Takaisin Utöhön rariovea raottamaan

Keskiviikkona 24.4.2024, kovan eilisen lumimyräkän ja takatalven jälkeen lähdin aamulla ajelemaan Nauvoon kahville ja sieltä m/s Utölle. Outi jäi vielä kaupunkiin hetkeksi. Lunta tuli tosiaan paljon eilen ja kaupungin liikenne oli kaaoksessa, nyt onneksi oli vähän plusasteita ja kesärenkailla pääsi jo helposti Pärnäisiin. Sää oli pääosin aurinkoinen, lämpöä 5 astetta ja etelätuulta 6-8 m/s. Matkalla näkyi mm. 8 kurkea Nauvossa ja kalasääski pesällään Lohmissa.Utöhön tuli muutama lintuharrastaja, mm. Martti Linjama ja Sasu Norha, saaresta lähti mantereelle Nisulan Timo, joka oli tänäänkin nähnyt sepelrastaan Teerikallion kupeella. Saareen tultiin klo 15.30, loppupäivän tein kotihommia.

Turussa sepelkyyhkykin ihmetteli lumen paljoutta

Torstaina 25.4.2024 satoi vettä aamun ja aamupäivän ajan, myöhemmin oli pilvipoutaa ja lämpöä 5 astetta. Koko päivä koillistuulta, aamulla 9 ja illansuussa 4 m/s. Pari lyhyttä staijia luotsiasemalla ja kierrettiin koko saari, Kesnäs vähän niukemmin. Saaressa oli lintuja ällistyttävän vähän, mm punarintoja näin vain kaksi, laulurastaita alle kymmenen. Mainittavia tänään olivat 33 haapanaa, 110 mustalintua, 40 allia, 6 mustakurkku-uikkua, 21 muuttavaa meriharakkaa, tikli ja mustavaris. Hamnskärin luodoilla oli n. 25 merisirriä ja Fladanilla oleskeli jälleen koko iltapäivän naaraspukuinen 2kv allihaahka. Outi saapui illansuussa ja lintureissulle tuli myös mm. Kaisa Kivinen sekä 2-3 muuta.

Haahkat alkavat jo nousta rannoille

Perjantaina 26.4.2024 satoi aamulla vähän aikaa kevyesti vettä, myöhemmin oli pilvipoutaa ja iltapäivällä ja illalla sumua. Lämpöä oli 4 astetta ja tuuli heikkoa (alle 4m/s) koko päivän, aluksi koillisesta, mutta illalla jo lounaasta. Yöllä oli tullut mukavasti annos muuttolintuja saareen. Staijia vajaa tunti ja kierrettiin koko saari lukuun ottamatta Kesnäsiä. Mainittavia mereltä ja muutolta olivat lapasotka, 60 allia, Hamnskärillä n. 70 riskilää, 7 isokuovia, 4 valkovikloa ja 54 kapustarintaa (3a). Svartbådanilla näkyi ainakin 22 merisirriä. Saaressa havaittiin mm. 2 ristisorsaa, lehtokurppa, 2 taivaanvuohta, suopöllö, tuulihaukka, isolepinkäinen, käenpiika, 3 tiltalttia ja kevään ekat 9 mustapääkerttua. Rastaita oli tullut yöllä kohtalaisesti, etenkin laulurastaita ja räkättejä, mutta myös 2 sepelrastasta, jotka viihtyivät saunalahti-kompostori-Kattrumpan alueella. Aamulaivalla lähtivät mantereelle mm. Linjama, Norha ja 3-4 muuta, Hyvärisen Ismo puolestaan saapui illalla saareen.

