Allihaahka

Torstaina 14.2.2019 oli pääosin pilvistä ja lämpöä 2-3 astetta. Tuuli oli aluksi heikkoa (4-5 m/s) lännestä, myöhemmin lounaasta 12-14 m/s. Aamulla staijia luotsiasemalla runsaat 2 tuntia, lisäksi kiersin itäosat ja kyläalueen. Merellä näkyi mm. 2 naaras haahkaa paikallisena, 2 tukkakoskeloa, eka jp-riskilä, Bådanilla noin 110 merisirriä ja Pattskärin rantatyrskyissä uiskenteli ainakin tunnin verran naaraspukuinen allihaahka. Vaikka laji on taantuva, niin toistaiseksi stelleri on ollut likimain jokatalvinen laji Utössä. Saaressa näkyi mm. 5 räkättiä, punatulkku, punarinta, peukaloinen ja edelleen luotokirvinen.

NÄIN LUMETONTA ON UTÖN HELMIKUU TÄNÄ VUONNA
NÄIN LUMETONTA ON UTÖN HELMIKUU TÄNÄ VUONNA

Perjantaina 15.2.2019 puhalsi länsilounainen föhn-tuuli 8-10 m/s, taivas oli ohuessa pilvessä ja lämpöä 3-4 astetta. Staijia aamulla pari tuntia plus itäosien, kylän ja Enskärin komppaus. Näennäisesti hyvästä muuttosäästä huolimatta ei vielä juuri mitään liikettä – taitaa vaan olla liian aikaista vielä. Näkyi mm. 3 allia, mustalintu, 3 tukkakoskeloa ja luodoilla 65 merisirriä, saaressa lisäksi varpushaukka, 24 räkättiä, 15 tilheä ja itärannalla edelleen luotokirvinen. Joska Laine lähti aamulla mantereelle, ja Lundenin Jokke saapui illalla saareen.

TELKKÄMÄÄRÄT OVAT TÄNÄ TALVENA EPÄTAVALLISEN PIENIÄ
TELKKÄMÄÄRÄT OVAT TÄNÄ TALVENA EPÄTAVALLISEN PIENIÄ

Lauantaina 16.2.2019 lounaistuuli oli voimistunut kovaksi, 15-18 m/s iltaan saakka. Pääosin oli aurinkoista ja lämpötila käväisi 4.5 plusasteessa. Staijia pari tuntia ja itäosat sekä kyläalue kierrettiin, Jokke puolestaan vietti tämän päivän Jurmossa. Merellä näkyi mm. kaakkuri, 5 tp-riskilää, 2 jp-ruokkia, 3 allia ja yksinäinen merisirri Trattenilla. Saarikierroksella oli hiljaista, linnut olivat piilossa tuulen takia. Näkyi mm. varpushaukka ja 21 räkättiä. Päivärinta ja Skyttä lähtivät aamulla mantereelle ja illalla saareen saapui lintuväkeä Järvisen Mikko ja Heidi Tammero.

LAULUJOUTSEN VIIHTYY EDELLEEN ITÄRANNALLA
LAULUJOUTSEN VIIHTYY EDELLEEN ITÄRANNALLA

Sunnuntaina 17.2.2019 piti lähteä hetkeksi mantereelle asioita toimittamaan. Sää oli aurinkoinen, lämpöä oli 3 plusastetta ja luoteistuulta n. 10 m/s. Staijattiin n. 3 tuntia luotsiasemalla ja nähtiin mm. 16 allia, 5 mustalintua, 12 riskilää, 3 ruokkia, 8 tukkakoskeloa ja Bådanilla ainakin 55 merisirriä. Hiukan alkaa liikenne merellä piristyä. Saaressa ehdin nähdä 21 räkättiä ja punarinnan ja kevään eka naakkakin ilmestyi. Matkalla mantereelle ei kummempia havaintoja, enemmän matka meni seurustelun puolelle sisätiloissa, Jurmosta kyytiin tuli ainakin 5 lintuharrastajaa. Nauvon lauttarannassa, Prostvikissa, uiskenteli hieno koiras uivelo. Turussa olin klo 18.40 aikoihin.

ISOKOSKELO ON KEVÄTAURINGOSSA HIENON VÄRINEN
ISOKOSKELO ON KEVÄTAURINGOSSA HIENON VÄRINEN

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...