Annos hyönteissyöjiä, mukana sepelsieppo

Torstaina 9.5.2019 taivas oli pääosin pilvetön, lämpöä oli 9 astetta ja itäkaakkoista tuulta, joka voimistui 12-15 m/s. Tänään otin vähän ”kevyemmin”, tein kotihommia, ja kiersin vain Enskärin ja kyläalueet. Saaressa oli paljon komppaajia, mutta hysyjä on edelleen yhtä niukasti kuin aiempina päivinä. Aamulla staijasin pari tuntia luotsiaseman suojassa, näkyi mm. 21 kuikkaa, kaakkuri, 650 allia, 12 mustalintua, 3 ruokkia ja Trattenin luodoilla 12 merisirriä. Muuten saaressa havaittiin mm. allihaahka edelleen, 2 merisirriä itärannalla, kalasääski, 4 pikkulokkia, 2 pikkuvarpusta ja naaraspukuinen mustaleppälintu. Käkikin kukkui illalla muutaman kerran. Illalla saareen saapui lisää lintuväkeä, mm. Hyvärisen Ismo, Kristiina Tarkiainen ja Olli-Pekka Mäki.

MERISIRREJÄ ON EDELLEEN YLLÄTTÄVÄN PALJON
MERISIRREJÄ ON EDELLEEN YLLÄTTÄVÄN PALJON

Perjantaina 10.5.2019 oli vihdoin enemmän pikkulintuja saapunut saareen. Sää oli puolipilvinen, itätuulta 8-12 m/s ja lämpöä oli enimmillään 10 astetta. Kierrettiin koko saari ja nähtiin mm. 4 ristisorsaa, 3 harmaasorsaa, koiras allihaahka edelleen (nyt satamalahdella), 4 karikukkoa, suokukko, 2 valkovikloa, käki, 5 keltavästäräkkiä, tilhi, sinirinta, 2 naaraspukuista mustaleppälintua, 32 leppälintua, kultarinta, 64 hernekerttua, 5 pensaskerttua, 2 lehtokerttua, pikkusieppo, 5 kirjosieppoa, pikkuvarpunen ja jo kovin harvalukuinen komea peltosirkku. Aamulla pari tuntia meristaijia luotsiasemalla, mainittavimmat olivat 10 valkoposkihanhea, 45 allia, 5 Gaviaa, 16 ruokkia, 2 pikkulokkia, 2 harmaahaikaraa, 2 varpushaukkaa, 12 pikkukuovia ja Bådanilla 12 merisirriä. Illalla saareen saapui lisää lintuporukkaa, mm. Jauhiaisen Jussi ja Sintosen Antti.

HERNEKERTTUJA ON NYT RUNSAASTI
HERNEKERTTUJA ON NYT RUNSAASTI

Lauantaina 11.5.2019 oli sumuinen päivä, vasta illansuussa alkoi vähän seljetä. Sumu oli ajoittain hyvinkin tiheää ja aamustaiji jäi pitämättä. Saarta kompattiin ahkerasti lähes tyvenessä ja ajoittain lämpimässäkin (9 astetta) kelissä. Nähtiin mm. 2 valkoposkihanhea, 4 ristisorsaa, koiras allihaahka edelleen, harmaahaikara, nuolihaukka, 2 valkovikloa ja lähiluodoilla yhteensä 17 merisirriä.

HARMAAHAIKAROITA NÄKYY HARVAKSELTAAN
HARMAAHAIKAROITA NÄKYY HARVAKSELTAAN

Sumu oli tiputtanut saareen hyvän annoksen pikkulintuja, hysyjä havaittiin mm. 22 leppälintua, 110 hernekerttua, vuoden eka pensassirkkalintu, sinirinta, ruokokerttunen, 8 pensaskerttua, lehtokerttu ja 22 mustapääkerttua. Muita olivat myös pikkulepinkäinen, pikkuvarpunen, 4 luotokirvistä, 2 naaraspukuista mustaleppälintua ja vuoden eka sepelsieppo – naaras koko iltapäivän ja illan koulun lepissä. Saatiin dokumenttikuvat ja vilkasta lintua seurattiinkin pitkään. Nähtiin eilen ja tänään myös ekat isokoskelo- ja sinisorsapoikueet. Mantereelle lähti aamulla paljon lintuporukkaa, mm. Eriksson, Oksanen, Aalto, Haapaniemi sekä Nyyssönen, Pentikäinen ja Ruotsalainen. Illalla saareen saapui Tittosen Jouni.

NAARAS SEPELSIEPPO
NAARAS SEPELSIEPPO

Sunnuntai 12.5.2019 oli jälleen sumupäivä. Aamupäivällä ja illalla oli hetkittäin kohtalaisen hyvä näkyvyys ja staijattiinkin muuttoa kolmisen tuntia. Muuten saaren komppausta heikkotuulisessa (alle 5 m/s) tuulessa ja 7-8 asteen lämmössä. Merellä/muutolla nähtiin mm. 122 valkoposkihanhea, 750 allia, 3029 mustalintua, 45 pilkkasiipeä, 51 kuikkaa, 2 kaakkuria, 81 Gaviaa, 22 ruokkia, kevään eka tervapääsky ja kurki. Kahlaajiakin muutti – 4 tundrakurmitsaa, 19 pikkukuovia, 41 suosirriä, valkoviklo ja luodoilla oli peräti 74 merisirriä kuudessa eri parvessa. Allihaahkaa ei tänään löydetty. Saaressa nähtiin mm. 4 luotokirvistä, 3 keltavästäräkkiä, sinirinta, 2 harmaasieppoa, vain 2 kirjosieppoa ja pikkuvarpunen. Pikkulintu/hysymäärät oli pudonneet reippaasti eilisestä. Mantereelle lähti tänään lintuväkeä ainakin Lindholmit, Tittonen ja Sintonen.

KALALOKIT SOITIMELLA
KALALOKIT SOITIMELLA
HAAHKOJA ON JONKIN VERRAN SAAREN RANNOILLA, PESINNÖISTÄ EI OLE VIELÄ OIKEIN HAVAINTOJA
HAAHKOJA ON JONKIN VERRAN SAAREN RANNOILLA, PESINNÖISTÄ EI OLE VIELÄ OIKEIN HAVAINTOJA

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...