Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s) viilensi ilmaa, maksimi oli tänään 12 astetta. Kolea pohjoisvirtaus myös hiljensi tehokkaasti muuttoa ja saarikin oli paljon tyhjentynyt pikkulinnuista. Staijia aamulla n. 3 tuntia luotsiasemalla ja saari kompattiin, Kesnäs huonommin. Merellä nähtiin mm. 2 valkoposkihanhea, sepelhanhi, 4 kanadanhanhea, 25 A/B, 42 kuikkaa, 20 Gaviaa ja 17 ruokkia – siis kovin oli hiljaista. Saaressa havaittiin mm. tundrakurmitsa, 3 töyhtöhyyppää, isokuovi, 3 punakuiria, 7 lapinsirriä, suokukko, naaras sinisuohaukka, 2 nuolihaukkaa, huuhkaja (Kobbanilla) ja valkoinen kesykyyhky, joka renkaiden perusteella on saapunut Puolasta.

Utöhön saapuu vuosittain jokunen kirjekyyhky, tämä on renkaiden perusteella Puolasta

 

Pikkulinnuista mainittavimpia olivat satakieli, 2 sinirintaa, 3 pikkusieppoa, 3 kultarintaa, 7 punavarpusta, nokkavarpunen ja pikkukäpylintu. Ensimmäinen haahkanpoikue, 5 poikasta, nähtiin pari päivää sitten. Mantereelle lähti päivällä mm. Timo Nisula ja saareen saapuivat lintureissulle mm. Pirkko ja Timo Koskinen, Mia ja Kimmo Hiltunen, Aleksi Rankka ja 2-3 muuta.

Kultarintojen muutto on nyt käynnissä (kuva: Outi Sarjakoski)

 

Tiistaina 21.5.2024 oli jälleen pilvetöntä ja lämpöäkin 16 astetta. Aluksi oli koillistuulta 5-6 m/s, myöhemmin kääntyi itään ja heikkeni. Staijia aamulla 4 tuntia ja päivällä pari tuntia, lisäksi saari kompattiin. Tämä oli kuikkalintujen päivä: nähtiin mm. 2302 kuikkaa, 12 kaakkuria, 1804 Gavia sp ja klo 6.05 itäpuolelta melko läheltä muuttanut jääkuikkalaji. Tarkempi lajimääritys jäi vastavalon takia auki, mutta profiili ja habitus oli enemmän adan kuin immerin. Päivän koko gaviasumma oli 4119, joka on Utön ennätysmuuttoja. Muuten oli hiljaista: valkoposkihanhi, 4 ruokkia, 480 IK (3a) ja petolintuja varpushaukka, mehiläishaukka, piekana, tuulihaukka, nuolihaukka ja eilinen sinisuohaukka.

Haarapääskyjä on nyt runsaasti (kuva: Outi Sarjakoski)

 

Lisäksi havaittiin mm. silkkiuikku, 3 törmäpääskyä, pikkukuovi, 3 lapinsirriä, mustaviklo, 2 metsävikloa, valkoviklo ja 13 suokukkoa. Eilinen kesykyyhky oli edelleen paikalla ja pikkulinnuista mainittavia olivat järripeippo, pikkusieppo, sinirinta ja kirjokerttu. Aamulla klo 10 aikoihin koulun lähellä kuultiin ja nähtiin pariin otteeseen lennossa mehiläissyöjä, jota ei kuitenkaan etsinnöistä huolimatta löydetty laskeutuneena. Kökarissa nähtiin 50 min myöhemmin merops, ehkä sama lintu.

Teertä ei ole näkynyt muutamaan päivään – olisikohan hautomassa jossain katajikossa? (kuva: Outi Sarjakoski)

 

Keskiviikkona 22.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 15 astetta. Itätuuli vaihteli 6-9 m/s ja merellä väreily oli taas vähän lisääntynyt. Staijia vajaa 4 tuntia aamulla luotsiasemalla, muuten saarikomppausta. Merellä/muutolla havaittiin tänään mm. 17 valkoposkihanhea, 725 kuikkaa, 826 Gaviaa, 8 ruokkia, 2 isokuovia ja töyhtöhyyppä (syysmuuttajia?), 12 vesipääskyä (+7 PK), 2 kurkea, kalasääski ja nuolihaukka. Saaressa havaittiin mm. silkkiuikku, edelleen naaras sinisuohaukka ja törmäpääsky, mutta pikkulintupuolella oli aika hiljaista, nähtiin ryti- ja ruokokerttunen, sinirinta, 5 kultarintaa, 5 keltavästäräkkiä ja kevään eka laulava idänuunilintu. Mainittakoon vielä, että mustakurkku-uikkuja pesii tänä vuonna ennätysmäärä – saunalahdella on 5 paria ja kaikilla on jo pesintä käynnissä. Aleksi Rankka ja muutama muu lintuharrastaja lähti päivällä mantereelle, samalla saareen saapui muutamia lintuharrastajia, tuttuja mm. Kirsi Nisula, Janda Käyhkö ja Markus Varesvuo.

Mustakurkku-uikut rakentavat pesiään saunalahdelle, avomeren puolelle (kuva: Outi Sarjakoski)

 

Uusimmat kuvat isompina löytyvät täältä: https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Loppukevään laulajia ja lähtö mantereelle

Torstaina 30.5.2024 oli aamulla ja aamupäivällä vähän pilviäkin, sadetta ei vieläkään, ja loppupäivä...

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...