Katsomista riittää

Torstaina 7.10.2021 oli edelleen lämmintä, lähes 14 astetta, ja etelälounaista tuulta 9-10 m/s. Aamu oli sumuinen ja pilvinen, iltapäivä selkeä. Staiji jäi tänään vähälle, mutta saarta kompattiin ahkerasti. Nähtiin mm. sepelhanhi, lapasotka, 4 harmaahaikaraa, 5 sinisuohaukkaa, 15 varpushaukkaa, 3 piekanaa, 5 tuulihaukkaa, 2 ampuhaukkaa, ad muuttohaukka, 2 jänkäkurppaa, 4 taivaanvuohta, 8 haarapääskyä, 2 isolepinkäistä ja suopöllö.

ISOLEPINKÄISIÄ ON LIKI PÄIVITTÄIN

ISOLEPINKÄISIÄ ON LIKI PÄIVITTÄIN

Saaressa oli jälleen mukavasti pikkulintuja, mainittakoon mm. 3 kangaskiurua, lapinkirvinen, 6 metsäkirvistä, edelleen isokirvinen itäniityllä, 40 peukaloista, 12 leppälintua, pensastasku, hernekerttu, 14 mustapääkerttua, 120 tiltalttia, 7 pajulintua ja vilkasliikkeinen taigauunilintu (välillä Enskär-Handel). Itäniityllä, hautausmaan lähellä, nähtiin muutamaan otteeseen sirkkalintu, jonka laji jäi auki – varmaan kuitenkin pensassirkkalintu. Muita olivat vielä 2 harmaasieppoa, pikkusieppo, 17 pyrstötiaista, 5 puukiipijää, 2 lapinsirkkua ja n. 500 vihervarpusta. Tulipäähippiäinen oleskeli edelleen jo tutulla paikalla lammashaan reunalla, viihtyi usein tammessa. Yökuuntelulla Kimmo kuuli 2 valkovikloa ja näki sarvipöllön. Illansuussa saareen saapuivat lintureissulle Jarmo Laine ja Ismo Hyvärinen.

PUUKIIPIJÄT MUUTTAVAT NYT

PUUKIIPIJÄT MUUTTAVAT NYT

Perjantaina 8.10.2021 oli pilvistä ja merelle huono näkyvyys, lounaistuuli puhalsi 8-10 m/s koko päivän. Lämpöä oli 11 astetta. Staiji jäi taas melko vähälle, mutta saari kompattiin huolellisesti. Nähtiin mm. 7 metsähanhea, 7 sepelhanhea, kuikka, 3 Gaviaa, 2 ruokkia, selkälokki, harmaahaikara, 3 sinisuohaukkaa, 10 varpushaukkaa, myöhäinen kalasääski, 6 tuulihaukkaa, jänkäkurppa, 4 taivaanvuohta, lehtokurppa ja 2 suopöllöä. Pikkulintuja oli jälleen mukavasti, mm. 3 kangaskiurua, 10 metsäkirvistä, lapinkirvinen edelleen, 30 peukaloista, 8 leppälintua, pensastasku edelleen, hernekerttu, lehtokerttu, 12 mustapääkerttua, 7 pyrstötiaista, 6 puukiipijää, 4 tikliä ja 3200 muuttavaa peippoa.

MUUTAMA KANGASKIURU ON VIIHTYNYT JO PIDEMPÄÄN SAARESSA

MUUTAMA KANGASKIURU ON VIIHTYNYT JO PIDEMPÄÄN SAARESSA

Tulipäähippiäinen oli edelleen paikalla, ajoittain ”vakiotammessaan” lammashaan reunalla ja myös isokirvinen nähtiin edelleen useita kertoja itäniityllä. Iltapäivällä Vapenlagretin luota löytyi maasta ruokailemasta taigauunilintu, joka heikon ekan siipijuovan takia antoi vähän humeimaisen vaikutelman. Oli kuitenkin muiden tuntomerkkien perusteella ino. Mainittakoon vielä majakan juurelta aamulla kuolleena löytynyt luhtakana, törmäyksen uhri. Illalla saareen saapui mm. Ossi Öhman perheineen, Pekka Vainio kavereineen sekä Jussi Jauhiainen.

