Alkutalven lintuja Utössä

Keskiviikkona 29.11.2023 oli aika palata Utöhön, Outi jäi vielä ”valvomaan” putkiremppahommia Turkuun. Päivä oli pilvinen, lumikuuroja tuli vähän väliä ja kaakkoistuulta oli 5-8 m/s, lämpöä 0-2 plusastetta. Ajelin aamulla Nauvoon jäistä saaristotietä pitkin, join kahvit kirkonkylällä ja siirryin m/s Utöhön. Laivassa oli parikymmentä matkustajaa, mm. 3 ornia Jurmoon. Matkalla ei haviksia ja Utöhön saavuttiin klo 15.30 – samaan aikaan kun massiivinen m/s Icon of the Seas ohitti saaren matkallaan Cadizin kautta Floridaan. Utössä oli maa valkoinen, tosin lunta on vain pari senttiä.

TÄMÄ OHITTI UTÖN SAMAAN AIKAAN KUN YHTEYSALUS RANTAUTUI
TÄMÄ OHITTI UTÖN SAMAAN AIKAAN KUN YHTEYSALUS RANTAUTUI

Torstaina 30.11.2023 oli lumisadepäivä – ilman taukoa aamusta iltaan. Kovan koillistuulen (10-13 m/s) myötä lumi tuli vaakasuoraan, pakkasta oli 1-2 astetta. Huonon sään takia päivä tuli vietettyä lähes kokonaan kotona, linturuokinta sentään tuli täydennettyä. Iltapäivällä sade vähän heikkeni ja tein tunnin kierroksen kyläalueella, jossa näkyi ihan mukavia ”talvilajeja” lumen keskellä. Mainittavia mm. sepelkyyhky, 2 kottaraista, punarinta ja lehtokurppa, lisäksi pari peippoa. Lehtokurppa suostui yllättävän hienosti kuvattavaksi hakiessaan aktiivisesti lumihangen alta ruokaa.

LEHTOKURPPA YRITTI LÖYTÄÄ RAVINTOA LUMEN ALTA
LEHTOKURPPA YRITTI LÖYTÄÄ RAVINTOA LUMEN ALTA

Perjantaina 1.12.2023 jatkui saman tyyppinen sää, mutta lumikuuroja oli lähinnä vain iltapäivällä. Koillistuuli puhalsi 7-9 m/s ja pakkasta oli 3-4 astetta. Staijia aamulla vajaa tunti luotsiasemalla, mutta kova väreily haittasi. Kiersin koko saaren Enskäriä lukuun ottamatta. Mainittavia olivat mm. 3 haapanaa, peräti 8 tavia (itärannalla), pilkkasiipi, 2 mustalintua, alli ja naurulokki. Saaressa näkyi mm. lehtokurppa (sama kuin eilen), kottarainen, 2 käpytikkaa, punarinta, rautiainen (itärannalla), 2 peukaloista, 2 keltasirkkua ja 25 urpiaista. Lisäksi aamulla Kesnäsin rannassa uiskenteli jonkin aikaa vähän oudossa puvussa oleva nuori kuikka, jota nihkeissä valoissa kuvasin. Reisilaikkua en sillä nähnyt, eikä sitä löytynyt ottamistani n. 80 kuvastakaan. Katosi hiljalleen uiden avomerelle.

KESNÄSIN RANNAN KUIKKA
KESNÄSIN RANNAN KUIKKA

kuikka_02_Korppoo_12_23

Lauantaina 2.12.2023 oli ihan kelvollinen ulkoilusää. Pilvistä, pakkasta oli 4 astetta, mutta pohjoistuulta nyt vain 2-4 m/s. Vajaan tunnin staiji aamulla, mutta merellä oli todella hiljaista. Kiersin saaren itäosat, saunalahden ja kyläalueen. Havaintoja olivat mm. 3 haapanaa, 2 lehtokurppaa (toinen sama kuin aiemmin), 2 räkättirastasta, 2 kottaraista, 2 isokäpylintua ja Pölläsen Seppo näki kanahaukan. Pikkulintuja, pääosin itärannalla, oli mm. rautiainen, 3 punarintaa, 6 peukaloista ja niittykirvinen. Illalla saareen saapuivat Järvisen Mikko ja Anu.

ITÄRANNALLA OLI VIELÄ NIITTYKIRVINEN
ITÄRANNALLA OLI VIELÄ NIITTYKIRVINEN

Sunnuntaina 3.12.2023 oli edelleen täyspilvistä ja iltapäivällä taas lumisadettakin. Koillistuuli jatkui, nyt 5-7 m/s, ja pakkasta oli 4 astetta. Staijia aamulla luotsiasemalla runsas tunti ja kompattiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Nähtiin mm. 2 laulujoutsenta, 5 haapanaa, 5 tavia, 5 allia, naurulokki ja uudelleen toissapäiväinen vähän oudon näköinen kuikka, joka uiskenteli aamulla Patteriniemen rannassa. Mikon kanssa katseltiin lintua, nytkään ei mm. reisilaikkua havaittu.

PARI LAULUJOUTSENTA SAUNALAHDELLA
PARI LAULUJOUTSENTA SAUNALAHDELLA

Saaressa nähtiin mm. lehtokurppa edelleen, 2 taivaanvuohta, hiirihaukka, ampuhaukka, 4 räkättirastasta, 4 kottaraista ja 6 tilheä. Pikkulinnuista mainittavia olivat peräti 12 peukaloista, rautiainen, 2 punarintaa, luotokirvinen (Enskärillä), 4 kuusitiaista, 2 tikliä ja pikkuvarpunen. Illalla huuhkaja huuteli muutamaan otteeseen Gamla Postenilla. Aika monipuolinen talvinen lintupäivä.

PUNARINTOJA ON VIELÄ MUUTAMIA, HAKEVAT RUOKAA SULASTA RANTAVIIVASTA
PUNARINTOJA ON VIELÄ MUUTAMIA, HAKEVAT RUOKAA SULASTA RANTAVIIVASTA
JOKUNEN KOTTARAINEN VIIPYILEE SAARESSA
JOKUNEN KOTTARAINEN VIIPYILEE SAARESSA

Uusimmat kuvat isompina nähtävissä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...