Arktikaa Virolahdella ja vuoden toinen elis!

Torstaina 18.5.2006 alkoi odotettu arktika-retkeni, perinteisille Virolahden arktika-kallioille. Turussa satoi aamulla pitkästä aikaa kevyesti vettä kylmän yön jälkeen mutta sade loppui jo ennen Saloa. Niinpä pysähdyin tunniksi Halikonlahden kojulle kuvaamaan, varsinkin kojun edessä kellunutta harmaasorsaparia. Kivillä kävi myös taas komeita suokukkoja ja rantapensaisiin oli ilmestynyt laulamaan kevään ensimmäinen punavarpunen. Harmaasorsakuvien jälkeen jatkoin matkaa kohti Virolahtea ja seuraavan pidemmän pysähdyksen tein Haminan Kirkkojärvellä, jonka lintutornissa ehdin tarkkailla liki pari tuntia paikallisten petostaijarien (Ilomäki ym) kanssa. Merikotka purjehti yli, kevään ensimmäinen mehiläishaukka matkasi pohjoiseen, 2-3 nuolihaukkaa pyöri järvellä ja ruskosuo- ja hiirihaukka kiertelivät. Valkoposkihanhia matkasi n. 80 yksilön parvi koilliseen ja sää oli mitä hienoin.

harmaa

Kello 14 maissa lähdin eteenpäin sillä tapaaminen Kari Korhosen vetämän artikaporukan kanssa oli klo 15 maissa Virolahden Lypsyniemen hienossa leirikeskuksessa. Porukassamme oli 10 innokasta staijaria, monet tuttuja jo aiemmilta Skaftungin reissuiltani. Pienen palaverin ja hyvän lihakeiton jälkeen lähdimme Kirjosen Jopin vuokraaman mökin rantaan Harvajanniemen kärkeen tarkkailemaan iltamuuttoa. Muutto olikin heti hienoa, pääasiassa alleja (n. 31.000), mustalintuja (1980) ja pilkkasiipiä (480) matkasi koilliseen – suurin osa aivan päältä korkealla. Hanhiakin näkyi jonkin verran – valkoposkihanhia n. 300 hienosti vettä pitkin aivan vierestä ja sen lisäksi n. 130 ”valkkaria”, sepelhanhia näkyi yht n. 480 yksilöä. Kahlaajia muutti mm. pikkukuovi, 4+2 punakuiria sekä 20 tundrakurmitsaa ja niiden seurassa 1 isosirri. Härkälintuja ja ristisorsia näkyi molempia kaksi, merimetsot lentelivät, pari kalasääskeä pyöri niemellä ja räyskä lensi ohi. Rannat olivat täynnä arktika-staijareita katsomassa tätä komeaa luonnonnäytelmää. Majapaikkaan palasimme n. klo 21.30 pienelle iltapalalle, osa meni saunaan ja osa aikaisin nukkumaan.

vapo

Perjantaina 19.5.2006 herätys oli klo 04.00, pikainen aamupala ja lähdimme staijaamaan aamumuuttoa Harvajanniemeen. Taivas meni hiljalleen pilveen, tuuli oli kääntynyt kaakkoon ja voimistunut ja puolenpäivän jälkeen alkoi kevyehkö sade. Muutto ei ollut nyt mitenkään vauhdikasta mutta katsottavaa silti riitti ihan mukavasti. Alliparvia oli nyt vain muutama mutta lapasotkia muutti yhteensä 55 ja ilahduttavasti sepelhanhia hienosti läheltä yhteensä 462, suurimmassa parvessa n. 300 yksilöä. Yhden sepelhanhiparven mukana matkasi myös ad-tundrahanhi. Gaviamuutto oli varsin hiljaista (n. 70 yksilöä), kaakkurit yllättäen enemmistönä mutta klo 08.50 kuului huuto: ”jääkuikka!” ja Vepsun takaa muutti itäkaakkoon yksinäinen juhlapukuinen jääkuikka. Osa porukasta ehti linnun nähdä vain hetken tai ei lainkaan, itse näin sen vajaan minuutin ihan mukavasti. Merikihuja muutti 4, lisäksi 4 jouhisorsaa, haapanoita, 3 härkälintua, 2 mustakurkku-uikkua ja pari merihanhea.
Ennen ruokailua pistäydyimme vielä Lintulahdessa, jonka kaislikossa raksutti rastaskerttunen ja lahdella pyöri n. 20 pikkulokkia sekä pari harmaahaikaraa. Paikalla pesivää valkoselkätikkaa ei näkynyt, vain pesäkolo jossa naaras ilmeisesti edelleen hautoo. Ruokailun jälkeen kiertelimme heikossa sateessa Kurkelan ja Lervikin alueilla, joissa näkyi mm. pari nuolihaukkaa, varpushaukka, 2 kapustarintaa, 2 lapinsirriä, 4 vesipääskyä, 15 uuttukyyhkyä ja pikkuvarpunen. Illansuussa söimme kalakeittoa ja samalla tuli ilmoitus Lintulahden tornille kuuluvasta ruokosirkkalinnusta. Siis matkaan! Paikalla oli n. 70 henkeä, arktikastaijareita eri puolilta Suomea ja n. puolen tunnin odottelun jälkeen ruokosirkkalintu alkoikin surista tornin edustan ruovikossa. Löytäjät olivat myös nähneet linnun. Samassa paikassa lauloi muutama satakieli, rytikerttunen, kauempana raksutti ruisrääkkä ja risukasassa istuskeli pikkulepinkäinen. Illalla sauna, pieni iltapala ja nukkumaan – toivottavasti huomenna merimuutto taas piristyy uudelleen sateen jälkeen!

