppoo_09_21

Perjantaina 1.10.2021 oli puolipilvistä ja edelleen tuulista – voimakas etelävirtaus, 11-13 m/s (puuskat 15), puhalsi koko päivän. Lämpöä oli 13 astetta, ilma vähän utuinen. Staijia ja koko saaren komppausta. Mainittavia olivat mm. kuikka, 5 kaakkuria, ruokki, 3 harmaahaikaraa, 2 kapustarintaa, tylli, 2 lehtokurppaa ja petolintuja nuori mehiläishaukka, sinisuohaukka, 7 varpushaukkaa, 5 tuulihaukkaa, 2 ampuhaukkaa, nuolihaukka ja nuori muuttohaukka. Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. 2 kangaskiurua, myöhäinen lapinkirvinen, 60 peukaloista, 5 leppälintua, 3 mustapääkerttua, pajulintu, harmaasieppo, kirjosieppo, 2 puukiipijää ja 2 isolepinkäistä. Illalla saareen saapuivat Kirsi Nisula kaverinsa kanssa sekä Kuusiston Kimmo. Mantereelle lähtivät aamulla Nisulan Timo ja Andreas Uppstu.

HARMAASIEPPOJA VIIVYTTELEE VIELÄ

HARMAASIEPPOJA VIIVYTTELEE VIELÄ

Lauantaina 2.10.2021 jatkui eteläkaakkoinen navakka tuuli, 9-12 m/s. Lämpöä oli 12 astetta ja taivas puolipilvinen. Staijia pari tuntia ja koko saari kompattiin. Nähtiin mm. 4 kuikkaa, harmaahaikara, nuori pikkulokki, lehtokurppa, 3 taivaanvuohta, suopöllö ja petolintuja 5 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, ampuhaukka ja eilinen mehiläishaukka, joka yöpyi ilmeisesti Ormskärissä. Huuhkaja patsasteli illalla Kobbanilla. Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. metsäkirvinen, lapinkirvinen, 3 puukiipijää, isolepinkäinen, nokkavarpunen, 2 mustapääkerttua, leppälintu, 20 peukaloista, 9 tiltalttia, 3 pajulintua, harmaasieppo, 5 pikkusieppoa, isokäpylintu ja aamulla Enskäriltä lentoon noussut isokirvinen, joka lensi äännellen Patteriniemen suuntaan, ei löydetty enää myöhemmin. Illansuussa Japi löysi vielä kyläalueelta naaraspukuisen sinipyrstön, joka piilotteli taitavasti talojen pihoilla – kaikki eivät lintua päässeet näkemään ja joillekin havis jäi äänen varaan. Itse näin linnun hyvin, mutta kuvaa kähmystä linnusta ei tällä kertaa saatu. Tämän syksyn 2. ja kaikkien aikojen 17. tarsiger Utössä. Aamulla mantereelle lähtivät Knaapi, Laitinen, Tammelin, Rämänen, Saranto, Vuorinen ja Lindeman ja iltapäivällä saapuivat Outi sekä lintureissulle Jouni Rautanen.

HIPPIÄISIÄ ON NYT RUNSAASTI

HIPPIÄISIÄ ON NYT RUNSAASTI

Sunnuntai 3.10.2021 oli mainio lintupäivä! Sää oli pääosin pilvinen ja navakka (12-14 m/s) kaakkoistuuli puhalsi, mutta lintuja liikkui silti mukavasti. Lämpöä oli 13 astetta. Staijia ja koko saaren komppausta, aikaa riitti myös kuvaamiselle. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 710 valkoposkihanhea (10a), 144 tundrahanhea (3a), 4 metsähanhea ja 80 A/B, lisäksi 145 merimetsoa,  laulujoutsen, 8 jouhisorsaa, 19 haapanaa, 55 tavia, 18 mustalintua, 3 pikkulokkia ja petolintuja 9 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, 6 ampuhaukkaa, 9 sinisuohaukkaa, kalasääski ja 2 nuorta muuttohaukkaa. Muuttavia olivat myös n. 500 sepelkyyhkyä, 21 uuttukyyhkyä, 10 metsäkirvistä, 2 haarapääskyä, 4 kapustarintaa ja Fladanin pintaa viilettänyt 5 merisirrin parvi.

MUUTAMA PAJULINTUKIN ON VIELÄ, MUTTA FYLLARIT OVAT YLEISESTI OTTAEN VÄHISSÄ

MUUTAMA PAJULINTUKIN ON VIELÄ, MUTTA FYLLARIT OVAT YLEISESTI OTTAEN VÄHISSÄ

Saaresta löytyi mm. 2 taivaanvuohta, jänkäkurppa, lehtokurppa, 2 harmaahaikaraa, luhtakana eikä pikkulintupuolikaan ollut huono – mm. 2 kangaskiurua, 4 leppälintua, 2 harmaasieppoa, 2 pikkusieppoa, 2 puukiipijää, 9 pikkuvarpusta, hernekerttu, kivitasku, pajulintu, 4 tiltalttia, isolepinkäinen, nokkavarpunen ja puolenpäivän jälkeen kylän yli äännellen lentänyt isokirvinen, joka jäi joksikin aikaa paikalliseksi kylän rantaniitylle. Ehkä sama lintu kuin eilen. ”Päivän laji” oli kuitenkin Sam Salinin koulun pihapuista löytämä tulipäähippiäinen, Utön viides. Lähes kaikki onnistuvat onneksi näkemään linnun. Mantereelle lähti puolilta päivin paljon väkeä, lintuporukkaa mm. Lintula, Salin, Heiskanen, Sikkinen, Lehtinen, Ahti, Metsäranta, Jokinen, Laitinen, Aalto ja Korpelainen.

TULIPÄÄHIPPIÄINEN ILAHDUTTI KAIKKIA

TULIPÄÄHIPPIÄINEN ILAHDUTTI ISOHKOA JOUKKOA

tulipääpaikka_02_Korppoo_10_21

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina exif-tietoineen löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.