TAIGAUUNILINTU RUOKAILI MAASSA

TAIGAUUNILINTU RUOKAILI MAASSA

KUOLLUT LUHTAKANA LÖYTYI MAJAKAN JUURELTA

KUOLLUT LUHTAKANA LÖYTYI MAJAKAN JUURELTA

Lauantaina 9.10.2021 oli edelleen pilvistä ja nyt heikkoa sadettakin pitkin päivää. Näkyvyys merelle oli huono. Lämpöä tasaiset 12 astetta ja lounaistuulta 7 m/s. Yritettiin staijata pitkin päivää ja saarikin kompattiin kokonaan. Nähtiin mm. 7 sepelhanhea, 13 allia, 2 mustalintua, 10 pilkkasiipeä, kaakkuri, ruokki ja petolintuja 4 sinisuohaukkaa, 8 varpushaukkaa, 4 piekanaa, 6 tuulihaukkaa, 2 ampuhaukkaa ja ad muuttohaukka. Havaittiin myös harmaahaikara, jänkäkurppa, 4 taivaanvuohta, huuhkaja, 2 sarvipöllöä, suopöllö ja 2 isolepinkäistä. Pikkulintuja oli edelleen varsin mukavasti, mm. 3 kangaskiurua, 4 metsäkirvistä, lapinkirvinen, 40 peukaloista, 11 leppälintua, pensastasku edelleen, 4 hernekerttua, lehtokerttu, 15 mustapääkerttua, 60 tiltalttia, 2 pajulintua, harmaasieppo, 25 pyrstötiaista ja 4 puukiipijää. Vanhat tutut raritkin olivat yhä paikalla – tulipäähippiäinen lammashaan reunatammessa ja isokirvinen itäniityllä.

VESISATEESSA OTETTU KUVA ITÄNIITYN ISOKIRVISESTÄ

VESISATEESSA OTETTU KUVA ITÄNIITYN ISOKIRVISESTÄ

Kimmo kuunteli yömuuttoa koko iltayön ja havaitsi mm. luhtakanan, rantasipin, suosirrejä ja yli 3200 laulurastasta. Me Outin kanssa vietettiin rennosti iltaa kyläilemällä Varesvuolla. Päivän lajimäärä oli 84, joista aikarajoitusten takia saaripinnakisaan saimme laskea 79 lajia. Muut kisaajat olivat lajimäärineen: Säppi 82, Lågskär 77, Domarkobben 72, Jurmo 65 ja Isokari 61. Mantereelle lähtivät aamulla Lindroos, Lumio, Lunden, Kormano, Vuokko, Haataja, Jokinen, Palojärvi, Rasp, Luhtala, Sassi, Vesaoja ja Helin.

PENSASTASKU ON PYSYTELLYT ITÄNIITYLLÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

PENSASTASKU ON PYSYTELLYT ITÄNIITYLLÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Sunnuntaina 10.10.2021 oli jälleen pilvistä ja tuulista (lounaasta 10-13 m/s), lämpöä oli 12 astetta. Pitkästä aikaa hyvä näkyvyys merelle ja siksi staijattiin runsaat 3 tuntia. Koko saari kierrettiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 6 sepelhanhea, 825 haahkaa, 575 allia, 28 mustalintua, 28 kuikkaa, 18 Gaviaa, härkälintu, 3 ruokkia ja tp etelänkiisla kauniisti Pattaskärin rantaa pitkin etelälounaaseen. Petolintuja nähtiin merikotkien lisäksi 4 sinisuohaukkaa, 12 varpushaukkaa, 10 piekanaa, 7 tuulihaukkaa, 3 ampuhaukkaa ja muuttohaukka. Kahlaajia nähtiin 4 kapustarintaa, taivaanvuohi, lehtokurppa ja 7 merisirriä Pattskärin pohjoiskärjen luodoilla. Lisäksi nähtiin mm. suopöllö, 89 kurkea ja 2 isolepinkäistä. Pikkulintujakin löytyi, mm. 3 kangaskiurua, lapinkirvinen edelleen, 20 peukaloista, 8 leppälintua, pensastasku edelleen, kivitasku, hernekerttu, 11 mustapääkerttua, 50 tiltalttia, 2 pajulintua, 31 pyrstötiaista ja nokkavarpunen. Itäniityllä nähtiin edelleen isokirvinen ja lammashaan nurkalla havaittiin edelleen tulipäähippiäinen, joka käväisi iltapäivällä myös meidän pihalla (toinen havis ko. lajista pihallamme). Iltapäivällä löytyi vielä taigauunilintu kylän keskeltä, vilkkaasti liikkunut ino kulki vauhdikkaasti kaupan suuntaan pihaamme viistäen. Nyt ei ehditty kuvia saamaan, mutta selvästi eri yksilö kuin pari päivää sitten. Mantereelle lähti tänään melko paljon väkeä, myös mm. Pekka Vainio kavereineen sekä Jarmo Laine.

TULIPÄÄHIPPIÄINEN KÄVÄISI MEIDÄN MEREN PUOLEN KAHVIPAIKAN VIEREISESSÄ KATAJASSA

TULIPÄÄHIPPIÄINEN KÄVÄISI MEIDÄN MEREN PUOLEN KAHVIPAIKAN VIEREISESSÄ KATAJASSA

Uusimmat kuvat löytyvät isompina tiedostoina exif-tietoineen täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.