Pihabongausta(kin) Utössä

Torstaina 26.1.2012 pääsimme vihdoin Outin kanssa lähtemään kohti Utötä. Päivä oli pilvinen, kevyttä lumisadettakin saatiin alkumatkalla, tuuli oli kaakosta 9 m/s ja pakkasta 2-3 astetta. Nauvossa koluttiin kauppa ja kahvila kunnes siirryttiin tuttuun m/s Eivoriin. Väkeä ei nyt ollut paljoa, lintuporukkaa ei lainkaan, mutta luontokuvaajia lähes kymmenen tulossa Utöseen. Matkalla mainittavimmat olivat haahka ja 2 riskilää Bokullan luona sekä pari merikotkaa. Jäätä ei näkynyt reitin varrella missään – kovin on erilaista kuin parina edellisenä talvena! Utöseen saavuttiin klo 15.45, täytettiin linturuokinnat ja tehtiin vielä pikainen kävelykierros itäpäässä kunnes pimeys laskeutui. Nähtiin mm. 16 naurulokkia, 8 räkättiä ja 2 mustarastasta. Pyry ja k:nit olivat eilen nähneet lehtokurpan ja saaressa jo muutaman päivän ollut Ruohosen Laura oli havainnut mm. 2 sarvipöllöä ja kanahaukan.

MUSTAPÄÄKERTTUNAARAS VIIHTYY EDELLEEN SAARESSA

Perjantaina 27.1.2012 kierreltiin likimain koko valoisa aika ulkona, meristaijaus ei juurikaan tuottanut tulosta. Taivas oli pilvessä ja kevyttä lumisadetta pitkin päivää, pakkasta oli lähes 5 astetta ja tuuli edelleen kaakosta 8 m/s. Satamalahdella vesilintumäärä hiljalleen kasvaa, nyt mm. 15 merimetsoa, 12 kyhmyjoutsenta, 6 tukkasotkaa, 130 telkkää, naaras-uivelo, 12 isokoskeloa, 2 tukkakoskeloa ja 16 naurulokkia. Saarikierroksella nähtiin mm. merikotka, sarvipöllö kompostorin tien varrella, kiuru edelleen, punarinta museon lähellä, 9 mustarastasta, 16 räkättiä, laulurastas jälleen lammashaassa, punakylkirastas hotellilla, 38 tilheä, pikkuvarpunen ja urpiainen. Toissapäiväinen lehtokurppakin nähtiin tänään pariin otteeseen.

SARVIPÖLLÖJÄ ON ILMESTYNYT UTÖSEEN, AINAKIN PARI YKSILÖÄ

Lauantaina 28.1.2012 oli vähän valoisampi päivä, varsinkin iltapäivällä. Jopa aurinkoa oli hetkittäin näkyvissä, pakkasta 4 astetta ja tuuli sitkeästi kaakossa 9 m/s. Komppausta plus pihabongaus aamupäivällä ja kasaan saatiin tunnissa 22 lajia, joista BirdLifen listan lisälajeja 17 mutta kaavakkeelle mahtuu vain 15 lisälajia… Ei ole kaavaketta suunniteltu ulkosaaristopihoja varten! Mainittavimpia merilajeja olivat tänään mm. 13 merimetsoa, laulujoutsen, 4 tukkasotkaa, 110 telkkää, uivelo, 7 tukkakoskeloa ja 16 naurulokkia. Saaressa havaittiin mm. merikotka, 2 mustarastasta, 24 räkättiä, punarinta, mustapääkerttu, kiuru, pikkuvarpunen, lehtokurppa edelleen sekä 2 sarvipöllöä, nyt kompostorilla ja museon luona. Itärannan sinisorsaparvessa uiskenteli oudon tumma sinisorsa, lennossa en sitä kuitenkaan päässyt näkemään. Helstolan Jari saapui illansuussa saareen.

VANHAT TALVIPUKUISET NAURULOKIT OVAT USEIN ALAPUOLELTA VÄHÄN PUNERTAVIA

Sunnuntaina 29.1.2012 lähdettiin taas mantereelle töihin. Tuuli oli edelleen kaakosta 8 m/s ja taivas oli nyt aurinkoinen, pakkasta 3 astetta. Ennen laivan lähtöä nähtiin mm. 2 haahkaa (toinen koiras), ruokki, riskilä, koiras-uivelo ja peippo. Matkalla Pärnäisiin melko niukasti tarkkailua mutta havaittiin sentään 3 riskilää, 2 merikotkaa ja Nötössä alli. Päivitänkin taas jo täältä mereltä. Tämä eteläinen saaristo on edelleen lähes lumeton ja jäätä ei näy Eivorin reitin varrella missään – auringonpaisteessa jopa vähän keväinen fiilis!

MUSTARASTAAT VIIHTYIVÄT RANTAKIVIKOSSA

 

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.