Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja sieltä m/s Utölle, johon tuli niukasti väkeä (kuten yleensäkin lauantaisin). Lintuväkeä Utöhön tuli mm. Yrjö Tonteri, Olli Sihvola, Terho Jalonen ja Anne-Marie Ahonen. Matkalla ei tehty kummempia havaintoja – luoteistuulta oli 7-8 m/s ja lämpöä 10 astetta. Utössä oli runsaasti lintuporukkaa, tuttuja mm. Nisulan Kirsi edelleen sekä Ville Wallinmaa, Kimmo Kuusisto ja Jussi Jauhiainen. Pienellä iltakierroksella saaren itäosassa näimme mm. 10 punakuiria ja valkoviklon, päivällä oli nähty mm. sepelrastas ja etelänkiisla.

Kyitä on näkynyt muutama, rantakäärmeitä vähän useampi ja yksi lepakko keskipäivällä

Sunnuntaina 12.5.2024 oli pääosin aurinkoista, lämpöä 10 astetta ja aamulla 4 m/s pohjoistuulta, myöhemmin hyvin heikkoa etelä-lounaistuulta. Staijia lähes 4 tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä/muutolla nähtiin mm. 330 valkoposkihanhea, 300 A/B, 950 allia, 155 mustalintua, kaakkuri, 237 kuikkaa, 178 Gaviaa, 53 ruokkia, etelänkiisla, 4 harmaahaikaraa, 4 pikkulokkia, 9 pikkukuovia, 179 punakuiria, tuulihaukka ja nuolihaukka. Päivän erikoisin episodi tapahtui klo 10.30, jolloin saaren yli muutti lähes 200 valkoposkihanhen parvi kohti koillista. Huomattiin parvi vähän myöhään ja vastavalon puolelta, eikä noteerattu sen enempää. Mutta n. 15 min myöhemmin sama parvi muutti Jurmon yli ja siellä skarpit havainnoitsijat plokkasivat valkoposkien joukosta 2 tiibetinhanhea. Vähän myöhemmin ilmeni, että Tonteri, Sihvola, Jalonen ja Ahonen olivat Utössä nähneet  parven pikaisesti itärannan suunnasta, enemmän myötävalosta, ja Ahonen oli ottanut parvesta useita kuvia. Ja ”bingo” – kuvistahan löytyivät nuo 2 tiibettiläistä valkoposkien joukosta eli laji oli kuvattu Utön maaperältä! Laji no 310 saareen.

Valkoposkihanhien joukossa tiibetinhanhi 2. ja 4. vasemmalta. Kuvasta kiitos Anne-Marie Ahoselle!

Kierroksilla havaittiin myös mm. 2 suopöllöä, 8 lapasotkaa, n-pukuinen allihaahka jälleen Fladanilla, 2 teertä (k,n), lapinsirri, suosirri, karikukko, liro, käki ja tilhi. Pikkulinnuista ja rastaista mainittavia olivat 8 keltavästäräkkiä, satakieli, 4 sinirintaa, naaraspukuinen mustaleppälintu, 2 rytikerttusta, sirittäjä, punatulkku, nokkavarpunen ja sepelrastas, ilm nuori koiras. Lisäksi illansuussa Kimmo löysi kylältä laulavan koiras keltahempon, joka sittemmin nähtiin useassa paikassa. Tänään nähtiin myös kevään ekat poikueet: 2 merihanhiemoa ja 9 poikasta. Mantereelle lähti tänään runsaasti väkeä ml. useita lintuharrastajia, mm. Jauhiaisen Jussi. Olipa mukava lintupäivä!

Koiras keltahemppo kylän puissa

Uusimmat kuvat isompina täällä: https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...