Auringonporotusta Utössä

Perjantaina 24.4.2009 oli taas aika matkata viikonlopuksi Utöseen – nyt luvattiin lämmintä ja kaunista, heikkotuulistakin, viikonloppua. Ennen Nauvoon ajoa käväisin kuitenkin kuvaajakaverini Nurmen Jukan hienon vinkin perusteella Ruissalon kasvitieteellisessä puutarhassa, jossa oleskeli toista päivää epätavallisen peloton koiras-sepelrastas. ”Sera” löytyi nopeasti ja Lindroosin Tompan kanssa raksutimme siitä aimo annoksen kuvia – mukavaa.

se

Kaarinasta poimin kyytiini Salosen Karin, Outi lähti Nummelle viikonlopuksi. Ajelimme Nauvoon, jossa kauppa ja kahvit, ja sieltä Mieliksen tietä m/s Eivorille. Mieliksen tien varrella näkyi mm. 8 merikotkaa ja satoja rastaita. Laivalle kertyi paljon tuttua väkeä, lintuporukoista lisäksemme ainakin Kirstilän Ville, Huhtisen Hannu, Kuusiston Kimmo, Jauhiaisen Jussi ja Lundenin Jouko, kaikki matkalla Utöseen. Jurmoon matkasi Kylänpään Juha. Utöseen olivat tulossa myös eläväiset ja innokkaat 9 naisornia eli Team Valtaliha, jossa Hanna Soukka, Heidi Tammero, Ilona Koski, Kristiina Kuusniemi, Hanna Kuusniemi, Minna Andell, Hanna Rosenberg, Liisi Aalto ja Paula Palmroth. Matka sujui muuten juohevasti paitsi että Utössä oltiin vasta klo 23.35! Matkalla nähtiin mm. 11 mustakurkku-uikkua, 2 kanadanhanhea (Nötössä), 5 valkoposkihanhea ja 2 ristisorsaa (Aspössä).

ri

Lauantai 25.4.2009 oli kaunis, pilvetön, lämmin (+9 astetta) ja melko heikkotuulinen (SW 4-10 m/s) päivä. Saaressa kohtalaisesti lintuja mutta muutto heikkoa ja pudotuskeliä kaivattaisiin. Tarkkailua luotsiasemalla, kiertelyä ja kuvaamista – itse kuljin pitkälti naisornien ”oppaana”, seura ja eväät huippuluokkaa! Iltahuuto meidän tuvassa lisäkseni 14 hengen voimin (Petteri ja Mika Salmi, Petri Ahti, Rami Metsäranta, Hannu Huhtinen, Ville Kirstilä, Anna Toivonen, Janne ja Mikko Suominen, Kari Salonen, Kimmo Kuusisto, Jussi Jauhiainen, Heidi Tammero ja Antti Fager-Pintilä). Lajimääräksi kertyi 89, joista merellä mm. 3 kaakkuria, 30 kuikkaa, 9 Gaviaa, silkkiuikku, 2 härkälintua, 5 mustakurkku-uikkua, 13 valkoposkihanhea, 4 ristisorsaa, n. 300 allia, 6 merikihua, 20 ruokkia, 3 kalatiiraa ja jo n. 120 lapintiiraa (+sp). Muuttavana havaittiin myös mm. kalasääski, 2 varpushaukkaa, 2 kurkea, 3 haarapääskyä, 4 räystäspääskyä, 23 isokuovia ja 4 valkovikloa. Saaresta löytyi mm. naarasteeri, 2 jänkäkurppaa, 2 punajalkavikloa, sarvipöllö, huuhkaja pesäluodoltaan, käenpiika, 2 käpytikkaa, 2 luotokirvistä, 4 tilheä, 4 peukaloista, 5 rautiaista, n. 300 punarintaa, 2 leppälintua, 20 kivitaskua, 5 kulorastasta, hernekerttu, n. 30 tiltalttia, 5 pajulintua, 6 hippiäistä, tikli ja punatulkku. Koulun lahden rantakivillä oleskeli saaressa jo muutaman päivän viihtynyt renkaaton kesykyyhky ja paikallisena havaittiin naaras-isokäpylintu (+2 Loxiaa).

kesykyyhky

Sunnuntai 26.4.2009 oli edelleen pilvetön, aamulla +5 astetta ja tuuli lounaassa 9 m/s. Staijattiin luotsiasemalla, toki komppaustakin, ennen laivan lähtöä klo 11.15. Saaren jäivät vielä ainakin Kuusisto, Jauhiainen ja Salonen. Aamulla havaittiin mm. 27 kuikkaa, 2 kaakkuria, 2 valkoposkihanhea, kurki, 14 ruokkia, 2 pikkulokkia, 2 räyskää, 2 valkovikloa, liro, 4 jouhisorsaa, n. 35 tavia ja saunalahdelle laskeutui taviparvessa heinätavi-pari. Lisäksi länsipuolitse muutti 2 harmaasorsaa. Itäniityllä oleskeli koiras-lapinsirkku ja kylällä taas hernekerttu ja leppälintu. Lepäileviä pikkulintuja oli eilistä vähemmän. Saaren vuodenpinnamäärä on tämän aamun jälkeen 144.
Paluumatkalla havaittiin laivalta komeassa auringonpaisteessa mm. 27 ruokkia, merikotka ja 3 harmaahaikaraa, Turussa olin jo klo 17.30. Vapuksi taas takaisin saareen mutta korkeapaine saisi hellittää jotta muuttajat pysähtyisivät paremmin myös ulkosaarille…

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...