Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5 m/s) eteläkaakkoista tuulta. Merellä oli huono näkyvyys ja staiji jäi pariin tuntiin. Nähtiin mm. 20 kuikkaa, 16 Gaviaa, 50 mustalintua, 4 lapasotkaa, 6 ruokkia ja vesipääsky. Saaressa havaittiin mm. silkkiuikku ja kirjekyyhky edelleen, sinisuohaukka, nuolihaukka, valkoviklo, kehrääjä ja pikkulintuja mm. 2 peukaloista (myöhäisiä), sirittäjä, viitakerttunen, 2 luhtakerttusta, 3 ruokokerttusta, 2 kirjokerttua (raripuska ja saunalahti) sekä edelleen n-pukuinen mustaleppälintu kylällä.

Rytikerttusia on nyt muutolla

 

Aamupäivällä Kimmo näki koulun lahdella kahden kottaraisen kanssa ad punakottaraisen, jota ei laajasta etsinnästä huolimatta enää uudelleen löytynyt. Saareen saapuivat tänään iltapäivällä lintureissulle ’Gamlingarna’ eli Timo Nurmi, Hannu Hilke ja Rolf Karlsson.

Merihanhia on ainakin 3-4 paria saaren vesillä

 

Tiistaina 28.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämmintä (20 astetta), tuuli oli etelästä 3-6 m/s. Aamulla pari tuntia staijia ja koko saari kierrettiin. Nähtiin mm. 8 kuikkaa, 6 Gaviaa, 4 laulujoutsenta, 35 sepelhanhea, 22 mustalintua ja itärannalla heinätavipari. Huuhkaja oli aamulla Kobbanilla ja saaressa mm. 2 kehrääjää, 15 kultarintaa, 3 rytikerttusta, 4 ruokokerttusta, viitakerttunen, 5 luhtakerttusta, kirjokerttu raripuskalla, 2 pikkusieppoa ja kyhmyjoutsenen poikue (4 pull). Tänään leikkasin eka kertaa nurmikon tänä vuonna. Tuntuu, että kevätmuutto alkaa jo huomattavasti hiipua, ehkä nämä lämpimät ilmat ovat jouduttanet kesään siirtymistä lintumaailmassakin.

Pari luotokirvisparia asustaa pääsaaren tuntumassa

 

Keskiviikkona 29.5.2024 jatkui auringonpaahde ja lämpöä oli enimmillään 22 astetta. Tuuli oli eteläkaakosta välillä 2-7 m/s. Muutama pilvi seilasi taivaalla päivällä. Staijia pari tuntia, mutta merellä oli hiljaista ja siksi enemmän saarikomppausta. Meillä tosin kävi putkimies vaihtamassa päärakennukseen uuden lämminvesivaraajan ja siksi oma kiertely jäi vähäiseksi. Nähtiin mm. 3 Gaviaa, 12 mustalintua, 2 ruokkia ja 3 räyskää. Ruokkien vähyys ihmetyttää, onkohan Gropskärin ruokkiyhdyskunnassa tapahtunut iso romahdus..? Saaressa nähtiin mm. kesykyyhky edelleen, kehrääjä, satakieli, viitakerttunen, 4 luhtakerttusta, 3 rytikerttusta, 3 ruokokerttusta, 12 kultarintaa, 2 idänuunilintua, 2 keltavästäräkkiä, 3 kirjokerttua, nokkavarpunen ja kylällä lauleli aamulla innokkaasti koiras keltahemppo – vilkkaasti liikkuen. Nähtiin useaan otteeseen, mutta kuvat jäivät nyt saamatta.

Ruokokerttuset laulavat usein muualla kuin ruovikoissa täällä Utössä

 

Päivän laji oli kuitenkin Wallinmaan Villen aikaisin aamulla itäniityltä löytämä 2kv koiras punajalkahaukka. Vespari viipyi niityllä vähän hankalissa kuvausvaloissa puolisen tuntia, sitten siirtyi Mörttilän portin luo ja sieltä eteläniemeen, jonne katosi. Saareen saapui meloen Tomi Juurikivi kaverinsa Jani Heinosen kanssa, Keinäset lähtivät iltapäivällä mantereelle.

2kv koiras punajalkahaukka tänään aamuvaloissa

 

Uusimmat kuvat isompina nähtävillä täällä: https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Loppukevään laulajia ja lähtö mantereelle

Torstaina 30.5.2024 oli aamulla ja aamupäivällä vähän pilviäkin, sadetta ei vieläkään, ja loppupäivä...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...