Joulu Nummella, uusi vuosi Utössä

23.-26.12.2024 vietimme joulua vanhan tavan mukaan Outin kotitalolla Nummella, useiden sukulaisten kera. Säät olivat koko ajan kurjia: sumua, tihkusadetta, pimeää ja liukasta ja lämpöä pari-kolme astetta. Ei talvesta juurikaan tietoa, maasto oli lähes lumeton lisäten vaan pimeyttä. Onneksi joulutunnelma ja joulun ruuat ja herkut olivat jälleen ihan priimaa ja aika riensi mukavasti. Joka päivä myös ulkoilua, mutta lintumaailma oli hyvin hiljainen. Töllinkosken koskikaraakaan ei tänä vuonna löytynyt.

Sen verran testasin uutta kamerarunkoa Nummella, että kuvasin oravan..

Lauantaina 28.12.2024 lähdettiin Turussa käynnin jälkeen takaisin kotiin Utöhön. Sää oli edelleen plusasteilla ja paksu sumu vaivasi koko päivän. Niinpä laivamatka kului sisätiloissa, väkeä oli kohtalaisesti – mm. myös Varesvuon Markus ja Minna tulivat Utöhön. Saaressa oli paikalla lintuväkeä Janne Suominen ja Helge Wikström. Huomenna toivottavasti jo näkyy lintujakin pitkästä aikaa.

Hienoa kun pääsee taas Utöhön lintuja staijaamaan

Sunnuntaina 29.12.2024 oli edelleen ”tuhruinen” ja aika pimeä päivä, näkyvyys merelle oli kehno. Lämpöä oli lähes 6 astetta ja lounaistuulta 12-14 m/s, puuskissa 18. Staiji jäi väliin, mutta saarta kompattiin ahkerasti. Nähtiin mm. Fladanin sotkaparvessa 56 tukkasotkaa ja 27 lapasotkaa, koiras teeri, naakka, 46 räkättiä, 4 taivaanvuohta ja itärannalla 22 merisirriä paikallisena. Pikkulintuja nähtiin mm. 7  peukaloista, rautiainen, niittykirvinen, luotokirvinen ja pikkuvarpunen. Päivän laji oli kuitenkin rantasipi, joka myös teetti ”töitä”! Tämän huippumyöhäisen rantasipin Brita ja Vili (Willströmit) olivat nähneet koulun lähellä jo 26.12. ja oltuaan jonkun päivän kateissa Vili näki linnun uudestaan tänään kylän rannassa (josta katosi) ja Helge Wikström näki saman sipin ip:llä itärannalla, josta taas nopeasti katosi. Vasta myöhään iltapäivällä onnistuimme Suomisen Jannen kanssa näkemään linnun kun se näytti jäävän yöksi koulun portin viereen, ison lammikon reunoille. Valon hiipuessa kuvat jäivät vielä saamatta. Taitaa olla kautta aikain kolmanneksi myöhäisin rantasipi Suomessa.

Itärannalle kun ehti niin merisirrejä löytyi!

Maanantaina 30.12.2024 säätyyppi vaihtui – pääosin oli aurinkoista, länsituulta 9-12 m/s ja lämpöä oli aamulla vielä 4, illalla 2 astetta. Vajaan tunnin staiji luotsiasemalla, muuten saarikomppausta. Nähtiin mm. 22 lapasotkaa, naakka, 6 räkättirastasta, 10 mustarastasta, punakylkirastas ja yhteensä 54 merisirriä, niistä 40 itärannalla ja 14 Trattenilla. Saaressa oli aika monipuolisesti talvehtivia pikkulintuja, mm. 2 niittykirvistä, luotokirvinen, kangaskiuru, västäräkki (itärannalla), 7 peukaloista ja rautiainen. Eilinen rantasipi löytyi tänäänkin muutamaan otteeseen ja koulun niityn lammella sain siitä nyt ihan kelvolliset kuvatkin. Iltapäivällä saareen saapuivat lintureissulle Timo, Kirsi ja Rauno Nisula.

