Jääkuikka, kuirimuuttoa ja nokivaris

Sunnuntai 6.5.2012 oli edelleen hiljainen lintupäivä. Aamulla staijausta kirkkaalle merelle vajaa kolme tuntia ja mainittavana saaliina vain 8 kuikkaa, 26 ruokkia ja merikihu. Tosi hiljaista oli vaikka tuulikin – lounaasta 5 m/s – oli ihan kelvollinen. Muuttavana nähtiin myös mm. 3 piekanaa ja tuulihaukka, lisäksi 3 liroa ja karikukko. Saaressa niukasti pikkulintuja, joista maininnan saavat satakieli pihallamme, sinirinta, peltosirkku, pikkulepinkäinen sekä kirjosiipikäpylintu edelleen, nyt aamulla luotsitalon lähellä. Mantereelle lähti tänään iso joukko lintuharrastajia ja kuvaajia, saareen jäivät lisäkseni Kuusiston Kimmo, Laaksosen Juha, Rauno Laine, Jouni Nummenpää, Juha Vuorinen ja Varesvuon Markus. Iltalaivalla paikalle saapuivat Lumiaron Riku ja Päivi sekä Kallion Erkki.

MUSTAKURKKU-UIKUT TAISTELEVAT SAAREN HARVOISTA PESIMÄPAIKOISTA

Maanantaina 7.5.2012 vallitsi täydellinen turistikeli. Yö oli kylmä mutta päivällä 8.5 lämpöastetta, pilvetöntä ja tuuletonta. Aamulla staijausta luotsiasemalla runsaat 3 tuntia, myöhemmin komppausta ja jokunen kuvakin syntyi. Merellä hiljaista mutta jotakin sentään: kuikka 6 (ainoastaan!), alli n. 1300, ruokki 4, merikihu 3, valkoposkihanhi, räyskä, kurki, pikkukuovi ja muutama hieno punakuiriparvi – 4+120+30+46+62 eli 262 yksilöä, pääosin saaren itäosan päältä. Aamun kruunasi jp-jääkuikka, joka muutti klo 09.00 kuikan kanssa eteläniemen vierestä itään – nokka loistaen aamun myötävalossa. Saaressa nähtiin mm. 6 mustakurkku-uikkua, 4 karikukkoa, varpushaukka ja huuhkaja Kobbanilla. Pikkulinnuista mainittakoon peltosirkku edelleen, keltavästäräkki, satakieli, sinirinta, harmaasieppo, 15 pensastaskua, pensaskerttu, 2 hernekerttua, 10 mustapääkerttua, 25 leppälintua, mustaleppälintu, kangaskiuru, 2 rautiaista, pikkulepinkäinen ja pensassirkkalintu, joka sirisi muutaman säkeen luotsimäen reunalla. Kuusiston Kimmo ja Laine, Nummenpää, Vuorinen lähtivät aamulaivalla mantereelle.

HAAHKOJA ON PITKIN JA POIKIN SAARTA

Tiistaina 8.5.2012 kaunis sää jatkui – heikko (5 m/s) etelätuuli, taivas lähes pilvetön ja edellistä lämpimämpi yö. Aamulla staijausta klo 05.30-9.00 luotsiasemalla ja itse lähdin klo 13 m/s Eivorilla piipahtamaan mantereelle. Aamulla nähtiin muuttavana mm. 10 kuikkaa, 2 Gaviaa, 6 ruokkia, 6 merikihua, 2 valkovikloa, 17 (1a) pikkukuovia ja punakuireja hienosti 55+100+160+59 eli 374 yksilöä. Saaressa eilistä runsaammin hysyjä – ennen lähtöäni nähtiin mm. satakieli, 3 sinirintaa, 2 pikkusieppoa (n-puk), mustaleppälintu (n-puk) ja lisäksi 2 karikukkoa, huuhkaja, käki, uuttukyyhky ja tikli. Patteriniemi – Kesnäs alueella käväisi aamulla n. 20 minuutin ajan nokivaris, jota katsottiin myötävalossa koko porukalla ja josta saatiin jonkinmoisia dokumenttikuvia. Äänteli samalla tavalla kuin tavallinen varis ja kaikki muutkin tuntomerkit viittaavat vahvasti nokivarikseen. Katsotaan mitä RK aikanaan päättää.. Saareen saapui tänään mm. Tittosen Jouni ja 4-5 muuta ornia. Laivamatkalla Pärnäisiin ei kertynyt kummempia haviksia.

PUNAKUIRIPARVET OVAT HIENOJA

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...