palokarki

Mutta – mitä vielä! Sade oli yöllä loppunut mutta taivas oli paksussa pilvessä ja sumu kietoi maisemia. Nousimme lauantaina 20.5.2006 toki klo 04.00 ja aamupalan jälkeen ajoimme taas Harvajanniemelle mutta merimuutto oli liki olematonta. Tyyntä ja sumua, ainoat maininnan arvoiset olivat 63 suosirrin parvi ja 8 vesipääskyä, jotka pyörivät pitkään Vepsun rannassa tyvenellä merellä. Niinpä lähdimme aamupäivällä kiertelemään peltoja ja havaittiin mm. kangaskiuru Klamilassa, kolme peltosirkkua, 2-3 nuolihaukkaa, punavarpunen, pikkuvarpusia, 2 kapustarintaa, tuulihaukka, leppälintu, mustavaris ja pari keltavästäräkkiä. Ruokailun jälkeen palasimme pikaisesti Harvajanniemelle mutta silti liian hitaasti: vain 5 min aikaisemmin oli niemen yli muuttanut tunturikihu ja hetkeä aikaisemmin n. 1000 sepelhanhen parvi. Itse näimme jonkin verran alli-, mustalintu- ja pilkkasiipimuuttoa (92), 4 muuttavaa mehiläishaukkaa, 4 vesipääskyä, pari törmäpääskyä ja vaalean merikihun ennen kuin seuraava sumu- ja saderintama taas vyöryi Virolahden ylle. Jatkoimme matkaa Lintulahden tornille, jossa nähtiin mm. 4 harmaahaikaraa, 2 ristisorsaa, nuolihaukka ja rytikerttunen. Illallisen jälkeen – sateen edelleen jatkuessa – pysyttelimme Lypsyniemen tiloissa kuvia katsellen ja todeten Suomen MM-jääkiekkohäviön Tsekeille. Koska illalla tuli tietoa valkoposkihanhiparvien lähdöstä Virosta, päätimme kuitenkin tehdä vielä varmuuden vuoksi pienen iltaretken Lervikin maisemiin. Kapusimme torniin ja melkein heti tornin edustalta löytyi uimasta juhlapukuinen koiras-kyhmyhaahka. Aina yhtä hieno lintu! Merellä matkasi pieni sepelhanhiparvi ja Lervikin rannassa lenteli 4 vesipääskyä. Kymmenen maissa palasimme majapaikkaan iltapalalle ja yöunille.

Sunnuntai 21.5.2006 valkeni jälleen harmillisen pilvisenä ja nyt myös sumuisena – näkyvyys oli vain n. 500 metriä ja Harvajanniemi linnuista vielä ihan tyhjä. Niinpä lähdimme kiertelemään Virolahden peltoja ja Kattilaisten pellolta löysimmekin hienosti 8 keräkurmitsan parven, niiden mukana 1 kapustarinta. Paikalle ilmaantui pian muitakin ihastelijoita kun toki ilmoitimme löydöstämme. Ruisrääkkä ja käenpiika huutelivat harvakseen ja peltosirkut lauloivat. Jatkoimme matkaa Haminan Kirkkojärvelle, jossa oli mm. heinätavi, 2 rastaskerttusta, rytikerttusia ja pari punavarpusta mutta sumu haittasi sielläkin. Lupinlahdella huuteli kaulushaikara ja lenteli ruskosuohaukkakoiras ja räyskä – rantalepissä istuskeli koiras pikkulepinkäinen. Samalla arktika oli jo merellä taas käynnistynyt ja mm. Harvajanniemellä oli liikkeellä isoja valkoposkihanhiparvia sekä ylimuuttanut ruostesorsa. Me jatkoimme Lypsyniemeen syömään ja pakkaamaan tavaroita kotimatkaa varten. Mutta – eihän se tähän loppunutkaan! Pakatessamme tavaroita autoihin alkoi Lypsyniemen yltä kuulua valkoposkihanhien haukahtelua ja yhtäkkiä isoja, 100-600 yksilön parvia alkoi vyöryä niemen yli kohti koillista. Puolessa tunnissa muutti yli 8000 valkoposkihanhea eli tulivathan ne aivan viime hetkellä! Osa meistä ajoi kiireesti saman tien vielä Harvajanniemeen, jossa muutto jatkui kuitenkin pikku hiljaa vaimeten. Toisaalta alleja ja mustalintuja meni muutama tuhat ja uusia retkilajeja näkyi 2 ampuhaukkaa ja harmaasorsa-pari. Vesipääskyjä pyöri paikalla 4, merikihu muutti ja sepelhanhia oli uimassa n. 200 yksilön parvi. Tarkkailin Harvajalla pari tuntia ja klo 14 maissa lähdin ajelemaan kohti Turkua. Viikonlopun yhteisretkemme lajimääräksi Virolahdella ja Haminassa tuli 141.

palli

Matkalla Turkuun poikkesin vielä Dragsfjärdin Björkbodan peltoaukealle, josta oli eilen löytynyt Suomen kautta aikain neljäs etelänisolepinkäinen, alalajia pallidirostris. Tämä 2-kv yksilö löytyikin heti Skinnarvikin tien varrelta, otin muutaman kuvan ja tutkailin linnun tuntomerkkejä monien muiden paikallaolijoiden kanssa. Siinä napsahti itselleni samalla vuoden 2006 toinen elis. Peltoaukealla oleillutta nummikirvistä ei enää löytynyt mutta tyytyväisenä hienoon lintuviikonloppuun ajelin Sauvoon pinnakahville ja sitten kotiin Turkuun.

Lisää kirjoituksia

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...

Takaisin Utöhön rariovea raottamaan

Keskiviikkona 24 4 2024 kovan eilisen lumimyräkän ja takatalven jälkeen lähdin aamulla ajelemaan...