Pari sepelrastasta nähtiin tänään useita kertoja

Lauantaina 27.4.2024 oli puolipilvistä, lämpöä 6 astetta ja aluksi heikkoa (3 m/s) pohjoistuulta, joka kääntyi itään ja voimistui 10 m/s, illalla tuuli taas heikkeni. Staijia aamulla noin 3 tuntia luotsiasemalla ja koko saari kompattiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 23 valkoposkihanhea, 114 kuikkaa (+6 sp), 2 kaakkuria, 180 allia, 570 mustalintua, 28 pilkkasiipeä, 30 tukkakoskeloa, 4 jouhisorsaa, 225 ruokkia, jp etelänkiisla, 9 merikihua, 2 kalatiiraa, 9 lapintiiraa, 2 räyskää, kurki, 67 sepelkyyhkyä ja mereltä saapunut suopöllö. Kahlaajia nähtiin mm. kuovi, pikkukuovi, taivaanvuohi, 2 metsävikloa, 4 valkovikloa ja Bådanilla 3 merisirriä. Saaressa havaittiin mm. 4 ristisorsaa, 4 harmaasorsaa, edelleen n-pukuinen 2kv allihaahka Fladanilla, varpushaukka, tuulihaukka, aamulla itäniityn yli länteen lentänyt jalohaikara, 14 käpytikkaa, kevään ekat 2 haarapääskyä ja räystäspääsky, tilhi, isolepinkäinen ja koiras sepelrastas. Illalla Varesvuon Markus näki ja kuvasi itäniityllä 3kv koiras arosuohaukan.

Varesvuon Markuksen hieno kuva itäniityn arosuohaukasta. Kiitos kuvasta Markukselle!

Pikkulintujakin oli tullut yöllä paljon, mm. 280 punarintaa, 13 peukaloista, 6 rautiaista, 8 leppälintua, 3 mustaleppälintua (2k,1n), hernekerttu, 12 mustapääkerttua, 7 kivitaskua, 4 käenpiikaa ja 11 tiltalttia.  Lisäksi nähtiin kangaskiuru, nokkavarpunen, 2 punatulkkua ja iltapäivällä kyläalueella harjalintu. Öhmanin Disa näki linnun ensin pihallaan, ilmoitti minulle ja pian löydettiinkin mukavan yhteistyöhaluinen lintu, joka viipyi kyläalueella pitkälle iltaan. Olipa raripitoinen lintupäivä! Illansuussa saareen saapui lisää lintuväkeä, mm. Jouni Rautanen, Kurt ja Anita Taxell sekä Markus Varesvuo.

Kyläalueella hyörinyt harjalintu ruokaili ahkerasti

Sunnuntaina 28.4.2024 oli kaunis ja pääosin aurinkoinen päivä, aamulla oli tosin ajoittain sumua. Lämpöä oli 7 astetta ja itätuuli heikkoa (2-6 m/s). Staijia aamulla yhteensä pari tuntia, koko saari kierrettiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 13 valkoposkihanhea, 12 kuikkaa (+1 sp), 270 allia, 690 mustalintua, 74 pilkkasiipeä, silkkiuikku, 8 merikihua, 35 ruokkia, räyskä, 10 kalatiiraa ja 12 lapintiiraa. Hamnskärin luodoilla oli tänään 6 merisirriä.

Isolepinkäinen on nähty liki päivittäin

Saaressa havaittiin mm. lapasotka, 8 mustakurkku-uikkua, edelleen n-pukuinen allihaahka Fladanilla, 5 rantasipiä, metsäviklo, 5 valkovikloa, 2 liroa, taivaanvuohi, tilhi, 3 haarapääskyä, muuttava kalasääski ja koko aamun ja aamupäivän edelleen 3kv koiras arosuohaukka. Myös eilinen harjalintu näyttäytyi tänäänkin eri puolilla kylän nurmikoita. Pikkulinnuista mainittavia olivat 5 peukaloista, 9 leppälintua, 3 n-pukuista mustaleppälintua, pensastasku, 2 hernekerttua, 24 mustapääkerttua, 35 tiltalttia, pajulintu, 4 punatulkkua, pikkuvarpunen ja nokkavarpunen. Päivällä mantereelle lähti paljon väkeä, myös muutama lintuharrastaja.

Mustapääkertut ovat nälkäisiä ja valloittavat taliruokinnat

Uusimmat kuvat löytyvät isompina täältä: https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...