Talvinen rantasipi iltavaloissa koulun niityllä

Uudenvuodenaattona 31.12.2024 oli puolipilvistä, luoteistuulta 7-10 m/s ja lämpöä 1 aste. Staijia aamulla tunnin verran, muuten koko saaren komppausta. Nähtiin mm. naaras haahka, 2 ruokkia, 39 lapasotkaa Fladanilla, 30 räkättirastasta ja yhteensä 58 merisirriä, joista 13 luodoilla ja loput pääsaaressa. Muita havaintoja olivat mm. kangaskiuru, niittykirvinen, 2 luotokirvistä, västäräkki, 3 peukaloista, 2 punarintaa ja rantasipi edelleen koulun lahdella ja lammashaan alueella. Nyt saatiin sipistä jokunen lentokuvakin. Illalla oltiin majakalla vastaanottamassa Uutta Vuotta 2025. Paikalla oli 20-25 henkeä ja Janne Joensuu huolehti rakettien ampumisesta. Joska Laine saapui tänään vaimonsa kanssa Utöhön lintuja katsastamaan.

Myöhäinen västäräkki itärannalla merisirrien seurassa

Uudenvuodenpäivä 1.1.2025 alkoi yöllisellä reippaalla lumisateella, pari pakkasastetta ja maa oli nyt valkoinen. Jo aamupäivällä lämpötila meni kuitenkin plussalle ja lumet alkoivat hiipua, lämpöä oli enimmillään 4 astetta. Aluksi kaakkois- ja myöhemmin länsituuli oli heikkoa. Staijia tunnin verran ja saari kierrettiin Kesnäsiä lukuun ottamatta. Havaittiin mm. pilkkasiipi, naaras haahka edelleen, 2 allia, 3 riskilää, 38 lapasotkaa Fladanilla, n. 70 merisirriä itärannalla, taivaanvuohi, naakka, käpytikka, 22 räkättirastasta, kulorastas, 4 punakylkirastasta ja itärannalla hetken näyttäytynyt luhtakana. Pikkulinnuista mainittakoon mm. 2 niittykirvistä, luotokirvinen, kangaskiuru, 3 punarintaa, 12 peukaloista, 2 rautiaista, punatulkku ja västäräkki edelleen itärannalla. Rantasipiä ei tänään löydetty yrityksistä huolimatta, mahtoiko yön pakkanen ja kova lumituisku olla linnulle liikaa.. Nisulat lähtivät päivällä mantereelle. Vuoden ensimmäisen päivän lajimäärä oli mukavat 41 lajia.

Merisirrejä riittää…

Uusimmat kuvat isompina täällä: https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Talvisen rantasipin varma erottaminen amerikansipistä vaatii kelvolliset kuvat

Lisää kirjoituksia

Leutoa Utön talvea

Torstaina 16.1.2025 oli vaihteeksi aurinkoista, vain aamulla vähän pilviä. Föhn-tuuli puhalsi lännestä 9-11...

Takaisin talvilintujen pariin Utöhön

Maanantaina 13.1.2025 oli aika palata takaisin Utöhön, Outi on vielä Hesassa käymässä. Ajelin...

Yhteenveto Utön kesä- ja syyskaudesta 2024

Kesän säät olivat varsin tavanomaiset: paljon aurinkoa ja maltillisia tuulia, mutta sadettakin aika...

Samoja lintuja ja käynti mantereella

Loppiaisena 6.1.2025 oli aluksi melko aurinkoista ja heikkoa (3-5 m/s) etelätuulta, mutta päivän...

Monipuolista talvilinnustoa

Torstaina 2.1.2025 oli pääosin aurinkoista, länsiluoteista tuulta 8-10 m/s ja lämpötila vaihteli -1...

Joululahja ennen joulua

Tiistaina 17.12.2024 kävin aamupäivällä Turun Rajalassa noutamassa uuden ykköskameran tuleviin (lintu)kuvauksiin eli Sonyn...