Sumua, tyyntä ja tuulta

Perjantaina 24.2.2012 oli jälleen vaihteleva keli: aamulla pilvipoutaa ja heikko SE-tuuli (3-4 m/s), klo 10 jälkeen levisi paksu sumu saaren päälle useaksi tunniksi kunnes illansuussa oli taas vähän selkeämpää. Staijausta minkä sumulta näki plus kierrettiin koko saari. Mereltä ehdittiin havaita mm. 55 merimetsoa, lapasotka, 6 haahkaa (2k4n), n.600 allia, mustalintu, 13 pilkkasiipeä, 20 tukkakoskeloa, 3 naurulokkia, 8 ruokkia ja 18 riskilää. Ihan jo mukavaa liikettä näin helmikuulle. Saaressa nähtiin mm. 3 mustarastasta, 13 räkättiä, kevään eka kottarainen, 5 pikkuvarpusta, 5 peippoa, peräti n. 200 talitiaisia ja n. 60 sinitiaista (muutolta tulleita tiaisia?). Lisäksi Outin kanssa löydettiin 2 sarvipöllöä, joista toinen jäi mukavasti näytille telttapaikan mäntyihin. Tänään tehtiin talvilintulaskennan ns. kevätlaskenta, lajeja kertyi 29 ja yksilöitä 1343. Sumu vähän verotti. Illalla saareen saapuivat Metsärannan Rami, Petri Ahti ja Ilkka Laitinen.

SUMUSSA OTETTU HEIKKOTASOINEN KUVA SARVIPÖLLÖSTÄ TELTTAPAIKAN MÄNNYISSÄ

Lauantai 25.2.2012 ”valkeni” tiukan sumuisena, näkyvyys vain 400 metriä. Kaakkoistuuli oli heikko ja lämpötila lähellä nollaa. Tiheä sumu jatkui pitkälle iltapäivään mutta klo 15-16.30 välillä pystyttiin tapittamaan merelle luotsiasemalta. Eikä ihan turhaan sillä nähtiin mm. tp-kuikka uimassa sataman ulkopuolella, 2 muuttavaa koirashaahkaa, 4 riskilää, 16 tukkakoskeloa, pilkkasiipi ja 2 allia. Pattskärin takaa löytyi luodoilta piipertämästä 11 merisirriä ja mereltä lounaasta saapui 11+1 naakkaa, kevään ensimmäiset nekin. Saaressa havaittiin mm. 9 räkättiä, 3 mustarastasta, 10 pikkuvarpusta, 5 peippoa ja tilhi. Illalla pyrytti lunta ja tuuli alkoi nopeasti voimistua pohjoisen suunnasta. Ennen yötä tuuli olikin puuskissa jo 23 m/s. Herkuttelimme illalla tänä aamuna verkoista saadulla taimenella.

NÄKYVYYS OLI AJOITTAIN JOPA NÄIN HYVÄ...

Sunnuntaina 26.2.2012 lähdimme joksikin aikaa mantereelle. Pohjoistuuli puhalsi yhä 12-14 m/s ja pakkastakin oli 3 astetta. Ennen laivan lähtöä ehdittiin Utössä nähdä mm. 5 laulujoutsenta, 5 riskilää, n. 70 allia, 4 haahkaa, 2 tukkakoskeloa, tp-kuikka nyt sukeltelemassa  satamalahdella, 2 merikotkaa, kottarainen ja 25 naakkaa. Laivamatkalla tarkkailu jäi vähän tavanomaista vähemmälle jäätävän kylmän vastatuulen takia, mainittavaa vain pari merikotkaa. Kyhmyjoutsenia, isokoskeloja ja telkkiä on jään reunan tuntumassa jo paljon. Päivitän tämän taas laivalta, Nötön pohjoispuolelta.

VIELÄ TOINEN SUMUKUVA KYLÄALUEELTA

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.